Huis & interieur

Home | Tips om je tuin winterklaar te maken

17 januari 2020

tuin winterklaar maken tips
Dat je tuin in de winter net even een andere aanpak qua onderhoud nodig heeft, is vast geen nieuws. Maar hoe pak je het één en ander aan als de vorst en wellicht sneeuw eraan komt? In dit artikel lees je enkele tips om je tuin winterklaar te maken én hoe je tuinmeubels van verschillend materiaal het beste deze koude periode door kan helpen.

‘Lees ook: Zo help je je kamerplanten de winter door.’

tuin winterklaar maken tips

Tips om je tuin winterklaar te maken

Eigenlijk had je het al gedaan moeten hebben, maar we hebben tot nu toe een heel erg zachte winter dus je kan er nog mooi mee aan de slag. Mocht er dan nog echt aanhoudend gaan vriezen en/of zelfs gaan sneeuwen dan heb je je tuin in ieder geval optimaal voorbereid op de winter!

Tijd om je groenton open neer te zetten, de handschoenen aan te trekken en de handen uit de mouwen te steken. Als je onderstaand lijstje afvinkt dan heb je het groen-onderhoud er voor de komende tijd weer opzitten:

– verwijder alle uitgebloeide bloemen, planten en dor blad uit je tuin
– steek graskanten netjes af, haal bladeren van het gras af, verticuteer het gras eventueel nog een laatste keer en bemest je gazon met een speciale wintermeststof
– het is nu echt de laatste periode om eventuele bloembollen van bijvoorbeeld crocussen, narcissen, tulpen en hyacinten te planten
– tap en sluit je buitenkraan af en berg de tuinslang op in de schuur
– haal terracotta potten naar binnen of bescherm ze door met noppenfolie te bekleden
– mocht je je afvragen wanneer gazon bemesten het beste gedaan kan worden, dan zijn het voorjaar, de zomer en zo nét voor de winter de beste periodes
– maak vogelhuisjes schoon en hang wat lekker en gezond vogelvoer en vogelsnacks op om onze vrolijk fluitende vriendjes de winter door te helpen.

tuin winterklaar maken tips

Zo houd je je tuinmeubels het mooist gedurende de winter!

Er zijn verschillende soorten tuinmeubelen die je in de winter absoluut niet buiten kan laten staan, maar welke tuinmeubelen zijn dit eigenlijk precies? Veel mensen weten eigenlijk heel weinig over hun tuinmeubelen en daarom lees je hier wat handige tips over welke tuinmeubelen je buiten kan laten staan en welke je moet opbergen.

1. Kunststof tuinmeubels kan je gewoon buiten laten staan

Tegenwoordig hebben veel mensen kunststof huismeubelen. Mensen kiezen voor deze tuinmeubelen omdat ze er in enorm veel verschillende soorten en stijlen zijn. Een groot voordeel van kunststof tuinmeubelen is dat je ze in de koude maanden gewoon buiten kan laten staan. Het kan wel handig zijn om je kunststof lounge set of loungestoel te bedekken met een hoes. Dit zal ervoor zorgen dat de meubelen niet gaan verkleuren, zo kan je dus langer genieten van de mooie tuinmeubelen.

2. Houten tuinmeubelen zijn een ander verhaal

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er verschillende houtsoorten. Het verschilt dus ook per houtsoort of je het buiten kan laten staan of dat je ze echt moet opbergen. Veel houten tuinmeubelen zijn gemaakt van hardhout en deze hardhouten tuinmeubelen kun je in de winter gewoon buiten laten staan. In tegenstelling tot de kunststof tuinmeubelen mag je deze absoluut niet afdekken met een plastic hoes. Wanneer je dit wel doet zal het hout snel gaan rotten en schimmelen.

Daarnaast heb je ook houtsoorten die je wel moet opbergen in de winter. Zachthouten-, bamboe- en rotanmeubelen zijn houtsoorten die niet tegen het koude weer kunnen. Het is belangrijk dat je deze meubelen dus ook opbergt in een schuur of tuinhuisje. Let wel op dat je deze meubelen op een droge, niet te warme plek zet. Op deze manier hou je het hout mooi en stevig.

3. Metaal en aluminium tuinmeubelen

In de moderne tuinen zien we ook nog wel eens tuinmeubelen die gemaakt zijn van metaal of aluminium. Ze hebben vaak een strakke uitstraling en passen mooi in moderne tuinen. Ze zijn vaak enorm zwaar, maar gelukkig kan je ze in de winter lekker buiten laten staan. Je hoeft de tuinmeubelen ook amper te onderhouden, alleen moet je ervoor zorgen dat er een goede laklaag op zit, om de meubelen lang mooi te houden.

Hopelijk heb je wat aan deze tips om je tuin winterklaar te maken én weet je nu welke tuinmeubelen je moet opbergen en welke je gewoon buiten kan laten staan. En.. kom nu maar op met die lekkere koude winter. Graag ínclusief een heerlijk pak sneeuw! :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.