Lifestyle

Weg met het taboe | Tips en tricks bij urineverlies

8 februari 2020

urineverlies tips en tricks
Laat mij maar lekker lol maken met mijn meiden. Heerlijk rennen, springen en gek doen totdat de tranen over onze wangen rollen. Maar helaas is dat iets wat niet altijd zonder een ‘oops’ gebeurt. Ik heb het dan over urineverlies. Er wordt nog vaak gedacht dat dit enkel en alleen iets is voor vrouwen van middelbare leeftijd, maar niks is minder waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat al snel zo’n 50% van de vrouwen hier in minder of meer mate last van heeft en het kan je heel onzeker maken. In dit artikel vertel ik je in samenwerking met TENA graag wat meer over urineverlies, mijn persoonlijke verhaal en een aantal tips en tricks om ermee om te kunnen gaan.

urineverlies tips en tricks

Bovenstaande tabel is afkomstig van Continentie Stichting Nederland.

Over urineverlies

Urineverlies wordt vaak gezien als iets dat bij vrouwen te maken heeft met de menopauze, maar het kan veel meer oorzaken hebben. Zo is er onder andere stressincontinentie, een vorm van urineverlies dat ontstaat bij lachen, niezen, hoesten of bepaalde inspanning. Daarnaast krijgen veel vrouwen ermee te maken tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Mocht je hier zelf last van hebben dan is het aan te raden om bij de huisarts aan te kloppen. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat er iets aan te doen is. Het kan namelijk uit iets ‘onschuldigs’ als tijdelijke stress of een bevalling voortkomen, maar er kan ook een aandoening achter schuilgaan. Samen met de huisarts en waarschijnlijk een bekkenbodemtherapeut zal er gekeken worden naar jouw specifieke situatie, leefgewoonten en oefeningen tot wellicht overgang tot medicijnen of een operatie.

Tips voor een sterkere bekkenbodem

Door het doen van enkele simpele maar effectieve dagelijkse bekkenbodemspieroefeningen kan je dit gebied versterken en zal je waarschijnlijk minder last gaan krijgen van urineverlies. Begin je met de oefeningen dan kan je dit het beste liggend doen, naarmate je wat meer gevorderd raakt kan je ze eigenlijk altijd en overal doen.

Kegeloefening

Het is een bekendere oefening om je bekkenbodemspieren te kunnen versterken. Het zal aan het begin even wennen zijn, maar je zal merken dat er echt een verbetering op zal treden als je ze regelmatig uitvoert. Deze oefeningen doe je met behulp van een kegelvormig hulpstuk dat je een klein stukje inbrengt in je vagina en vervolgens vast probeert te klemmen. Er zijn kegels in verschillende formaten en gewichten zodat je stapsgewijs sterker kan trainen en via YouTube zijn er fijne oefeningen voor te vinden.

Grondoefening

Een simpele oefening die je op de grond, of zelfs op bed, kan doen is de volgende. Ga liggen met opgetrokken knieën en je voeten plat op de grond. Probeer tijdens het inademen je bekkenbodemspieren op te trekken, alsof je de knoop van je broek liggend dicht probeert te doen. Hou deze aanspanning een paar seconden vast, adem uit en herhaal de oefening een aantal keer.

urineverlies tips en tricks

Nog een aantal tips om urineverlies te verminderen

– zorg ervoor dat je altijd ‘uitplast’ bij je toiletbezoek. Door aan het eind even voorover te leunen kan je je blaas goed legen
– ga niet te vaak naar de wc, maar probeer je blaas te trainen om iedere vier tot zes uur uit te kunnen houden. Zo leert je blaas aan te sterken en het is gelijk een oefening voor je bekkenbodemspieren
– drink voldoende. Ik snap dat het heel aantrekkelijk lijkt om minder te gaan drinken, zodat je minder urine te verliezen hebt, maar meer geconcentreerde urine kan de blaas irriteren en aandrang geven dat je moet plassen terwijl je blaas niet vol is
– leeg je blaas na de seks
– houd jezelf schoon en fris, zodat eventuele bacteriële vaginose geen kans krijgt. Reinig de buitenste delen van je je vagina dagelijks met lauwwarm water en eventueel een milde reinigingsgel, draag ondergoed van natuurlijke materialen zoals katoen en vermijd bijvoorbeeld het dragen van te strakke broeken
– draag specifieke inlegkruisjes voor urineverlies, in plaats van een maandverbandje. Incontinentie inlegkruisjes en incontinentieondergoed is ervoor gemaakt urine goed te kunnen absorberen, de huid droog te houden en geurtjes op te nemen.

