Eten & drinken Lifestyle

Love it! | Gemberthee (en waarom het zo gezond is)

6 januari 2020

gemberthee gezond variatie recept
Ik heb voor dit nieuwe jaar niet een aantal grotere doelen of voornemens gesteld, maar er zijn wel een aantal dingen waar ik meer op wil gaan letten. Eén van die dingen is mijn koffie-inname. Het is er een beetje ingeslopen door de gebroken nachten sinds de geboorte van Cate. Ik dronk daardoor tot voor kort met gemak zo’n zes koppen per dag.. Iets teveel van het goede en ik had dan ook zeker last van een soort afkickverschijnselen toen ik begon te minderen. Maar inmiddels is het me gelukt én heb ik een vervanger gevonden die ook voor een lekkere kick zorgt: gemberthee! Supersimpel, lekker verwarmend en een fijne afwisseling :)

gemberthee gezond variatie recept

Zo maak je verse gemberthee

Ja, hallo. Een recept voor gemberthee uitschrijven is natuurlijk té gemakkelijk. Je neemt gewoon een stuk verse gemberwortel, snijdt hier een aantal dunne plakjes vanaf, doet deze in een mok, giet hier kokend water over en je bent klaar. Easy as that!

Je kan de gemberplakjes er tot het eind van je thee in laten zitten. Dat zorgt er wel voor dat je gemberthee wat sterker van smaak wordt. (Vind ik persoonlijk trouwens erg lekker :) Wil je dit niet? Vis dan na een minuut of vijf de gember uit je thee of rijg de plakjes op een satéprikker waardoor je dit er eenvoudig uit kan halen.

Gemberthee variaties

Er zijn veel variaties te bedenken om de smaak aan te passen. Doe er wat verse munt bij voor een frissere variant, wat verse citroen of citroensap voor een oppeppende vitamine C boost (perfect voor in de winter bij een verkoudheid of griepje) en met een klein beetje honing maak je de thee net iets zoeter en nog verwarmender. Jep. Ik ben fan!

gemberthee gezond variatie recept

5x waarom gemberthee gezond is

1. Gember vermindert stress
Gember staat erom bekend de maag te kalmeren, stressgevoelens te verminderen en je stemming te verbeteren.

2. Gember geeft een boost aan je immuunsysteem
Gember bevat ontstekingsremmende stoffen die beschermen tegen verkoudheid, griep en infecties. Heb je bijvoorbeeld last van kriebelhoest en een pijnlijke keel, dan zal je merken dat gemberthee (zeker met een beetje honing erin) je keel ook nog eens verzacht en tot rust brengt.

3. Gember zorgt voor minder trek
Niet alleen versnelt het de spijsvertering, ook helpt het je metabolisme te verhogen en je bloedsuikerspiegel in balans te houden. En daardoor heb je ook minder last van snack-trek. Heb je toch iets teveel gegeten? Dan kan een kop gemberthee ook heel goed helpen een opgeblazen gevoel te verminderen.

4. Gember geeft een fris mondgevoel
Wist je dat gemberthee drinken helpt om je gehemelte te reinigen? En dat is dan weer fijn voor je algehele mondhygiëne en helpt geurtjes te neutraliseren. Ook een aanrader voor als je bijvoorbeeld sushi gaat eten, zodat je de verschillende smaakjes van de afzonderlijke gerechtjes beter zal kunnen proeven en de smaakcombinatie is heerlijk!

5. Gember verlicht pijn
En dat is dan voornamelijk tijdens de menstruatie heel erg fijn! Uit een studie bleek namelijk dat het innemen van gember als supplement even goed helpt bij menstruatieklachten als het slikken van ibuprofen, maar dan zonder de nadelige effecten van het medicijn. Dat pijnstillende effect is ook bij spierpijn na een heftig sportdagje goed te merken.

Let op!
Het is fijn dat er zoiets simpels én lekkers als verwarmende gemberthee is, maar toch is er een kleine kanttekening te plaatsen. Gember verdunt het bloed en kan voor meer galzuur zorgen. Iets om rekening mee te houden als je hier medicijnen voor neemt of gevoelig voor bent.

Ik merk dat ik niet echt een koffie- of een theetype ben en het gewoon graag afwissel. Mijn favoriete warme drankjes waarmee ik nu afwissel zijn koffie, gemberthee, matcha latte en verse munt thee.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Therese
  Reply Therese 7 januari 2020 at 17:13

  heerlijk, ik drink ook altijd verse gember thee,
  lekker, maar vooral aan begonnen omdat dit zo gezond zou zijn (ik kan wel hulpmiddelen gebruiken:) )

 • Avatar van Willeke de Heus-Alting
  Reply Willeke de Heus-Alting 6 januari 2020 at 14:09

  Hoi Desiree.

  Ik drink ook verse gember thee sinds goed een half jaar.
  Heb het wel moeten leren drinken voor de smaak..
  Ben het gaan gebruiken na mijn bloedvergiftiging van mijn uro stoma.. want had idd gelezen goed voor je immuunsysteem maar ook voor de stoma zelf.. sindsdien heb ik nog geen 1 keer urineweginfectie gehad..
  Buiten dat het me ook help met het stabiliseren van mijn suikers..
  Ik doe het ook afwisselen met een zakje citroen of aardbeismaak als ik merk dat er een stuk tussenzit wat erg bitter is..
  Voor mij dus ook verse gember thee..

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.