Reizen & vrije tijd

Travel | Mijn tips voor een vakantie in Picardië

10 november 2019

vakantie in Picardië tips (Frankrijk)
Vaak als mensen aan een vakantie in Frankrijk denken, wordt er gedacht aan Zuid-Frankrijk in combinatie met de zomervakantie. Maar Frankrijk heeft nog veel meer mooie plekjes om te bezoeken die ook in de herfst en winter z’n charmes hebben. Zo verbleven wij een paar weken geleden in Picardië, een streek in Noord-Frankrijk. Het is perfect om helemaal ‘het buitenland-gevoel’ te krijgen en dat terwijl je er in zo’n vier uurtjes naartoe rijdt. Ik deel in dit artikel graag enkele tips met je voor een vakantie in Picardië.

Dit is waarom een vakantie in Picardië op je reislijstje moet staan

Route Touristique du Champagne

Natuurlijk kan je in deze regio niet onder de aangrenzende Champagne-streek uit. Officieel is de Route Touristique du Champagne ongeveer 700 kilometer lang, maar deze is opgedeeld in vijf overzichtelijke routes. Aangezien deze heel duidelijk aangegeven staan met donkerblauwe bordjes (zie linksboven op de eerste foto) kan je natuurlijk invallen waar je maar wil en de weg meerijden voor zover je het leuk vindt. Tijdens de route kom je langs prachtige landschappen, mooie uitkijkpunten en pittoreske dorpjes en kan je het landelijke erfgoed ontdekken door middel van een rondleiding en een proeverij bij één van de vele wijnboeren. Veel hiervan zijn het hele jaar door te bezoeken, maar vooraf reserveren is vaak wel gewenst.

Veel van deze wijnboeren proberen echt wat unieks te maken van hun rondleiding. Zo kan je bij het Champagnehuis van Mercier de wijnkelders ontdekken per ondergronds treintje en aan de start van de Avenue de Champagne in Epernay kan je met een luchtballon (Le Ballon Captif) zo’n 150 meter de lucht in om op deze hoogte te proosten. Santé!

–> Lees ook zeker eens de blog van Judith van Hip&Hot voor nog meer leuke tips voor een vakantie in de Champagnestreek.

Wij hadden tijdens deze vakantie de prachtige nieuwe Ford Focus Active station onder onze derrière om uit te proberen. Wát een geweldige luxe familie-auto! Niet alleen heerlijk ruim om alles met je mee te kunnen nemen wat een gezin met twee kinderen zo allemaal met zich meezeult, maar ook nog eens lekker veel ruimte van binnen voor de autozitjes, benen en het één en ander aan speelgoed van de meiden én een heerlijk zitcomfort voorin van alle gemakken voorzien, dat onze roadtrip toch wel duidelijk heel aangenaam maakte :)

vakantie in Picardië tips (Frankrijk) vakantie in Picardië tips (Frankrijk)

De unieke kustlijn van Picardië

Deze streek in Noord-Frankrijk heeft voor het hele gezin en zo’n beetje iedereen wel wat te bieden. Zo heeft het aan de 60 kilometer lange kustlijn prachtige zandstranden, de prachtige Baai van de Somme (waar je wilde zeehonden kan spotten!) en indrukwekkende witte krijtrotsen die tot wel honderd meter boven de zee uitsteken.

Natuurlijk zijn er naast al het natuurschoon ook een aantal mooie badplaatsen om te bezoeken voor een fijne combinatie aan leuke winkeltjes, gezellige strandtentjes, om lekker sportief bezig te kunnen zijn en om je culinair in de watten te laten leggen.

vakantie in Picardië tips (Frankrijk) vakantie in Picardië tips (Frankrijk)

Prachtige natuur, kastelen en kathedralen

Hoe ouder ik word, hoe meer ik de natuur waardeer en heerlijk tot rust kan komen als ik er doorheen rijd en/of wandel. Voor de natuurliefhebbers is Picardië een must-go. Van die unieke kustlijn aan het westen tot aan de glooiende landschappen en bossen als je dieper het land in gaat. Trek je wandelschoenen maar aan, neem je mountainbike, vishengel of je verrekijker mee en je kan je er uren in de buitenlucht vermaken. Zéker in de herfst ook prachtig zo met alle bomen in deels groen en deels oranje, rode en bruine bladeren gehuld. En misschien heeft deze regio juíst in de herfst en winter dat prachtige nostalgische over zich heen.. Lekker slenteren door de dorpjes en de natuur, je even mee terug in de tijd laten nemen en vervolgens met een goed glas wijn en Franse delicatessen op laten warmen.. ♥

En mocht het te slecht weer zijn om de hele dag buiten op pad te zijn, bezoek dan één van de vele kastelen of kathedralen. Zoals kastelen Pierrefonds en Chantilly, het paleis van Compiègne of de prachtige kathedralen in Amiens, Reims, Soissons en Laon.

vakantie in Picardië tips (Frankrijk)

Oók leuk voor kinderen

Natuurlijk kan je kind zich prima vermaken op een vakantiepark tijdens het verblijf en in de natuur, maar deze regio biedt ook alles voor een dagje uit. Zo zit je er niet ver van Disneyland Parijs af, is er Parc Astérix (een themapretpark over onze Gallische helden Asterix & Obelix) te vinden en heb je ook nog attractiepark Mer de Sable wat een Wild West thema heeft en pretpark Parc Saint Paul wat zich op de wat jongere kinderen richt.

–> Tip: Zoek je een leuk vakantieverblijf als thuisbasis om deze regio te kunnen ontdekken? Wij verbleven tijdens onze vakantie in Center Parcs Le Lac d’Ailette. Zeker als je met een gezin of familie bent is dit wat ons betreft een aanrader.

Dat deze regio in Noord-Frankrijk vroeger al zo geliefd was bij de Franse adel snappen wij wel. Voor ons was het de eerste keer dat we in deze streek waren, maar zéker niet de laatste. Oui, oui, oui.. Picardie!

Avec amour,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 10 november 2019 at 11:52

  Zo leuk dat jullie daar naar toe waren geweest.’
  Goed om te lezen wat er zoal te doen is etc….
  Fijne tips om eens daarna op holiday te gaan.
  Leuke foto’s.
  Prachtige auto en met zoveel ruimte om genoeg spullen mee te kunnen nemen als men zo ver op holiday gaat….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.