urineverlies tips en tricks

Mijn persoonlijke verhaal

Op een uitzondering na van een lachkick na een te lang uitgesteld toiletbezoekje, heb ik tot de bevalling van mijn oudste dochter Shae nooit last gehad van ongewenst urineverlies. Na de bevalling begon ik er ineens wat last van te krijgen, maar door bekkenbodemoefeningen en het herstellen van deze bevalling werd het steeds minder en had ik er enkel nog last van met bijvoorbeeld een heftige niesaanval of met iets actiefs als trampolinespringen.

Totdat ik bij opnames in het ziekenhuis voor mijn maagverkleining, alvleesklieraanvallen en een spoed-galblaasoperatie meerdere keren een katheter heb gehad. Ik heb met het inbrengen hiervan een aantal zeer vervelende ervaringen achter de rug en heb duidelijk gemerkt dat het urineverlies hierna is toegenomen. En zeker nu ik de zwangerschap en bevalling van Cate achter de rug heb is het op dit moment best wel aanwezig. Ik kom de dag niet meer door zonder een speciaal inlegkruisje met hoger absorptievermogen te dragen en ik merk dat het me belemmert bij bepaalde activiteiten en lange dagjes uit. Wel ben ik weer actief de bekkenbodemoefeningen op aan het pakken en merk ik al enige vooruitgang. Dat biedt al wel een beetje hoop, maar toch denk ik dat ik een afspraak bij de huisarts hiervoor in zal gaan plannen om te kijken wat er verder te verbeteren valt. Het is toch wel iets waar ik best onzeker van kan worden en waar ik graag vanaf zou willen komen!

Deze samenwerking met TENA is er dan ook eentje waar ik volledig achter sta, want ik draag al sinds de geboorte van Cate niet gesponsord dagelijks hun producten. Dus toen ze me onlangs benaderden om dit onderwerp bespreekbaar te maken vond ik dit zeker een goede match en een mooi item om meer openheid over te creëren. De TENA Discreet inlegkruisjes geven me dagelijks de nodige bescherming (en daarmee een boost aan mijn zelfvertrouwen!) en de TENA Silhouette pants zijn zo zacht als een normaal slipje, maar geven extra bescherming op die momenten dat je het nodig hebt. Ik vind het mooi dat een merk producten als deze zo benaderbaar maakt. Bovenstaand filmpje is er namelijk eentje van hun acties tijdens de Margriet Winterfair 2019 om de nieuwe TENA Silhouette te lanceren. Te tof!

–> Vraag gerust een gratis TENA-proefpakket aan. Deze wordt discreet verpakt bij je thuis afgeleverd.

Ik hoop dat dit onderwerp snel uit de taboe-hoek mag komen en met bovenstaande informatie, tips en het delen van mijn persoonlijke verhaal maak ik het graag meer bespreekbaar voor een groter publiek. Het is niks om je voor te schamen en gelukkig is er veel aan te doen om dit aan te kunnen pakken en elke dag gewoon te kunnen doen wat je leuk vindt, zonder daarbij teruggefloten te hoeven worden door je blaas.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Rachel Kromdijk
  Reply Rachel Kromdijk 9 februari 2020 at 18:38

  Wat goed dat je hierover een artikel hebt geschreven.. zelfs als je niet bevallen bent kan je hier tegenaan lopen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 februari 2020 at 15:12

   Dankjewel voor deze reactie, fijn dat het zo goed ontvangen wordt! En inderdaad, het is zeker niet iets wat alleen na een bevalling voor kan komen..

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.