Reizen & vrije tijd

Family travel | Een weekendje uitwaaien op Texel

13 februari 2020

Texel weekend tips met kinderen
Het waren een aantal drukke en rumoerige maanden voor ons, dus toen we vanuit Hotel De Pelikaan op Texel het aanbod kregen om een weekendje te mogen komen zeiden we gelijk ja. Zo’n weekendje weg met z’n viertjes was precies waar we aan toe waren! Inmiddels zijn we alweer even terug en doe ik graag verslag van ons weekendje uitwaaien op Texel. Ook beantwoord ik enkele vragen die ik tijdens het verblijf op social media binnen kreeg :)

Texel weekend tips met kinderen

Q&A | Enkele praktische zaken

Tijdens ons weekendje uitwaaien op Texel plaatste ik een aantal Instagram foto’s en Instagram stories en hier kwamen een aantal vragen op binnen. Ik beantwoord de twee meest gestelde én zet daarmee gelijk een aantal praktische zaken voor je op een rij voor wanneer je een tripje naar Texel op de planning hebt staan.

Hoe kom je op Texel?

Je zou het bijna kunnen zwemmen ;) maar het is toch echt een heel stuk handiger als je er de veerboot voor pakt. Er gaat sowieso ieder uur een veerboot van Den Helder naar Texel en andersom. En zo richting de lente tot en met de zomer zijn er hele periodes dat er ieder half uur een boot gaat. Je kan hier gewoon met auto en al op en een retourticket kost €25,00 of €37,00, afhankelijk van de dag waarop je naar Texel gaat. Voor meer informatie neem je een kijkje op de TESO Veerdienst website. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten.

Nog een tip voor als je met de auto naar Texel gaat: schaf het Texel e-vignet aan waardoor je zorgeloos kan parkeren in alle dorpen en bij de strandslagen. Dit scheelt telkens €2,50 per uur aan parkeerkosten die je anders kwijt bent als je ergens naartoe gaat.

Texel weekend tips met kinderen

Is Texel te doen voor een weekend?

.. of raad je aan om langer te gaan? En kan je er wel je dagen vullen als je bijvoorbeeld een week gaat? Het ligt er natuurlijk een klein beetje aan waar je vandaan moet komen, want je moet natuurlijk eerst nog naar Den Helder toe voordat je met de boot naar Texel komt. Vanuit Arnhem waren we vanaf onze voordeur tot aan het hotel op Texel zo een uur of drie kwijt. Wel iets om rekening mee te houden in verband met de schooltijd van je kinderen op vrijdag en dat je op zondag eind van de middag weer moet vertrekken om de kids enigszins op tijd in bed te krijgen omdat ze de maandag weer naar school moeten.

Maar wij hebben ervaren dat een weekendje zeker goed te doen is! Zo heb je toch een fijne korte break van je normale omgeving waardoor het al snel quality time wordt met elkaar. Lekker uitwaaien op het strand, op pad om één van de vele fiets-, wandel- of autoroutes te maken, dorpjes bezoeken, lekker uit eten bij een restaurantje, naar Ecomare, de vuurtoren beklimmen, mee op een garnalenboot en zeehondjes spotten, na een strandwandeling opwarmen bij een strandpaviljoen.. En je zou je zo ook een week of zelfs meerdere weken kunnen vermaken. Zeker als het lekker weer is en als je van wandelen en de natuur houdt. Er wordt op het eiland veel georganiseerd (waaronder een aantal leuke food events), je kan een kijkje nemen bij verschillende boerderijen, sportieve activiteiten zoals blokarten ondernemen.. Er is echt voldoende te doen voor het hele gezin!

Mogen honden mee naar Texel?

Jazeker! En dat merk je ook wanneer je op Texel bent, want er zijn heel veel viervoeters te vinden. Honden mogen mee naar het strand en enkel op bewaakte strandgedeelten en naaktstranden geldt een aanlijnplicht. Buiten het broedseizoen mogen honden op veel stranden los lopen en ook in de Texelse bossen De Dennen en het Krimbos mogen ze los. Let er alleen wel op dat je hond niet achter bijvoorbeeld schapen en vogels aan gaat en ruim hondenpoep netjes op. Je zal merken dat er op veel plekken aan hondeneigenaren is gedacht en bij restaurants en paviljoens staan de waterbakken vaak al klaar voor je trouwe viervoeter(s).

Texel weekend tips met kinderen Texel weekend tips met kinderen Texel weekend tips met kinderen

Hotel De Pelikaan Texel

Als je op zoek bent naar een centraal gelegen hotel of appartement op Texel maar een voorkeur hebt voor een rustige omgeving en graag midden in de natuur zit, dan zit je bij Hotel de Pelikaan helemaal goed. Het hotel is gelegen aan een prachtig dennenbos middenin het Nationaal Park Duinen van Texel. Het is wat ons betreft zeker een goede uitvalsbasis om het eiland te ontdekken.

Wij verbleven in de Comfortkamer met het behang waar de Vuurtoren van Texel op staat en we waren blij verrast met de grootte van de kamer. Een heerlijk ruim tweepersoonsbed voor ons samen, een eenpersoonsbed voor Shae, een babybedje voor Cate, een tafel met twee stoeltjes, een bureau, grote kast en nóg ruimte over zodat de meiden ook nog wat speelruimte hadden. Oh, én een lekker ruime badkamer met een losse douche en een bad. Daar maak je mij blij mee, want dat betekent dat ik m’n Lush bruisballen kon gebruiken en samen met de meiden in bad kon :)

Naast de hotelkamers en appartementen hebben ze een Herenkamer om even tot rust te kunnen komen, de Peli Pub bar voor een hapje en een drankje in een gezellige sfeer, een sfeervol restaurant en een wellnessruimte met sauna en zonnebank.

