Mama & Kind Persoonlijk

Kidstalk | Onze musthaves voor de avondroutine met Cate

27 februari 2020

avondroutine Cate (13 maanden)
Ik had het onlangs over mijn eigen routine voor het slapen gaan, maar het leek me ook leuk om die van de kinderen te delen. Te beginnen met Cate! Ook deel ik graag een aantal musthaves met je waar wij niet zonder kunnen voor haar om de nachten zo rustig mogelijk te laten verlopen. Want helaas is Cate een slechte inslaper én slechte doorslaper, maar met deze routine en producten zijn de nachten het fijnst. Inclusief dé tip om je kindje in deze beweeglijke fase zonder ongelukjes de nachten door te laten komen.

‘Lees ook: Bewuster leven | Pampers Pure Protection luiers & babydoekjes.’

avondroutine Cate (13 maanden)

Onze musthaves voor het bedritueel met Cate

Rust en een vaste routine

Beide meiden gaan zo ongeveer rond zeven uur in de avond naar bed toe. De ene keer iets vroeger, de andere keer iets later. Maar we houden zeven uur aan als richtlijn en merken dat dit een fijne tijd is die hier in huis goed werkt.

We bouwen de dag altijd zo rustig mogelijk af door het speelgoed al even voordat ze naar boven gaan op te ruimen en over te gaan op sfeerverlichting. We vertellen Cate duidelijk dat het tijd is om naar boven te gaan om ons klaar te gaan maken voor het slapen, zodat ze zich erop in kan stellen en op dit moment doet ze vaak al haar armpjes in de lucht om opgetild te gaan worden. Vervolgens zwaait ze even naar alles in de woonkamer (té schattig!) en gaan we naar haar kamer. Tijd voor haar laatste flesje die ik altijd in alle rust op de stoel in haar kamer geef.

avondroutine Cate (13 maanden)

De ene dag doen we haar even lekker in bad en de andere dag was ik haar op het aankleedkussen met een washandje. Ondertussen brabbelt ze wat af en maak ik er een heel verhaal van, alsof we echt een gesprekje hebben ♥ Na het uitkleden een schone luier, romper en pyjama aan, haar snoetje insmeren en dan is het tijd voor een verhaaltje. Als ze té moe is slaan we deze stap wel eens over omdat het haar dan teveel prikkelt, maar anders is het de ene keer een leesboekje en de andere keer een kijkboekje.

Vervolgens wil ze vaak haar kamer even rondkruipen, knuffelt ze met haar grote olifantenknuffel en doe ik langzaam het licht uit en zet ik haar slaapmuziekje aan. Na een knuffel en kus leg ik haar in haar slaapzakje, geef haar knufje aan en wens Cate een goede nacht. Deze routine is vaak in een kwartier tot half uur gedaan, ligt eraan of ze in bad gaat en of zin heeft in haar flesje. We zitten nu echt in die afbouwende fase namelijk en proberen daarin echt naar haar behoefte te kijken :)

avondroutine Cate (13 maanden)

Musthave | Een fijne slaapzak

We hebben Cate aan het begin in een co-sleeper bij ons op de kamer gehad en inbakeren of strak instoppen waren voor haar heel fijne opties om rustiger in slaap te kunnen komen. Maar, nu ze groter is is inbakeren niet echt meer een optie én gelukkig ook niet meer nodig.

Waar we van onze ervaringen met Shae geleerd hebben, hebben we ook deze keer weer gekozen voor een vierseizoenenslaapzak die met haar mee kan groeien. Cate ligt nu ’s nachts in het dikkere teddy-deel en overdag tijdens haar slaapjes in het zomergedeelte omdat het dan warmer is in huis. Maar als het echt goed koud wordt, rits je de beide delen aan elkaar en maak je er zo een lekker warme slaapzak van voor de koudste winternachten van. En omdat hij te verstellen is en de mouwtjes goed omvouwbaar kan je zo jaren vooruit met één slaapzak en hoef je niet telkens nieuwe zomer-, lente/herfst- en winterslaapzakjes aan te schaffen in telkens een grotere maat.

avondroutine Cate (13 maanden) avondroutine Cate (13 maanden)

Musthave | Luiers waar je op kan vertrouwen

Misschien niet het meest spannende product voor in dit lijstje, maar wel eentje waar je met een baby niet onderuit komt. En eerlijk? Wat ons betreft zijn Pampers toch wel echt de fijnste luiers die er zijn, en dat zeg ik niet alleen vanwege de samenwerking die ik met ze heb lopen. We wisselen wel eens af tussen de verschillende varianten luiers die ze hebben, maar voor de levensfase waarin Cate nu zit vinden we de nieuwe Pampers Baby-Dry luiers het fijnst.

De Pampers Baby-Dry luiers houden Cate niet alleen tijdens de nachten, maar ook tijdens langere dagjes uit goed droog. Want met zo’n dag  zijn er vaak net even wat minder luierwissels en zit ze zo’n beetje de hele dag in de draagzak of kinderwagen waardoor er meer druk op het zitvlak is. De super absorberende kern van de Pampers Baby-Dry luier neemt vocht snel op en houdt dit daarna goed vast. Daarnaast heeft ze nooit luieruitslag of geïrriteerde billetjes, zelfs niet met tandjes-doorkom-poepjes of toen ze een griepje te pakken had. En nu ze in een heerlijke beweeglijke fase zit merk ik dat de luier vanwege de rekbare zijkanten en beschermrandjes goed meebeweegt met haar lijfje en toch op z’n plek blijft zitten én dat er met al die beweeglijkheid niks langs weet te ontsnappen.

Tipje: er zijn ook van de nieuwe Pampers Baby-Dry luiers maandboxen te koop. Scheelt in de kosten en zo kan je weer even lekker vooruit :)

avondroutine Cate (13 maanden)

We merken dat een vaste avondroutine heel erg goed werkt bij Cate. Uit vermoeidheid of drukte willen we hem nog wel eens inkorten, maar dan merken we toch dat ze onrustiger ligt en slechter in slaap valt. Maar de combinatie van deze luiers, de beschreven routine en een fijne etherische oliemix voor baby’s op een geursteentje hebben we hier de avonden en nachten zo rustig mogelijk.

–> Wat is bij jou in huis echt onmisbaar in de avondroutine met je kleintje(s)?

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 27 februari 2020 at 18:53

  Zo fijn dat jij dit shared 👌🏽
  Héél veel ouders zullen hier iets aan hebben.
  Want niets is zo fijn dat baby’s, peuters en kleuters rustig naar bed gaan om te slapen….
  Prachtige foto’s.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 maart 2020 at 11:32

   Dankjewel voor je compliment over de foto’s :) En ja, het is echt iets naars om doorheen te moeten die gebroken nachten. Ik hoop dat deze snel achter de rug zullen zijn!

 • Avatar van Rachel Kromdijk
  Reply Rachel Kromdijk 27 februari 2020 at 12:20

  Ziet er goed uit en die laatste foto is echt prachtig trouwens! Goed dat je op dit moment zo’n routine aan het uitproberen bent.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 maart 2020 at 11:33

   Dankjewel! ♥ En ja, we merken dat zo’n vaste routine haar echt goed doet om in ieder geval de nachten rustiger in te gaan. En dat is ook al veel waard :) Nu het doorslapen nog. Fingers crossed!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.