Eten & drinken

The Cookie Bakery | Kerstbal koekjes

22 december 2019

kerstbal koekjes recept
Eén van de leukste dingen om tijdens de schoolvakanties te doen, vind ik toch wel samen met de keuken in te duiken en met Shae iets te gaan koken of bakken. Voor de Kerstvakantie kreeg ik een idee voor Kerstkoekjes met een swirl. Iets dat ik nog niet eerder had geprobeerd, maar wat verrassend leuk uitpakte. Ik noem ze kerstbal koekjes! En mét gat – en eventueel versierd – kan je ze ook nog eens leuk in de Kerstboom hangen.

‘Lees ook: Recept voor salty fudge brownie cookies.’

kerstbal koekjes recept

Kerstbal koekjes

Ingrediënten

– 200 gram bloem
– 125 gram ongezouten roomboter (uurtje uit de koelkast)
– 75 gram witte basterdsuiker
– 1 zakje vanillesuiker of een theelepel vanille-aroma
– snufje zout
– 10 gram cacaopoeder

Bereidingswijze

1. Zorg dat de roomboter een uurtje uit de koelkast is, zodat deze niet te zacht is (dit is iets lastiger om te mengen, maar helpt wel bij ‘strakkere’ swirls verderop in het recept)
2. Meng, op het cacaopoeder na, alle ingrediënten door elkaar en deel de bal deeg in twee delen
3. Meng het cacaopoeder door één bal tot een bruin deeg en zet beide ballen voor 10 minuutjes in de koelkast
4. Neem twee vellen bakpapier, vouw deze dubbel en leg één deegbal op het midden van zo’n helft bakpapier. Vouw de andere kant erover en gebruik een deegroller om er een rechthoek deeg van te rollen van ongeveer een halve centimeter dik. Doe dit met beide ballen deeg
5. Vouw het bakpapier van de bovenkanten af, leg voorzichtig het donkere deeg op het lichte deeg, druk een klein beetje aan en begin over de lange zijde met oprollen. Leg vervolgens deze rol deeg in de koelkast voor een kwartier
6. Verwarm de oven voor op 160 graden
7. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en neem de rol deeg uit de koelkast. Snijd er plakken van een kleine centimeter dik uit en leg deze – met voldoende tussenruimte – op de bakplaat. Dit zal in meerdere batches gaan, leg ondertussen de rol deeg steeds terug in de koelkast
8. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuutjes licht goudbruin
9. De koekjes komen redelijk zacht uit de oven, dit is het perfecte moment om er met bijvoorbeeld een sushistokje een gaatje in te maken
10. Leg de koekjes daarna op een afkoelrekje tot ze koud, hard en heerlijk bros zijn.

kerstbal koekjes recept kerstbal koekjes recept

Het lijkt heel wat werk, maar het is verrassend eenvoudig om te doen en geeft een mooi resultaat. Uit bovenstaand recept haal je zo’n 30 koeken. Je kan ze eventueel versieren samen met kinderen, maar persoonlijk vind ik ze het mooist gewoon naturel met een klassiek rood lintje eraan. Ook leuk om met de Kerstdagen aan de (o)pa’s en (o)ma’s te geven in een transparant zakje :)

Fijne feestdagen alvast!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Ina
  Reply Ina 19 februari 2024 at 20:32

  Ik heb ze zojuist geproefd van ons buurmeisje ze waren erg mooi maar vooral erg lekker

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2024 at 10:57

   Wat enorm leuk om te horen!

 • Avatar van Wessel
  Reply Wessel 15 maart 2021 at 15:17

  Het is leuk om te maken en het smaakt ook lekker, maar het niet buigbaar als je het wilt oprollen om een rol te maken, waar je uiteindelijk de koekjes uit maakt. Maar alsnog best leuk (en lekker) hoor!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 maart 2021 at 15:40

   Hi Wessel, wat enorm leuk om te horen dat je de koekjes gebakken hebt en ze lekker vindt. Een tip om het deeg zachter te maken zodat je er een rol van kan maken, is de roomboter langer uit de koelkast te hebben voordat je ermee aan de slag gaat. Dan wordt het wat zachter om mee te werken en kan je ermee aan de slag zoals op de foto’s :)

 • Avatar van cgmpeters
  Reply cgmpeters 22 december 2019 at 17:26

  Ziet er lekker uit, ik ga ze ook eens proberen te maken.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.