Eten & drinken

Food | Gezonde recepten voor ontbijt, lunch en diner

22 januari 2020

gezonde recepten inspiratie
Nu we alweer een aantal weken in het nieuwe jaar zitten, is het een mooi moment om even stil te staan bij de voornemens die je voor jezelf gesteld had. Lukt het jou nog om je hier aan te houden? Het is namelijk bekend dat de meeste goede voornemens zo’n twee weken in het nieuwe jaar alweer sneuvelen.. Om je op het gebied van voeding een goede impuls te kunnen geven, deel ik in samenwerking met HappyHealthy.nl graag een aantal gezonde recepten gezonde recepten voor ontbijt, lunch als diner met je. Enjoy!

Dit doet goede voeding met je lijf

Voeding voorziet ons lichaam van essentiële vetzuren, aminozuren, koolhydraten, vitamines en mineralen. Deze geven ons lichaam energie en zorgen ervoor dat allerlei processen in ons lichaam goed verlopen. Processen zoals onze energiehuishouding, hormoonhuishouding en ons immuunsysteem. Hoe beter de kwaliteit en diversiteit van onze voeding des te beter dergelijke processen zullen verlopen en hoe lekkerder we in ons vel zullen zitten.

Maar als het om voeding gaat willen we vooral ook lekker eten, dat zit nu eenmaal in onze genen. Gelukkig kan gezonde en onbewerkte voeding ook vooral heel erg lekker zijn. En dat bewijzen onderstaande drie recepten wel!

‘Lees ook: Waarom verse gemberthee zo gezond is.

gezonde recepten inspiratie

Ontbijt | Kwark met walnoten, banaan en cacao

Begin de dag goed met deze gezonde kwark. Voor deze kwark heb je havervlokken, walnoten, banaan, rozijnen, pompoenpitten en cacaopoeder nodig. Het recept voor deze heerlijke kwark kan je hier vinden.

Kwark is een goede bron van hoogwaardige eiwitten. Omdat eiwitten langzaam verteren geeft de kwark je een lange tijd een voldaan gevoel. Zo haal je met gemak de lunch zonder hongergevoel. Havervlokken bevatten koolhydraten die je lichaam van energie voorzien. Omdat de koolhydraten in havervlokken complex zijn worden deze maar langzaam afgebroken tot glucose. Dit is gunstig want op deze manier wordt je lichaam urenlang van energie voorzien en kan je er lekker tegenaan. Walnoten zijn een uitstekende bron van gezonde vetzuren en zijn rijk aan omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren houden de hersenen, hart- en bloedvaten gezond en voorkomen ontstekingen.

De combinatie van de walnoten, cacaopoeder en kwark is heerlijk! Het kan even wennen zijn qua smaak, maar als je rauwe cacaopoeder gebruikt doe je je lichaam nog meer plezier. Deze cacaopoeder is namelijk bij het productieproces niet verhit en bevat daardoor veel meer antioxidanten dan gewone cacao.

gezonde recepten inspiratie

Lunch | Groente frittata met zoete aardappel, courgette en pompoen

Een frittata is een omelet maar dan op zijn Italiaans bereid. De basis van een frittata zijn de eieren. En dit is dan weer een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten. Ze bevatten daarnaast ook nog eens essentiële aminozuren die goed opneembaar zijn en in het eigeel zitten bijna alle mineralen en vitaminen die je lichaam nodig heeft.

In het recept zitten verder flespompoen, courgette, rode ui en zoete aardappel. Zo kom je makkelijk aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente van 250 gram. Zoete aardappel is een uitstekende bron van koolhydraten en erg geliefd omdat deze koolhydraten langzaam door het lichaam worden opgenomen. Hierdoor blijft, in tegenstelling tot normale aardappelen, de bloedsuiker beter stabiel. Dit is gunstig is voor de gezondheid en zorgt voor een meer constante energie gedurende de rest van de dag.

Heb je trek gekregen in deze groente frittata? Bekijk dan hier hoe je deze kunt bereiden.

gezonde recepten inspiratie

Avondeten | Aziatische quinoa salade bowl

De basis van deze salade is quinoa, een pseudograan. Het lijkt op een graan en wordt gebruikt als een graan maar het is eigenlijk een zaad. Het is een gezonder alternatief voor rijst vanwege de relatief hoge concentratie van essentiële aminozuren die de bouwstenen van onze cellen en hormonen bouwen. Quinoa is tevens een goede bron van voedingsvezels. Deze zijn belangrijk om onze spijsvertering gezond en soepel te houden.

Net zoals zoete aardappel is quinoa een goede bron van de zogenaamde ‘langzame’ koolhydraten zodat het ons bloedsuikers niet teveel kan verstoren en we ons energieker voelen. Een belangrijke smaakmaker in deze salade bowl is biefstuk die je heerlijk marineert in ketjap. De salade wordt afgemaakt met een dressing van sojasaus, olie, chilisaus, honing, knoflook, gember en limoensap. Groentes die je voor deze Aziatische quinoa-salade gebruik zijn wortels, radijs, broccoli en witte kool. Hier vindt je het complete recept en de bereidingsinstructies.

– Zijn jouw goede voornemens al gesneuveld, of hou je het nog netjes vol? In ieder geval: succes met welke doelen je dan ook voor jezelf gesteld hebt voor dit nieuwe jaar :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.