Lifestyle

Mindstyle | Coronastress? Met deze 5 tips kom je weer in balans

26 april 2020

in balans komen in tijden van stress
Dit is een gastblog door Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen. |
Door het coronavirus zijn we massaal uit onze dagelijkse routine gehaald. Behalve dat dit onzekerheid en angst meebrengt, zorgt het er ook voor dat je dag er ineens heel anders uitziet. Waar je voorheen jouw gezicht op misschien wel vijf verschillende plekken liet zien, ben je nu vooral thuis. Een risico dat daarbij op de loer ligt? Het laten versloffen van je goede gewoontes. Ik deel daarom vijf waardevolle tips, zodat jij ook in deze lastige tijd goed voor jezelf blijft zorgen.

5 tips voor meer balans in stressvolle tijden

Wil je goed in balans blijven, dan komt het niet alleen aan op voedzaam eten. Het gaat erom dat je jezelf op alle niveaus, ofwel holistisch, voedt met alles wat jij nodig hebt. Op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch én spiritueel niveau. Door je hier bewust mee bezig te houden, maak je ook betere keuzes. Eindresultaat: meer geluk en een goede gezondheid. Jezelf holistisch voeden hoeft niet moeilijk te zijn. De vijf praktische tips die ik hier met je deel, hebben elk betrekking op een ander niveau. Zo werk je direct aan alle niveaus en houd je tijdens deze coronacrisis het hoofd koel.

Fysiek in balans door de 70/30-regel

Nu je zo ongeveer als kluizenaar leeft is de verleiding waarschijnlijk een stuk groter om wat vaker naar een snack te grijpen. Natuurlijk is het niet erg om een keer iets ongezonder te eten, maar hoe sla je niet door? De 70/30-regel kan jou hierbij helpen. Deze regel zegt dat je 70% gezonde voeding neemt en voor 30% mag ‘zondigen’, zonder dat je gezondheid eronder lijdt. Goed nieuws dus, want dat betekent dat je niet elk gebakje of wijntje uit je leven hoeft te bannen. Daarnaast is het goed om bij alles wat je eet of drinkt, je intuïtieve vermogens er op los te laten. Geeft het (tijdelijk) voldoening, ondanks dat het misschien niet zo gezond is? Dan kun je met een gerust hart zondigen. Zo niet? Sta hier dan even bij stil. Zo maak je in het vervolg bewuster keuzes.

Mentaal in balans door affirmaties

Affirmaties kunnen jou helpen om je mentaal goed te voelen. Herhaal je een positieve gedachte voor jezelf, bijvoorbeeld in je hoofd of door hem hardop uit te spreken, dan wordt deze als het ware geprogrammeerd in jouw onderbewuste. Bedenk wat voor gedachte jij op dit moment goed kunt gebruiken (bijvoorbeeld: ‘Ik voel me zelfverzekerd en waardevol in mijn rol als moeder’) en herhaal dit zinnetje meerdere keren per dag. Wil je echt effect zien, zet dit dan een week door en schrijf aan het einde van de week op wat het verschil is. Wat is er veranderd in jouw brein, in je gevoel, je gedrag, je uitstraling?

Emotioneel in balans door zelfreflectie

Wat gebeurt er eigenlijk met jou op emotioneel niveau wanneer je bijvoorbeeld sport? Of met vrienden afspreekt? Wat doet het met je nu je de hele dag alleen bent, of juist 24 uur per dag met het hele gezin doorbrengt? Geeft het je energie, of loop je erop leeg Houd een week lang bij welke situaties en activiteiten bijdragen of afdoen aan jouw emotionele balans. Vraag je ook af waarom dat zo is en bepaal vervolgens welke emotionele voeding jij voortaan wel en juist niet tot je moet nemen.

Energetisch in balans door te aarden

Om bewuster te worden van jouw eigen energie en stevig op de grond te blijven staan, is het van belang om goed geaard te zijn. Deze oefening kan jou hierbij helpen:

1)    Ga zitten en zet je voeten stevig en plat op de grond. Leg je handen op je knieën.
2)    Doe je ogen dicht en focus je op jezelf; laat je niet afleiden door je omgeving.
3)    Haal rustig adem.
4)    Beeld je in dat er wortels groeien uit je voeten. Volg hoe de wortels vanuit jouw voeten de aarde in groeien.
5)    Probeer te voelen dat je, verbonden door de wortels, echt contact hebt met de aarde.

Herhaal deze oefening zodra je voelt dat je wat minder lekker in je energie zit.

Spiritueel in balans door zingeving

Eén van de grootste levensvragen die mensen hebben, is: ‘Wat is mijn doel hier op aarde?’ Met alles wat nu in de wereld gaande is, raak je misschien sneller je zingeving uit het oog.. Maar je kunt hier ook – juist nú – bewust aan werken. Ga daarom het dialoog met jezelf aan en stel daarbij de volgende vragen:

– Wat geeft me energie?
– Wat geeft me inspiratie?
– Welke wensen en dromen heb ik?
– Wat zijn mijn sterke, zwakke, goede en minder goede kanten?
– Waar ben ik écht goed in?
– Wat maakt me gelukkig?
– Waar werd ik als kind blij van?
– Wat zou ik gaan doen als ik nog een week te leven had?

Probeer zoveel mogelijk jouw ware zelf te laten spreken en niet jouw ego. Bekijk vervolgens welke acties je kunt nemen om meer zingeving te ervaren.

Ik wens je veel kracht, rust en liefde toe.

Liefs,
Marjolein

Cadeautje! Wil jij leren wat jij werkelijk nodig hebt om volledig in balans te zijn en te blijven? Volg dan mijn praktische en toegankelijke online cursus Holistisch voeden. Met de kortingscode ZOMAPC860 volg jij de cursus t.w.v. €199,- tijdelijk voor slechts €99,-. Meer informatie hierover vind je op mijn website.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 26 april 2020 at 11:38

    Interessant.
    Ontspanning en tot rust komen…..

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.