Huis & interieur Lifestyle

Home | Zo help je je kamerplanten in de winter

14 januari 2020

kamerplanten in de winter tips
Laat ik eerlijk zeggen dat ik tot een aantal jaar geleden echt geen groene vingers had. Zelfs de meest onderhoudsvriendelijke planten kon ik niet in leven houden en ons huis had, op een paar kunstplanten en een bos bloemen op tafel na, dan ook geen groen in huis. Maar sinds een tijdje is dit aan het veranderen en langzaamaan wordt ons huis steeds groener en weet ik planten ook al jaren mooi te houden en leer ik steeds meer over het onderhoud ervan. Zo zijn er ook een aantal tips om kamerplanten in de winter blij te houden, want er zijn toch een aantal dingen waar je dan rekening mee moet houden. Deze tips deel ik graag met je!

‘Lees ook: On Trend | Tips en inspiratie voor droogbloemen.’

kamerplanten in de winter tips

Zo help je je kamerplanten in de winter

Als je je bedenkt dat niet alleen wij als mensen last hebben van de verandering van de seizoenen, is het niet gek te bedenken dat ook planten hier wat van mee krijgen. In de winter wordt er toch minder gelucht en staat de verwarming aan waardoor er een lagere luchtvochtigheid ontstaat. En daar worden bijvoorbeeld mijn huid, luchtwegen en ogen een stuk droger van. Kamerplanten ervaren dat hetzelfde en kunnen wel een beetje hulp gebruiken om die drogere winterperiode door te komen.

Geef je planten niet teveel water

Het is misschien heel erg gemakkelijk om te denken dat je je planten gewoon wat extra water kan geven, maar wees hier voorzichtig mee. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar de meeste planten hebben mínder water nodig in de herfst en winter omdat er door de verminderde zonuren minder fotosynthese plaatsvindt en ze dus minder energie nodig hebben. Niet teveel water dus en ook het eventueel bijvoeden kan je nu even achterwege laten. Voor je het weet geef je je kamerplanten teveel water waardoor de wortels kunnen gaan rotten. Check gewoonweg wat vaker de aarde waar de planten in staan door er af en toe een vinger in te steken en te voelen of de aarde te droog is of niet.

Geef je planten een andere plek

.. als ze te dichtbij een verwarming of op een tochtige plek staan. Door de warmte en droge lucht van een verwarming kan een plant uitdrogen en van teveel temperatuurverschillen en tocht worden ze ook niet vrolijk. Zet ze bijvoorbeeld iets verder van het raam af door ze op een leuk tafeltje bij elkaar te zetten. Zo krijgen ze toch nog voldoende licht mee, maar houd je ze op veilige afstand van eventuele tochtige kieren en de verwarming.

En omdat het in de winter minder lang licht is en de planten wel aan hun zonuren moeten komen, kan je ze bijvoorbeeld elke keer als je water geeft de plantjes een slag draaien. Zo krijgt iedere kant voldoende zonlicht en groeit je plant gelijkmatig door.

Geef je plantjes af en toe een frisse douche

Niet letterlijk natuurlijk! Maar zeker kamerplanten met een groter blad worden heel erg vrolijk als je ze af en toe met een plantenspuit met water besprayt of het blad met een vochtige doek afneemt.

Denk aan de luchtvochtigheid

Dat je huis in de winter een stuk droger is, is eigenlijk best logisch. De ramen en deuren gaan nou eenmaal minder vaak en/of lang open dan in de zomermaanden en de verwarming gaat aan. Het kan een idee zijn om voor deze maanden een luchtbevochtiger (humidifier) in huis te halen en/of radiatorbakjes met water in te zetten om de luchtvochtigheid omhoog te krijgen. En geloof me: daar worden niet alleen je planten blij van! Een luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60% is namelijk heel fijn voor zowel je planten, huisdieren als jezelf. Je zal merken dat je zelf minder last hebt van een droge keel, neus, ogen en huid en dat je wellicht minder statisch van de bank opstaat.

Een uitzondering voor de cactus en vetplanten

Waar de meeste planten niet vrolijk worden van de drogere wintermaanden in huis, zijn er een aantal uitzonderingen zoals de cactus en vetplanten. Deze doen het er namelijk best goed bij en houden graag een soort van winterslaap. Zet ze dan ook het liefst in een koelere ruimte in huis met indirect zonlicht en slechts sporadisch wat water, dan kan het ze zelfs helpen in het jaar erna weer te gaan bloeien.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Marijke
  Reply Marijke 19 januari 2020 at 20:31

  Ja, heel leuk deze post!

  Hier hebben de planten het er ook moeilijk mee, ik denk niet dat ze het gaan redden.
  We hebben geen vensterbanken, dus ze staan best donker op tafels en kasten. En toen ze er slecht uit gingen zien gaf ik juist meer water en voeding, precies verkeerd dus lees ik nu ..

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 14 januari 2020 at 10:31

  Wat leuk, een plantenblog! Zelf heb ik sinds een jaar of 5 een dikke stapel planten in huis, en eigenlijk nu voor het eerst pas problemen met mijn schatjes. Ik had een vrij vochtig huis maar er is hier laatst 36.000 liter rioolwater weggepompt waardoor het nu ineens heel erg droog is. En dan ben ik ook nog eens een koukleum die de verwarming graag aan heeft, haha Heb de luchtbevochtiger dagelijks aan maar heb desondanks toch 4 ‘plant babies’ die het er erg moeilijk mee hebben. >.< Hopelijk komen ze er door…!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 januari 2020 at 10:58

   Ohnee.. Ik duim voor je mee dat je groene vriendjes de winter doorkomen!!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.