Huis & interieur

DIY | Planten terrarium/ecosysteem maken

17 maart 2020

planten terrarium/ecosysteem maken DIY
Ik kreeg van de week een wel heel erg leuk perspakket geleverd, waar een prachtig ecosysteem bij in zat. Een planten terrarium/ecosysteem is een plantenwereld in een afgesloten pot dat geen verzorging nodig heeft. Het ziet er dus niet alleen leuk uit, maar je haalt er ook nog eens groen mee in huis zónder dat je groene vingers hoeft te hebben. Natuurlijk kan je zo’n mooie pot kant-en-klaar kopen, maar ze zijn ook redelijk eenvoudig om zelf te maken!

Het ecosysteem op de foto’s kreeg ik toegestuurd van SPA, als een ode aan de magie van hun mineraalwater en hun nieuwe SPA Puurheid campagne. In het prachtige natuurgebied De Belgische Venen ontstaat dit mineraalwater waarbij iedere druppel regenwater en iedere vlok sneeuw sijpelt langs verschillende grondlagen: een natuurlijk filter! Hierbij komt het langs veenmos, turflagen, zand, vuursteen klei, kwartsteen en fylliet waardoor het zijn unieke mineraalsamenstelling krijgt. De laagjes in dit ecosysteem zijn opgebouwd uit laagjes uit dit specifieke natuurgebied. Té leuk!

‘Lees ook: Binnenkijken | Een nieuw plantenhoekje in huis.’

planten terrarium/ecosysteem maken DIY

DIY | Zelf een ecosysteem/planten terrarium maken

Benodigdheden

– een grote pot in een vorm en formaat wat je mooi vindt, als hij maar afgesloten kan worden en verder geen opening heeft
– potgrond
– (sier)grind of hydrokorrels
– eventueel mos, houtsnippers, houtskool of wat siergrind ter decoratie
– afhankelijk van de diameter van de fles, een aantal mini plantjes waarbij je vooral op moet letten dat ze tegen een vochtige omgeving kunnen en eenzelfde vochtbehoefte hebben.

Alle genoemde benodigdheden zijn bij een tuincentrum als Intratuin eenvoudig verkrijgbaar. En er is zelfs een Intratuin webwinkel, dus je zou er niet eens de deur voor uit hoeven te gaan voor je ermee aan de slag kan :)

Zo maak je zelf een planten terrarium/ecosysteem

1. Je begint met een schoongemaakte pot en vult de bodem met een laag (sier)grind of hydrokorrels. Dit is om een goede bodem te creëren die een eventueel teveel aan vocht kan opvangen zonder dat er drassige aarde ontstaat
2. Vervolgens vul je de pot met een laag potgrond, waarbij je erop let dat deze laag dik genoeg is zodat de wortels van de gekozen plantjes geheel in de aarde komen te staan
3. Haal de (mini)plantjes uit de potjes, schud een teveel aan aarde voorzichtig af en zet ze in de aarde zoals jij het mooi gerangschikt vindt. Speel hierbij met wat hogere en lagere plantjes voor een speels effect
4. Eventueel kan je nu wat siergrind, houtsnippers, mos of actief houtskool toevoegen als decoratie. Deze laatste heeft daarbij als voordeel dat het schimmelvorming in je ecosysteem zal voorkomen.

planten terrarium/ecosysteem maken DIY

Nadat je het geheel in laagjes hebt opgebouwd en hebt vormgegeven zoals je mooi vindt, geef je het geheel een klein beetje water en sluit je de pot. Zet hem op een lichte plek neer, maar niet vol in de zon en niet te dicht bij een verwarming. Vanaf dit moment zullen de plantjes overleven op gerecyclede zuurstof, voedingsstoffen en water. Zelfs een eventueel dor geworden blaadje kan je erin laten want deze zal langzaam vergaan en zo een natuurlijke voedingsbron voor de planten zijn.

Mocht er te veel condensvorming ontstaan, dan kan je het deksel een dagje van het plantenterrarium/ecosysteem afhalen totdat het weg is en hem daarna opnieuw sluiten. Maar een klein beetje condens is heel normaal en juist een teken dat het ecosysteem ‘werkt’ en zichzelf aan het bevochtigen is.

Zoals je leest is het zelf maken van een ecosysteem / planten terrarium helemaal niet zo moeilijk en je kan er echt heel erg lang plezier van hebben.

En, yes! Weer een beetje meer groen in huis. Love it!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 18 maart 2020 at 11:29

  Mooi en leuk 👌🏽
  Fijne diy..
  Goed uitgelegd.

  Xoxo

 • Avatar van Natascha - BeautyOpinie
  Reply Natascha - BeautyOpinie 18 maart 2020 at 10:55

  Deze is leuk zeg! Ik heb vorig jaar dus zo’n kant en klare gekocht en ben deze water gaan geven. Drie keer raden wat er van over is gebleven ;) Je hebt me hiermee wel geïnspireerd want als alles hopelijk wat rustiger is, ga ik een keer naar het tuincentrum om er zelf weer iets moois van te maken!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 maart 2020 at 11:42

   Haha, nee deze afgesloten terrariums/ecosystemen hoef je inderdaad geen water te geven. Eentje met een opening aan de zijkant natuurlijk wel! Leuk dat je ermee aan de slag gaat :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.