Huis & interieur

Home | Tips om ruimte te maken in huis

25 april 2020

ruimte maken in huis tips (opruimen/ontspullen)
De afgelopen paar jaar is Marie Kondo en het hele home organizing/ontspullen echt ‘een ding’ geworden. Maar het is helemaal niet zo eenvoudig om hier echt mee aan de slag te gaan, omdat we simpelweg niet zo gemakkelijk afstand willen nemen van spullen. In dit artikel deel ik een aantal tips met je hoe je al snel flink wat ruimte kan maken in je huis zónder dat je rigoureus afscheid hoeft te nemen van je geliefde spulletjes. Let’s go!

ruimte maken in huis tips (opruimen/ontspullen)

Tips om ruimte te maken in je huis

Werk per kamer

Zorg dat je de tijd hebt om ongestoord aan de slag te kunnen gaan en zet bijvoorbeeld een lekker muziekje aan. Begin simpelweg door met een vuilniszak je huis per kamer door te gaan. Gooi in deze eerste fase van je opruimproces alleen de spullen die oud, kapot en/of versleten zijn weg. Ga hierbij grondig te werk en kijk niet alleen naar wat in het zicht is, maar ook wat er in de kledingkast en andere kastjes en lades ligt. Het zal je verbazen hoeveel je op deze manier al weg kan doen en wat dat doet met de ruimte in je huis. En het werkt ook gelijk lekker ‘bevrijdend’ in je hoofd, dat hele ontspullen :)

Uitzoeken & Opbergen

Nu je al het echte afval hebt weggedaan zal je merken dat er al flink wat ruimte ontstaan is en ben je vast een heleboel tegengekomen dat je wellicht voor nú niet meer in het zicht hoeft te hebben maar waar je ook nog geen definitief afstand van wil nemen. Denk hierbij aan bepaalde woonaccessoires die je in een ander seizoen weer terug wil gaan zetten, (kleinere) meubels waar je door het opruimen niet echt meer een plek voor hebt maar die te waardevol zijn om weg te doen, alle Kerstspullen en andere seizoensdecoratie, je herfst- en winterkleding die voor het komende half jaar opgeborgen kunnen worden… Stop alle kleinere items netjes in verhuisdozen en zet deze in de schuur, op zolder of in de kelder en zet daar ook de kleinere meubels bij.

Heb je geen eigen schuur, zolder of garage óf heb je simpelweg iets te veel producten die je wel op wilt ruimen maar (nog) niet weg wilt doen dan kun je gebruik maken van een externe opslagruimte zoals het huren van een opslagbox of opslagruimte. Zoek er eenvoudig eentje bij je in de buurt, zoals bijvoorbeeld een opslagruimte in Den Haag, en de rest van de website wijst zich vanzelf. Ik deel hierbij de tip voor Kubox. Zij werken met twee mogelijkheden. Super handig is hun service waarbij je een box (of meerdere, afhankelijk hoeveel spullen je hebt) voor je deur kan laten plaatsen. Je zet je spullen zelf in de box en deze wordt weer opgehaald en netjes voor je opgeslagen op één van hun locaties bij jou in de buurt. Wanneer je je spullen weer nodig hebt, laat je de box gewoon weer thuisbezorgen. Of je kunt er voor kiezen om hem op een ander adres terug te laten brengen, bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen. Daarnaast kun je uiteraard ook door middel van selfstorage zelf je spullen naar een opslag brengen.

ruimte maken in huis tips (opruimen/ontspullen)

Doe het samen

Is het te veel werk om alleen aan te kunnen pakken en stijgt de stress je naar je hoofd bij de gedachte aan het opruimen, doe het dan vooral samen. Zo kan je bijvoorbeeld gerust je kinderen hierbij betrekken door ze hun eigen kamer uit te laten mesten, zodat jij daarna alleen nog even hun opruimdoos door hoeft te kijken of deze spullen wel echt weg kunnen. Ook je partner kan zijn eigen kledingkast en eventueel een hobbykamer doorlopen en de administratie opruimen kan je ook het beste samen met je partner doen. Niet alleen omdat het handiger is, maar het is ook wel net zo gezellig!

Herindelen & Organizen

Nu het minst leuke werk gedaan is, is het tijd voor wat fun. Of tenminste: dat vind ik dan ;) Haal een aantal handige opbergbakken in huis en ga simpelweg al je kasten opnieuw indelen. Het één verschuif je, het ander verplaats je en ditjes en datjes krijgen een nieuwe plek. Zo krijg je meer overzicht en ‘lucht’ in al je kasten en lades. En je zal merken dat veel items die eerst in het zicht stonden, omdat je er geen kastruimte meer voor had, ineens toch opgeruimd kunnen worden en dat oogt heerlijk clean en ruimtelijker. En daarmee heb je zo in een weekend tijd echt even lekker ruimte gemaakt in je huis en minder spullen maakt ook nog eens gelukkiger. Win-win!

–> Wat is jouw ultieme aanvullende opruimtip?

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Noffje
  Reply Noffje 28 april 2020 at 19:51

  Mijn zoontje is al begonnen. Zijn kast is bijna leeg. Alles wat hij niet meer gebruikt, geeft hij aan een ander kindje. Hij is geloof ik van zijn verzamelwoede af.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 25 april 2020 at 15:17

  Dit is zo fijn en het staat vel overzichtelijk opnd dus

 • Avatar van Brigitte Kouwenhoven
  Reply Brigitte Kouwenhoven 25 april 2020 at 10:24

  Hier hebben we nu toch tijd genoeg voor ;)

 • Avatar van Joyce - SomedayTodayNL
  Reply Joyce - SomedayTodayNL 25 april 2020 at 09:55

  Dit moet ik binnenkort ook echt eens met de slaapkamer gaan doen! Daar staat nog zoveel troep van de verhuizing.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.