Lifestyle

Selfcare | Tips tegen een winterdip

12 december 2019

tips tegen een winterdip
In deze tijd van het jaar zijn de dagen zijn korter waardoor het op werkdagen lastig is om ook maar iets aan zonlicht op je te krijgen. Daarnaast helpt het grauwe, koude en gurige weer je ook al niet.. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen last krijgen van een winterdip en dit kan voor sommigen echt een jaarlijks terugkerend probleem zijn. Je voelt je vermoeid, zonder energie, bent sneller geïrriteerd en hebt minder zin om dingen te ondernemen waardoor je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om die winterdip aan te pakken en ik deel ze graag met je!

Ga naar buiten

Ik weet dat het weer buiten vaak niet heel erg uitnodigend is, maar het is echt belangrijk om zoveel mogelijk daglicht mee te pakken als mogelijk is. Maak op werkdagen bijvoorbeeld een rondje in de frisse buitenlucht terwijl je je boterhammetje opeet of haal – als het enigszins mogelijk is – je kinderen eens te voet of met de fiets van school af in plaats van met de auto en wandel/fiets met ze terug naar huis. Zo krijg je én frisse lucht binnen en zoveel mogelijk daglicht om toch nog iets aan vitamine D op te kunnen doen.

Mocht je nou merken dat je echt te weinig daglicht op je snoet krijgt, dan zou je kunnen overwegen een daglichtlamp in huis te halen. De voordelen van een daglichtlamp kunnen heel positief uitpakken, zeker als je het gebruik ervan goed opbouwt en het in kuurvorm even volhoudt.

Zorg voor jezelf

Zeker als je weet dat je gevoelig bent voor een winterdip, dan kan je dit maar beter voor proberen te zijn. Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk en slik eventueel aanvullend een goede multivitamine, ga op tijd naar bed zodat je voldoende slaap krijgt en probeer elke dag minstens een half uur te bewegen. Okee okee, ik snap dat het heel aantrekkelijk is om lekker binnen te cocoonen en je te goed te doen aan alle winterse lekkernijen, maar echt energiek en fit wordt je er niet van. En mocht je bijvoorbeeld voor het gezonder koken minder puf hebben, maak het jezelf dan gemakkelijk door bijvoorbeeld een maaltijdbox te nemen waardoor je iedere dag alleen maar de spullen uit de koelkast hoeft te halen en het recept simpelweg volgt. Of bak bijvoorbeeld mijn heerlijke noten- en vruchtenbrood waardoor je in één keer voor een x aantal dagen een lekker, gezond en voedzaam ontbijtje en/of tussendoortje hebt.

En laten we het zeker niet alleen over gezond eten en drinken hebben, maar zorg ook voor jezelf door lief te zijn voor je lijf. Neem een extra pampermomentje in de badkamer, ga die gezichtsmaskertjes eens gebruiken, smeer je lijf iedere dag in.. Het geeft je van die heerlijke rustgevende verwenmomentjes tussendoor die je ook nog eens tot rust brengen.

Time for some action ;)

Zet je lijf in beweging. Voor mij persoonlijk blijft het – zeker in de wintermaanden – echt wel een drempel die ik over moet, maar als ik eenmaal lekker aan de slag geweest ben krijg ik er een flinke oppepper van. Lekker sporten zorgt niet alleen voor een gezonder en fitter lijf, maar geeft ook je mentale gesteldheid een boost. En ach, het geeft je nog wat te doen op die lange donkere avonden.

Of.. misschien iets leuker om óók aan je beweging te komen: maak tijd voor elkaar en duik eens wat vaker de slaapkamer in. Seks dus. Het helpt je ontspannen en om stress en je bloeddruk te verlagen, is goed voor je weerstand, helpt wat calorieën te verbranden, het zorgt voor de aanmaak van dopamine en oxytocine (beide zijn belangrijke feel good stofjes voor je lijf), het versterkt je bekkenbodemspieren en helpt je ook nog eens om beter te kunnen slapen. En of je nu wel of geen partner hebt.. sexspeeltjes kunnen een leuke extra voor in de slaapkamer zijn. Enjoy!

Onderneem leuke dingen

Zoals eerder gezegd nodigt het grauwe en kille weer en de korte dagen eerder uit tot lekker binnen cocoonen voor de televisie met Netflix en een stapel boeken, maar door er lekker op uit te blijven gaan heb je niet alleen wat fijne afleiding, maar voel je je ook minder eenzaam en leuke plannen op de agenda geven je dingen om naar uit te kijken. Het hoeven ook helemaal geen gekke of dure dingen te zijn. Een keertje met een vriendin naar de bios en naderhand wat drinken, een avondje losgaan in de discotheek, start samen met vrienden of familie een kookclubje, ga wandelen en probeer eens andere routes uit, schrijf jezelf in voor een nieuwe sport of hobby of wellicht haal je iets uit de instant feel good tips uit dit artikel?

Leer nee te zeggen

Zeker in deze tijd waarbij er vaak al een heleboel extra dingen op de agenda staan (zoals Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw inclusief alle bijbehorende feestjes en borrels) is het belangrijk om voor jezelf en je energie op te komen. Merk je dat je laag in je energie zit en dat het je gewoonweg teveel wordt? Leer nee te zeggen! Ik zeg niet dat je in deze tijd een egoïst moet worden en niks meer voor een ander kan of mag doen, maar loop jezelf niet voorbij. Stel prioriteiten in de feestjes en activiteiten waar je wel naartoe wil gaan en zeg ‘nee’ tegen de rest. Je houdt zo meer tijd over voor leuke dingen, voor ontspanning, voor jezelf (!) en schept er rust mee in je hoofd omdat je niet continu bezig bent met ‘moetjes’ weg te werken.

Let op! Laat ik voorop stellen dat je je met een winterdipje door bovenstaande informatie, tips en tricks vaak echt wel stuk beter zal gaan voelen. Maar een winterdip is heel iets anders dan een depressie. Ben je langdurig neerslachtig en heb je het gevoel dat je er niet alleen uit komt, ga dan naar de huisarts en vraag om hulp.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.