Op de dag van aankomst kregen we een luxe 4-gangendiner aangeboden. Het menu verandert met de seizoenen mee en is wat ons betreft een aanrader. Heerlijke smaken en fijne combinaties, prachtig geserveerd en er wordt veel gewerkt met lokale ingrediënten. En met een losse kinderkaart kon Shae ook met ons mee-eten. Het ontbijt is weer net zo goed verzorgd met allemaal verse (lokale) producten en een goede kop koffie waardoor je de dag goed begint.

Wat ons betreft is deze accommodatie zeker een aanrader als je als stel of als gezin naar Texel gaat. Een perfecte ligging, warm welkom, een speelhoekje voor de kinderen, heerlijk eten en vooral een plekje om helemaal tot rust te komen. Bedankt voor de uitnodiging en de goede zorgen!

–> Tip: neem zeker eens een kijkje naar bijvoorbeeld De Pelikaan Winterdeal. Zo verblijf je al vanaf €89,- per persoon drie dagen (2 nachten) in het hotel inclusief 2x het ontbijtbuffet, een culinair 4-gangendiner op de dag van aankomst, gebruik van sauna en zonnebank én een leuk welkomstgeschenk.

Texel weekend tips met kinderen Texel weekend tips met kinderen

Nog een paar aanraders

Ondanks dat we echt wel een relaxed weekend hadden, hebben we toch een boel gezien en gedaan. Zo gingen we langs bij VVV Texel voor een informatiepakketje en om het Texel Paspoort op te halen waarmee je bij verschillende winkels, bedrijven, boerderijen, accommodaties, restaurants en uitjes korting en/of wat extra’s krijgt. We wandelden door Ecomare (erg leuk en leerzaam, met voor kinderen veel interactieve onderdelen), winkelden in Den Burg, reden het eiland rond, werden verliefd op Strandpaviljoen Kaap Noord als opwarm- en relaxplekje (met heerlijke happen én warme chocolademelk), aten een stevige pannenkoek met lokale ingrediënten bij Klif 23, gingen de Vuurtoren in omhoog, verzamelden schelpjes op het strand..

Ja, het was een heerlijk weekend weg met z’n viertjes en we komen zeker nog eens terug voor een langere periode en als het iets beter weer is. En dan zal Coosje natuurlijk ook meegaan! ♥

Edit: en toen kwam ik het geweldige concept van de Fair Ferry eilandhopper tegen. Hiermee kan je in een traditionele zeil klipper over het IJsselmeer en langs de waddeneilanden hoppen en je kan er zelfs aan boord overnachten. Oehhh, dat lijkt me ook tof om eens te doen! En zo groeit het reis-wensenlijstje toch weer behoorlijk :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Beauty Treasures
  Reply Beauty Treasures 23 februari 2020 at 10:49

  Dit klinkt echt heerlijk!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 februari 2020 at 13:25

   Het is ook echt een aanrader dit eens te gaan doen :)

 • Avatar van Tineke
  Reply Tineke 14 februari 2020 at 11:44

  Wij wonen in Leeuwarden, redelijk bij alle waddeneilanden dus! Texel is een van mijn favoriete bestemmingen, er valt zoveel te beleven. Door je blogpost meteen heimwee..

 • Avatar van Maartje
  Reply Maartje 14 februari 2020 at 10:35

  Helemaal mee eens, wat een top Eiland hebben we daar ! Super om met het gezinnetje soms de drukte te ontvluchten heerlijk !
  Zelf kom ik geregeld op Texel, en omdat ik drie kleintjes heb, is het altijd een heel gedoe alles voor iedereen naar zijn zin te maken. Zelf checken wij dan in ons huisje welleens :https://www.kupino.nl/folders/hoogvliet , dan kan iedereen iets lekkers uit zoeken, misschien een goede(kope) tip :)

 • Avatar van Rachel Kromdijk
  Reply Rachel Kromdijk 14 februari 2020 at 09:34

  Wat hebben jullie het fijn gehad zeg en wat leuk dat jullie hond ook mee mocht! leuke foto’s heb je ook gedeeld met ons :) Fijn weekend alvast

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2020 at 09:41

   Op het moment dat we gingen hadden we Coosje nog niet. Maar de volgende keer gaat ze zeker mee! Dankjewel voor je compliment :)

 • Avatar van Willemse
  Reply Willemse 13 februari 2020 at 10:37

  Ideaal dat de hond mee het hotel in mag.
  Op deze manier is het een vakantie voor het hele gezin.
  Wij wonen in Zeeland dus strand en duinen zijn dagelijkse kost, maar soms is het gewoon lekker om er eens even uit te zijn zonder meteen een verre reis te hoeven maken.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 februari 2020 at 11:16

   Het is inderdaad heerlijk dat we in Nederland zoveel mooie plekken hebben waar je zó bent en toch een echt vakantiegevoel kan ervaren :) Of in Hotel De Pelikaan honden ook welkom zijn, weet ik eerlijk gezegd niet. Maar daar ga ik even achteraan om het erbij te kunnen vermelden :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2020 at 09:37

   Goed nieuws! Ik kreeg deze reactie: “Er zijn in een aantal standaardkamers in het hotel honden toegestaan. Ook in alle appartementen en vakantiewoningen.” :D

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.