Beauty

Beautytalk | Probiotica in skincare, wat doet het voor je huid?

8 november 2019

de voordelen van probiotica in skincare, wat doet het voor je huid?
We kennen vast allemaal de drankjes en melkproducten waar probiotica aan toegevoegd zijn omdat dit bepaalde gezondheidsvoordelen voor je lichaam kan hebben. Maar, wist je dat er ook probiotica in skincare kan worden toegevoegd en dat dat bepaalde voordelen voor je huid kan hebben? Ik dook in de materie en vertel je er in dit artikel graag wat meer over.

‘Lees ook: Siliconen in beautyproducten, hoe zit het nu echt?

de voordelen van probiotica in skincare, wat doet het voor je huid? esse skincare

Probiotica in skincare, wat doet het voor je huid?

Wat zijn probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen/microben die een grote hoeveelheid nuttige melkzuurbacteriën bevatten. Waar de onderzoeken eerder gericht waren op de voordelen voor vooral je darmflora en spijsvertering, worden er ook steeds meer onderzoeken gedaan naar de voordelen van probiotica voor je huid. Het werkt op de huid min of meer hetzelfde als voor je darmen: het houdt de slechte bacteriën buiten en kan de goede binnenlaten. Naast dat probiotica innemen als drankje, in een melkproduct of als supplement dus positieve effecten kan hebben op je spijsvertering en je darmflora, werkt het dus ook door naar je huid én zijn er steeds meer merken die het toevoegen aan hun verzorgingsproducten.

Probiotica in skincare

Het blijft echter moeilijk om een ingrediënt als dit in huidverzorgingsproducten werkzaam te houden, aangezien je de levende micro-organismen levend moet kunnen houden om hun werk te kunnen doen. De meeste verzorgingsproducten waar probiotica aan toegevoegd zijn, bevatten daarom kleine werkzame deeltjes (fermenten) van de bacteriën in plaats van de probiotica zelf omdat deze levende organismen niet levend gehouden kunnen worden in een crème. Dit komt vaak door de conserveringsmiddelen die aan een crème toegevoegd worden om de crème tijdens het gehele gebruik ‘houdbaar’ te houden, maar deze conserveringsmiddelen doden daarmee ook die levende bacteriën.. Daarnaast breken probiotica af door licht en zuurstof, wat betekent dat een donkere en luchtdichte verpakking heel belangrijk is. Een lastig proces dus en een uitdaging voor de merken die met probiotica werken om hiermee om te kunnen gaan.

–> Interessant om te lezen: studenten van Wageningen University deden onderzoek naar de effecten van probiotica op de huid.

de voordelen van probiotica in skincare, wat doet het voor je huid? esse skincare

De voordelen van probiotica voor je huid

Volgens de merken die probiotica in hun verzorgingsproducten verwerken, en naar aanleiding van de eerste officiële en onafhankelijke onderzoeken, heeft probiotica mooie gezondheidsvoordelen voor de huid. De bacteriën kunnen namelijk helpen de balans in de huid terug te brengen waardoor deze gezonder wordt en zo beter haar werk kan doen om de huid te herstellen. Zo kan het de huidbarrière versterken, helpt het de huid om vocht vast te houden en te kalmeren, heeft het specifieke anti-ageing eigenschappen en zou het ook positieve effecten kunnen hebben bij onder andere eczeem, rosacea en acne.

–> Ook Paula Begoun, bekend van skincare merk Paula’s Choice, schreef een interessant artikel over de effecten van priobiotica voor de huid. Hierin wordt verteld dat het gebruik ervan nog een ander mooi voordeel oplevert. Zodra probiotica haar werk doet op de huid en langzaam wordt afgebroken, zorgen ze voor vrijkomend hyaluronzuur, peptiden en vitamines die vervolgens ook weer hun eigen positieve eigenschappen op de huid hebben. Interessant!

de voordelen van probiotica in skincare, wat doet het voor je huid? esse skincare

Esse skincare

Een jaar of vier geleden maakte ik kennis met Aurelia skincare, een Brits merk dat ook probiotica aan producten toevoegt en mijn ervaringen waren toen positief. Maar, door de jaren heen komen er heel wat andere producten mijn pad op en heb ik eigenlijk nooit meer producten met probiotica gebruikt. Tot ik een tijdje geleden een meer dan prachtig pakket van Esse skincare toegestuurd kreeg. Esse werd na enkele jaren onderzoek officieel opgericht in 2002 en is inmiddels een geliefd merk geworden bij de meer niche-skincare-liefhebbers en wint de ene award na de andere.

Het klinkt misschien een beetje ‘vies’, maar weet dat het dus juist voordelen voor je huid heeft: het Esse probiotic serum bevat bijvoorbeeld zo’n 1 miljoen levende probiotica per milliliter. Dit merk gebruikt dus geen fermenten, maar echt de levende probiotica zelf. Door een speciaal productieproces en een minimale hoeveelheid conserveringsmiddelen die de goede bacteriën niét doden, blijven deze tijdens het gebruik van de producten levend om zo tot de laatste druppel hun werk te kunnen doen. Onderzoek liet zelfs zien dat de goede bacteriën tot zelfs twee jaar na productie nog steeds levend waren. Good to know: de producten van Esse zijn Ecocert gecertificeerd biologisch, vegan én dierproefvrij. Daarnaast is Esse ook nog eens een CO2-neutraal bedrijf.

de voordelen van probiotica in skincare, wat doet het voor je huid? esse skincare

Mijn mening

Als skincarejunkie ben ik natuurlijk heel erg benieuwd naar de producten van dit merk én naar de werking van de toegevoegde probiotica op mijn huid. Het blijft echter lastig om huidverzorging goed uit te kunnen testen met mijn werk. Zoals je weet test ik producten namelijk graag minimaal een maand tot zes weken voordat ik er een oordeel over kan geven. En met ‘slechts’ één huid is het onmogelijk om direct aan de slag te kunnen gaan als er producten binnenkomen. Gelukkig zijn de Esse producten die ik ontvangen heb passend bij mijn huidtype, waardoor ik er zeker graag mee aan de slag wil gaan. Maar.. ik ben nog niet zo heel erg lang geleden begonnen met een andere skincare routine met producten van The Ordinary. Het is dus even passen en meten, maar er gaat zeker nog een review van deze Esse producten aankomen. Ik kan in ieder geval de cleanser, toner, oogcrème en foundation alvast in gebruik gaan nemen om te testen. Ik ben benieuwd!

–> Had jij al eerder gehoord van probiotica in skincare?

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Marlous - Skin District
  Reply Marlous - Skin District 19 november 2019 at 16:41

  Love Esse en dus trots dat ik het mag verkopen in mijn salon en webshop✨

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 november 2019 at 14:05

   Wat goed dat je er zo trots op bent met dit mooie merk te werken!

 • Avatar van Gabrielle Van Eykern
  Reply Gabrielle Van Eykern 8 november 2019 at 17:58

  Er zijn diverse salons met een webshop, http://www.esseskincare.nl laat zien waar Esse wordt verkocht :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 8 november 2019 at 16:18

  Ben er zeer benieuwd naar…
  Zeker omdat het roodheid voorkomt of het minder zichtbaar maakt.
  Maar ook voor de gevoelige huid is.
  Ben aan het zoeken naar de prijzen maar helaas staan die nergens.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.