Beauty

In de stoel bij.. | Topkapper Rick van het Meer (Q&A time!)

14 februari 2020

Rick van het Meer interview kapper
Vorige week had ik een meeting met topkapper Rick van het Meer. We spraken elkaar al eerder op een event waar hij een haarpresentatie gaf over nieuwe producten van Kérastase en de haartrends voor het nieuwe jaar. Hij zit nu bijna 25 jaar in het vak en het leek mij leuk hem daarover te interviewen. Daarnaast zat ik met een haardilemma en die uitdaging wilde hij graag aan gaan. Win-win! Over mijn dilemma en de nieuwe coupe kon je al meer zien in de Instagram Stories en lezen in dit weekoverzicht. Vandaag meer over Rick en zijn passie voor het kappersvak in onderstaande Q&A.

Rick van het Meer interview kapper

Bijna 25 jaar in het vak

Het kappersvak is Rick niet met de paplepel ingegoten. “Alhoewel mijn moeder een goede kapper had kunnen zijn, want ze knipte mijn zus en mij tot aan de middelbare school. Terugkijkend naar foto’s van toen zag dat er echt wel heel goed uit.”

Als tiener wist hij niet goed welke richting hij op wilde en dacht nog na over de PABO of het CIOS, maar vanwege een schouderblessure viel die laatste al snel af. Zijn zus zat in het kappersvak, opperde dat bij hem en nadat het idee eenmaal landde besloot hij ervoor te gaan. Hij begon op z’n 16e aan de kappersschool in Leeuwarden en ging aan de slag bij een salon in Heerenveen. Hij deed jarenlang ervaring op en gaf trainingen bij Wella, opende samen met een compagnon salon Sjenkels Amsterdam maar al snel jeukte het om écht voor zichzelf te beginnen.

Inmiddels zit hij al bijna 25 jaar in het vak, opende hij in 2014 zijn eerste eigen salon, daar kwam in 2017 een tweede salon bij en stuurt hij een team van tien kappers aan. “Ik heb een megagoed team. In mijn eentje zou ik het nooit zo kunnen doen.”

Rick van het Meer interview kapper

Een persoonlijke aanpak

De Fries vond zijn draai in Amsterdam en ziet dit al jaren als zijn thuis. Maar dat nuchtere blijft en zijn werk gaat daarmee hand in hand. “De meer natuurlijke kapsels spreken mij het meest aan. Grijze haren die gezien mogen worden, een model en kleur die aansluiten bij een persoonlijkheid en waar de gezondheid van het haar op nummer één staat. Trends zijn leuk, maar ik werk liever naar een resultaat dat écht bij iemand past, waarvan ik weet dat diegene er lange tijd blij mee zal zijn en zonder teveel effort er elke dag goed uit kan zien.”

“Wat is er nou leuker dan iedere dag mensen blij en gelukkig maken? Je ziet gelijk resultaat en ik heb geen last van moordende deadlines. Wij kappers boeken iedere dag een succesje: een pony kan iemand al heel gelukkig maken.”

Rick van het Meer interview kapper

Q&A time!

Wat vind je de leukste ontwikkeling aan het kappersvak?
“Dat je met mensen te maken hebt die zelfbewust zijn. Twintig jaar geleden waren mensen eerder geneigd om zich te laten leiden door wie ze wilden zijn en kwamen ze met een plaatje van een bekend iemand waarvan ze dan een exacte kopie van het kapsel op hun hoofd wilden hebben. Nu wordt er echt naar het individu gekeken en dat vind ik een mooie ontwikkeling. Er worden nog steeds plaatjes meegenomen, maar dan meer als inspiratie voor een bepaalde lengte, kapsel of haarkleur.”

Wat is de grootste haar-ergernis waar jij als kapper tegenaan loopt?
“Mensen die thuis hun haren verven waardoor er een enorme kleurstapeling ontstaat in de lengtes en de punten van het haar. Vervolgens komen ze in de kappersstoel en willen ze dit weer lichter hebben. Maar daar gaat dan heel wat tijd overheen om dit op een gezonde manier weer gecorrigeerd te krijgen. Het is daarnaast ook gewoonweg zonde van mijn werk. Want als een kleur lelijk is, oogt het hele kapsel al snel off. Maar met een mooie kleuring kan zelfs de meest simpele coupe nog mooi staan.”

