Carrière & Geld Fashion

Girlboss interview met Tamara Loyd van Jaylaa Jewelry

30 april 2020

Jaylaa Jewelry, interview Tamara Loyd
Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over nagedacht? Of ben je al gestart maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor! Vandaag in de Girlboss Interview serie: Tamara Loyd van Jaylaa Jewelry.

Girlboss
A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary

Jaylaa Jewelry, interview Tamara Loyd

Wie ben je?
Ik ben Tamara 37 jaar, trotse moeder van 2 kinderen, woonachtig in Amsterdam maar geboren en getogen in Utrecht en het creatieve brein achter Jaylaa. Verder ben ik gek op lekker freubelen in mijn atelier en hou ik ervan om te reizen. Best een onrustig type, maar kan echt tot rust komen als ik met mijn kralen bezig ben of een goed boek lees.

Kan je wat meer over jezelf en jouw bedrijf vertellen?
Ik ben iemand die niet stil kan zitten en altijd bezig is.  Toen ik door mijn tweede zwangerschap gedwongen thuis kwam te zitten ging ik steeds meer met de kralen die ik al in huis had aan de slag. Ik kreeg op een gegeven moment steeds vaker de vraag of ik een bepaald setje oorbellen of ander sieraad ook voor een ander kon maken en van het één kwam het ander en ontstond Jaylaa. Deze naam is een combinatie van de namen van mijn kids.

Jaylaa Jewelry bestaat nu officieel 5 jaar en staat voor minimalistische en elegante sieraden, meestal in een beperkte oplage. Binnen Jaylaa ben ik degene die alles zelf doet; van het zoeken naar mooie materialen tot het ontwerpen en het bouwen van de online shop. Zelfs de fotografie doe ik grotendeels zelf. Ik ben een lichtelijke control freak zal ik maar zeggen ;)

Waar komt jouw liefde en passie voor ondernemen en het maken van sieraden vandaan?
Ik ben van jongs af aan bezig geweest met het maken en bedenken van dingen. Voor Jaylaa had ik ook nog een andere onderneming waar ik dit jaar mee ben gestopt omdat het niet haalbaar was vanwege de groei van Jaylaa. Verder zou je mij als leergierig kunnen omschrijven en als ondernemer leer je een heleboel. Lang niet altijd even leuke dingen, maar als ondernemer ben je denk ik ook een beetje eigenwijs en geef je het niet zo snel op en ben je vaak creatief genoeg om voor de meeste ‘problemen’ een oplossing te vinden.

Werk je al fulltime aan Jaylaa of denk je eraan om dit in de toekomst te gaan doen?
Momenteel werk ik naast Jaylaa nog 3 dagen in loondienst. Werk wat ik met heel veel plezier doe, maar van Jaylaa gaat mijn hartje toch echt sneller kloppen. Dus ja, ik zou er graag fulltime mee aan de slag willen gaan in de toekomst!

Jaylaa Jewelry, interview Tamara Loyd

Wat is volgens jou de sleutel van jouw succes?
Doorzettingsvermogen en niet opgeven, ook niet als het tegenzit. En ik merk steeds meer dat het ook erg belangrijk is om mensen om je heen te hebben met dezelfde visie. Mensen met wie je kan bouwen aan de groei van jouw bedrijf. Voorheen wilde ik echt alles zelf doen, maar dat is gewoon niet realistisch.

Waar zie je jezelf en het bedrijf over vijf jaar?
Dan zou ik fulltime aan Jaylaa werken en mijn grote droom is om een opleiding tot zilversmid te volgen. Dan zou ik een aparte, wat meer exclusieve en unieke, sieradenlijn ontwerpen en maken. Massaproductie is niet echt mijn ding en dat zal het ook niet gaan worden.

Verder staat duurzaamheid hoog op mijn lijstje. Momenteel koop ik alleen materialen in waarvan ik weet dat het eerlijk en duurzaam is, maar mijn streven is echt een volledig betaalbaar duurzaam merk te hebben van productie tot verpakking.. Ik werk ook niet met seizoenscollecties volgens de laatste trends, maar juist met mooie tijdloze sieraden die je jarenlang door kan dragen en een verlengstuk zijn van jouw persoonlijke stijl.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van jou eruit?
Ik ben echt een ochtendmens dus ik start rustig op met een kopje thee en check dan mijn Instagram, het liefst zo vroeg mogelijk als alles nog lekker rustig is. Daarna probeer ik de administratieve kant af te handelen en verder is eigenlijk geen ene werkdag hetzelfde. Het ene moment ben ik op zoek naar leuke props voor de foto’s in de kringloop en het andere moment ben ik bezig met aanvullen van een verkooppunt of werk ik mijn ideeën uit in mijn atelier.

Jaylaa Jewelry, interview Tamara Loyd

Wat is het grootste leerpunt uit jouw carrière?
Ik heb wel eens wat zakelijke beslissingen genomen uit goed vertrouwen die mij financieel behoorlijk wat geld hebben gekost. Ik neem nu alleen nog maar beslissingen die voor mij écht goed voelen. Daarnaast: kritiek zal je altijd krijgen, je kunt namelijk niet iedereen tevreden houden. In het verleden is dat wel eens anders geweest en dan deed ik teveel dingen die niet bij mij of Jaylaa paste. Maar dát gaat niet meer gebeuren.

Waar kan jij als ondernemer echt niet zonder?
Mijn laptop! Echt, als dat ding er mee ophoudt dan zou ik niet weten hoe ik Jaylaa draaiende moet houden :) Ik doe alles op dat mooie stukje techniek; van mailen tot foto’s bewerken en mijn webwinkel draaiende houden. Verder heb ik erg veel aan de cursussen van Mariko van Sell your stuff online, die kan ik andere webwinkeleigenaars dan ook zeker aanraden!

Wat is het beste advies dat je aan andere (vrouwelijke) ondernemers kan geven?
Blijf dicht bij jezelf en zorg dat je mindset goed is. Geloof in jezelf, weet waar je krachten liggen, weet wie je bent én dat het soms ook ‘ok’ is als de dingen even niet goed gaan. Doe iets waar je gelukkig van wordt, want dan hou je het het langst vol ♥

–> Neem een kijkje op de website van Jaylaa Jewelry om het volledige assortiment te bekijken. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt een code voor 10% korting op je bestelling.

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.