Lifestyle

Awareness | Een medicijnverslaving herkennen en behandelen

8 april 2020

medicijnverslaving herkennen en behandelen
Dit is een artikel in samenwerking met Trubendorffer.
Juist in deze onzekere en hectische tijd ervaren meer mensen stressgerelateerde klachten zoals hoofdpijn, angstgevoelens en een slechtere nachtrust. Er wordt dan al snel naar een pil gegrepen en van het één kan het ander ontstaan.. Medicijnverslavingen worden relatief weinig besproken, maar vormen desondanks een fors probleem. Ter illustratie: naar schatting hebben een half miljoen Nederlanders te maken met een afhankelijkheid van pijnstillers, kalmeringstabletten en slaapmiddelen. Het is daarom belangrijk te weten hoe je zo’n verslaving herkent en wat je eraan kunt doen.

‘Lees ook: Digitale Detox | Zo kom je van een smartphoneverslaving af.’

Medicijnverslaving

Het gebruik van pijnstillers lijkt onschuldig, maar is niet helemaal zonder risico’s. Al enkele jaren trekken grote drogisterijen en verschillende neurologen aan de bel: wie overmatig consumeert, ondervindt daar de akelige realiteit van een (beginnende) medicijnverslaving van. Neuroloog Willem Oerlemans was er een van. “Het kan misgaan met langdurig gebruik”, stelde hij in 2017 in gesprek met Radar. “Men ziet gebruik niet als een probleem en neemt het bijvoorbeeld bij chronische hoofdpijn. Het vreemde hieraan is dat het overmatig gebruik van paracetamol hoofdpijn juist verergert.”

In hetzelfde artikel wijst ook Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) op de gevaren van dit soort middelen. “Blijf ze slikken en je gaat al gauw richting een giftige grens. Langdurig gebruik kan zelfs zorgen voor beschadiging van de lever en allerlei maagklachten.”

De symptomen

Een medicijnverslaving is vooropstaand te herkennen aan het idee niet meer zonder het medicijn in kwestie te kunnen. Overmatig gebruik resulteert in een algehele afwezigheid, verwardheid en snelle irritatie. Een sluimerende medicijnverslaving kan zich ook lichamelijk uiten, bijvoorbeeld in de vorm van spierpijn, misselijkheid, braken en diarree.

Medicatie die medicijnverslaving veroorzaakt is veelal symptoombestrijdend. Hiermee bedoelen we middelen die symptomen zoals als hoofdpijn en slapeloosheid onderdrukken, maar daarmee niet de oorzaak aanpakken – bijvoorbeeld stress of oververmoeidheid. Bij de behandeling van een medicijnverslaving is het dan ook key om te zoeken naar de oorzaak die deze medicijnverslaving heeft aangewakkerd.

De behandelmethode

Een positief lichtpuntje is dat een medicijnverslaving relatief goed behandelbaar is. Bij een beginnende verslaving helpt het bijvoorbeeld al om er simpelweg over te praten met familieleden of goede vrienden. Bevindt de verslaving zich al in een verder stadium? Dan is het raadzaam professionele hulp te zoeken. Organisaties als Trubendorffer zijn gespecialiseerd in online-behandelingen voor medicijnverslaving, waarmee de behandeling een minimale impact heeft op de dagelijkse activiteiten van de patiënt. Daarnaast kunnen de adviezen van de behandelaar op deze manier direct in de praktijk worden gebracht. Hoe de behandeling er precies uitziet, hangt af van de persoon in kwestie: de een heeft een langer traject nodig dan de ander.

Kortom: mocht je medicijnverslaving bij jezelf (h)erkennen, trek dan op tijd aan de bel om professionele hulp in te schakelen en betrek je naasten erin om je te steunen. Herken je de symptomen bij een ander en verdenk je een medicijnverslaving, laat diegene dan weten dat je er voor hem/haar bent en dat er een professionele aanpak is om hiervan af te kunnen komen.

Trubendorffer is een geregistreerd verslavingszorgproduct van GGZ Crisiscare, een officiële GGZ-instelling voor gespecialiseerde GGZ.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Nicole
    Reply Nicole 9 april 2020 at 10:32

    Ik pak ook makkelijk naar paracetamol ivm chronische hoofdpijn. Huisarts raadde ook aan dat niet meer te doen. Nu bij osteopaat om toch vd klachten af te komen. Ligt helaas stil nu

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 9 april 2020 at 11:12

      Ik hoop dat je snel van je hoofdpijnklachten af mag komen.. Kan zó killing zijn, laat staan als het chronisch is. Sterkte!

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 8 april 2020 at 13:01

    Dit is een zeer interessante post.
    Met het gebruik van medicatie moet men voorzichtig zijn.
    Alleen gebruiken indien het nodig is.

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.