Wat zouden mensen dan juist wél thuis (meer) moeten doen?
“Een kleine effort maken. Na het wassen een beetje mousse of serum in het haar en het haar föhnen. Al föhn je het maar voor zo’n 80% droog, het valt daarna altijd mooier en je krijgt al snel wat meer volume. En dit hoeft je nog geen vijf minuten tijd te kosten. En áls je dan haarlak gebruikt ga dan na het sprayen nog heel even met je handen door je haar, dan voorkom je het ‘helm’-effect en blijft het de hele dag mooi in model.”

Welke drie producten zou iedereen in huis moeten hebben voor hun haar?
“Ik zou zeggen; 1. Een hittebescherming zoals een mousse, spray of serum om je haar te beschermen en makkelijker in model te brengen tijdens het föhnen 2. Een lekker finishing product. Kies bij korter haar voor een wax en bij langer haar voor een goede haarlak. Dit laatste is vaak onderschat terwijl je met een goede lak veel kanten op kan. En 3. Er is flink verschil in haarborstels. Laat diegene met ijzeren pinnetjes met zo’n bolletje erop links liggen want ze trekken je haar kapot. Kies voor een fijne paddle brush van een wat betere kwaliteit. Ik kan de Acca Kappa borstels met varkenshaar aanraden. Net zo goed, al dan niet beter, dan de bekende Mason Pearson haarborstels maar het kan je zo de helft schelen in aanschaf.”

Wat gaat volgens jou een trend worden op het gebied van haar, haarkleur en kapsels?
“Echte trends zijn er qua kapsels niet meer, omdat er tegenwoordig veel meer naar het individu wordt gekeken. Maar qua haarkleuren zijn er duidelijk wel nog bepaalde trends. Zo zien we minder de vergrijsde blondtinten en mag het allemaal weer wat warmer zijn, gaan we natuurlijke grijze haren steeds meer omarmen en zien we duidelijke keuzes voor gezonder haar qua kleurbehandelingen én producten.”

“En, persoonlijk hoop ik echt dat goede koperkleuren en de natural ginger in het straatbeeld gaan komen. Ik vind het een uitdaging om een mooie koper- of roodtint te creëren bij iemand waarbij er dan getwijfeld wordt of diegene nu wel of niet rood is van zichzelf. Er zijn ook verrassend veel mensen die een roodtint kunnen hebben, zeker Nederlanders met hun lichte huid.”

Wie staat er op jouw wishlist om in de kappersstoel te willen hebben?
“Het klinkt waarschijnlijk heel cliché, maar ik zou graag Koningin Máxima in mijn stoel willen. Ik zou niet snel voor een andere coupe gaan, maar ik zou het zeker beter kunnen qua kleuring. Op een goede tweede plek zou Doutzen Kroes staan vanwege de gedeelde Friese roots.”

Rick van het Meer interview kapper

Adresgegevens

In zijn salons kan je terecht voor alles wat er op haargebied te vinden is en zowel dames als heren zijn welkom. Van het knippen van de puntjes tot aan het specialisme van krullend haar, een complete haarmake-over en luxe treatments, Rick en zijn team draaien er de handen niet voor om.

De salons van Rick van het Meer zijn te vinden op de volgende twee locaties in Amsterdam:

Zuid | Rick van het Meer
Roelof Hartstraat 17

Centrum | Kérastase by Rick van het Meer
Spuistraat 13

–> Meer informatie over Rick, zijn salons, het team, openingstijden en het inboeken van een afspraak kan je vinden op de website.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Rachel Kromdijk
  Reply Rachel Kromdijk 17 februari 2020 at 14:30

  Wat een prachtige foto en je hebt er een mooi artikel van gemaakt!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 17 februari 2020 at 19:32

   Dankjewel voor je compliment!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 14 februari 2020 at 11:01

  Goed artikel.
  Wat een verschil in trends qua haarkleur……

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2020 at 11:10

   Dankjewel voor je compliment! En ja, er is echt zoveel mogelijk als het op haar aankomt. Zo leuk! :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.