Lifestyle

Selfcare | 3 gratis apps voor meer rust in je leven

18 december 2019

meer rust in je leven gratis apps
We leven helaas in een maatschappij waarin druk zijn als een soort meetlat wordt gebruikt voor succes. En dat dat leidt tot verschillende klachten is duidelijk te zien aan de toenemende cijfers van burn-outs en stressklachten waar steeds meer mensen onder te lijden hebben. Tijd om beter voor jezelf te gaan zorgen en meer rust in je leven te krijgen en deze apps kunnen je daarbij een handje helpen.

Gratis apps voor meer rust in je leven

Dat we zoveel stress en druk ervaren, heeft veel te maken met de technologie en de onafgebroken stroom aan informatie en berichten die we hierdoor binnenkrijgen. We hebben het gevoel constant ‘aan’ te moeten staan en niks te kunnen of mogen missen.

Maar de technologie kan ons juist ook mooie dingen en een goede tegenhanger in alle online drukte kan brengen. Dat laten onderstaande apps wel zien die voor iOS en Android, zowel met abonnement of sim only, gratis te downloaden zijn.

Tip: let wel goed op je online privacy en de veiligheid ervan bij het downloaden van apps op je smartphone en/of tablet.

The breathing app

Dat ademhalingsoefeningen heel doeltreffend kunnen zijn, bewijst The Breathing app. Dit is een gratis app die is ontwikkeld door bestseller schrijver Deepak Chopra, muzikant Moby en yogi Eddie Stern. Simpel gezegd zorgt de app ervoor dat je hartritme, bloeddruk en hersengolven op dezelfde frequentie komen (resonantie). Door de focus op je ademhaling te leggen zal je na een sessie al snel meer innerlijke rust en minder stress ervaren. Echt mooie resultaten worden behaald bij dagelijkse sessies.

Headspace

Het is wereldwijd één van de meest gedownloade apps. Headspace biedt in de gratis versie de 10-daagse Basics om het effect van dagelijks mediteren te kunnen ervaren, 3 sessies Everyday Headspace en een Falling Back To Sleep Wind Down. Ben je hierna om dan is er een betaalde versie voor als je er serieuzer mee aan de slag wil.

Ik vind het mooi dat deze meditatie-app er duidelijk eentje is in de categorie ‘zen zonder zweverigheid’ en het enige wat je nodig hebt is een plekje voor jezelf waar je zo’n tien minuten ongestoord kan mediteren. In de app zijn begeleide meditaties te vinden om onder andere meer rust te ervaren, angsten aan te pakken, om meer focus te krijgen en om beter in slaap te kunnen vallen. Heel down to earth en voor je het weet heb je mediteren in je dagelijkse routine voor het slapen verwerkt.

Pink Noise

Je hebt vast wel eens van White Noise gehoord, een geluid dat het beste te omschrijven is als een continu aanhoudende ruis. Pink Noise is een variant hierop met net wat andere tonen en veel mensen vinden het aangenamer om naar te luisteren. Het mag dan misschien even wennen zijn om dit monotone geluid op de achtergrond aan te zetten, maar het zorgt ervoor dat veel omgevingsgeluiden worden geblokkeerd. En dat kan dan weer helpen bij meer focus op je werk, meer rust in je hoofd, om sneller bij in slaap te kunnen vallen en vooral tijdens de nacht beter door te kunnen slapen. Er zijn hiervoor verschillende gratis apps te downloaden, maar ook op Youtube zijn er filmpjes van uren onafgebroken Pink Noise te vinden die je zó aan kan zetten voor het slapen gaan bijvoorbeeld.

Ik vind persoonlijk White Noise inderdaad een best aanwezig geluid waarbij ik zelfs enige onrust ervaar als ik ernaar luister. Pink Noise klinkt voor mij meer als een soort aanhoudende regen, iets verder op de achtergrond, en brengt me duidelijk meer tot rust. Het is misschien niet het meest gezellige geluid, maar het helpt mij zeker om goed te kunnen concentreren op mijn werk als ik een drukke periode met veel deadlines heb :)

Merk je dat je ondanks bovenstaande rustgevende apps serieus last hebt van een smartphoneverslaving? Bijvoorbeeld dat je tijdens de oefeningen teveel wordt afgeleid door binnenkomende meldingen op je telefoon? Denk er dan eens aan om een digitale detox in te lassen. Door meer offline te zijn en daar je ontspanning te gaan zoeken helpt misschien nóg wel beter voor meer rust in je leven. Take care! ♥

Liefs,
Desirée

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Lilian Wapperom-Declercq
    Reply Lilian Wapperom-Declercq 1 januari 2020 at 16:19

    Headspace kende ik al. Ik ga wel eens slapen met binaural beats, maar pink house kende ik nog niet. Die ga ik zeker even uitproberen. Ik vind die monotone geluiden heerlijk aangezien ik veel last heb van auditieve prikkels

  • Avatar van Sanja
    Reply Sanja 18 december 2019 at 22:53

    Wat een fijne apps! Ik denk dat een digitale detox ook wel iets voor mij is haha

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.