Persoonlijk

Personal | Zo overleven wij de tropenjaren

14 maart 2020

tropenjaren overleven tips
Zelf ben ik dit jaar alweer negentien jaar samen met Paul en in mei zullen we tien jaar getrouwd zijn. Inmiddels zijn we naast beste vrienden en geliefden ook nog eens ouders geworden en zitten we met twee jonge kinderen midden in de bekende tropenjaren. En toch kan ik zeggen dat we het erg leuk weten te houden met elkaar. Ik deel graag een aantal van onze tips met je :)

It ain’t easy!

Laat ik eerlijk zeggen dat ik het lang niet altijd even gemakkelijk vind om het leuk te houden en ook wij hebben wel eens weken waarbij de tijd voor elkaar er bij inschiet. Omdat de tijd met een fulltime baan (Paul), een eigen bedrijf (ik), twee jonge kinderen (6 en 1 jaar), vrienden, sociale verplichtingen en familie nou eenmaal erg snel voorbij vliegt. Maar gelukkig zorgen we ervoor dat deze periodes niet te lang duren zodat we er echt als een team in blijven staan en we ons verbonden blijven voelen met elkaar. Ik denk dat onderstaande tips hier zeker aan bijdragen.

‘Lees ook: De tropenjaren overleven. Dit zeggen de deskundigen.’

———

Zó overleef je de tropenjaren

1. Maak tijd voor elkaar

Het klinkt zo cliché en het is al snel gezegd, maar zorg ervoor dat je tijd blijft investeren in elkaar. Ook al zit er bijvoorbeeld even niet vaak een date night in omdat je geen oppas kan vinden of omdat het gewoon een te hectische tijd is. Het gebeurt al snel dat je op de automatische piloot na het eten je kind(eren) naar bed brengt, dan wat huishoudelijke taken doet en vervolgens op de bank ploft en de avond voor de televisie zit weg te suffen.

Make it count. Die uren samen in de avond zo tussen het naar bed brengen van de kinderen en het zelf naar bed gaan kunnen heel anders ingedeeld worden. Maak het gezellig met sfeerverlichting en kaarsjes, bak eens wat lekkers voor bij de koffie, kruip dicht tegen elkaar aan, start een gesprek waarin je echt aandacht hebt voor wat de ander zegt, bespreek jullie dromen en doelen voor de toekomst, kies bewust iets uit om sámen te kijken, doe een spelletje, speel een game. Zo zorg je ervoor dat de avond niet een moment van wachten-om-naar-bed-te-kunnen-gaan is, maar echt een moment samen.

2. Geef aandacht aan elkaar

Alles wat je aandacht geeft groeit. Een mooi gezegde waar ik helemaal achter sta. Het kan misschien even geforceerd voelen als het niet in je zit of als dit soort dingen weggeëbd zijn, maar je zal merken dat het daarna echt wel weer vanzelf gaat komen. Een aai over de rug, even een spontane knuffel, tijdens het koken de ander vastpakken voor een zoen, langs de nek kriebelen tijdens het televisie kijken, een complimentje geven aan elkaar.. Het zijn misschien maar kleine dingen, maar het houdt het vuurtje wel brandend.

En ook dit kan je doortrekken naar de slaapkamer. Vaak is deze ruimte er eentje die je als laatste aanpakt om gezellig te maken, maar het kan een wereld van verschil maken. Ruim op, zorg dat kleding, schoenen en rommeltjes uit het oog opgeborgen zijn, zet wat planten, kaarsjes en/of een aroma diffuser (love those!) neer en maak er jullie domein van. Waar je tot rust kan komen, kan ontladen én opladen en waar je je naast ouders ook (weer) geliefden voelt. En hoe a-romantisch het ook mag klinken, soms is het gewoonweg nodig om de seks in te plannen. Okee okee, het liefst heb ik dit ook zo spontaan mogelijk. Maar wanneer de vermoeidheid de overhand krijgt en je langs elkaar heen gaat leven (de één een boek lezen, de ander een serie kijken, continu de smartphone in de hand, een andere bedtijd aanhouden..) dan komt het er nooit meer van.

En juist door die intimiteit kan je je zo mooi verbonden met elkaar blijven voelen. Oftewel: in plaats van een date night kan je ook een seksmoment inplannen. No shame. Helemaal leuk om je dan ook echt even voor te bereiden door kaarsjes aan te doen, een muziekje aan te zetten, wat leuks aan te trekken of wellicht de ander te verrassen met een nieuw Easytoys seksspeeltje. En ach, mocht dat laatste toch niks blijken te zijn dan heb je het toch geprobeerd en wellicht levert het nog wel hilarische momenten op. (Been there..) En zulke momenten zorgen toch weer voor verbondenheid samen, door even te lachen en daarna een onderonsje te hebben.

3. Doe dingen los van elkaar

Zorg dat je wat te bespreken hebt. Het is niet alleen gewoonweg gezond om ook eens zonder elkaar wat te ondernemen, maar het zorgt er ook voor dat je ervaringen kan delen met elkaar. Ga lekker sporten om je gedachten te verzetten en aan je gezondheid te werken, ga lekker op stap met vrienden, volg een kookcursus met je beste vriendin (leuk voor de vriendschap én je partner en kids profiteren mee van je nieuwe kookkunsten) en voor je het weet gaan de gesprekken niet meer alleen over werk of over de kinderen en het huishouden gaan. Daarnaast leer je de ander ook weer eens op een andere manier kennen en dat kan een fijne verdieping geven in je relatie.

Ik denk dat bovenstaande tips een aantal voorbeelden zijn die zeker bijdragen om de tropenjaren te overleven. Of om het zonder kinderen ook leuk te houden in een lange relatie.

Wat bij ons denk ik zorgt voor de gouden combinatie is het vertrouwen in elkaar, dat we in gesprek blijven, tijd voor elkaar vrij proberen te maken waar maar mogelijk is, oprechte aandacht voor elkaar hebben en elkaar proberen te steunen in onze dromen en wensen voor de toekomst. We zitten gewoonweg heel erg op één lijn en ik weet wat ik aan hem heb. En dat zorgt ervoor dat ik zelfs na al die tijd nog kriebels krijg als hij uit werk thuis komt en er een bepaalde rust over me heen komt als hij bij me in de buurt is. Jep. Al ruim achttien jaar een winning team en ik hoop dat er nog veel jaren mogen volgen!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Joyce - SomedayTodayNL
  Reply Joyce - SomedayTodayNL 15 maart 2020 at 09:49

  Ik denk dat dit altijd belangrijk is, ook als je niet in de tropenjaren zit!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 maart 2020 at 14:48

   Daar heb je zeker gelijk in!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 14 maart 2020 at 17:33

  Goed artikel met fijne tips om een relatie goed te houden en het gezellig te maken voor en met elkaar…..
  Respect en luisteren naar elkaar is ook erg belangrijk om een relatie goed te houden….
  Fijn zoveel jaren samen zijn..

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.