Beauty

How to | Stappenplan om zelf je haren te verven

23 april 2020

zelf haren verven (uitgroei verbergen, haarverf kopen, stappenplan haren verven)
Nu de kapsalons al een tijdje gesloten zijn en het – helaas – ook nog wel even zal duren voordat deze weer volledig open zullen kunnen, zitten we een beetje met onze handen in het haar. Pun intended. Die zichtbare uitgroei en grijze haren willen we het liefst netjes bijgewerkt hebben, maar het kan nog best verkeerd uitpakken als je zelf je haar gaat verven. In dit artikel deel ik daarom tips hoe je een subtiele uitgroei eenvoudig kan verbergen en een stappenplan om zelf je haren te verven.

‘Lees ook: Tips tegen statisch haar.’

Tips om je uitgroei te verbergen

Mocht je je haren echt het allerliefste door een professional willen laten bijwerken, dan zal je het even met uitgroei en grijze haren moeten doen. Maar dit kan je met een aantal tips wel minder op laten vallen:

– sjaaltjes als haarband zijn helemaal trendy. Dus schaf er eentje aan in een printje en kleur naar keuze, zoek op YouTube een paar leuke filmpjes met knooptechnieken op en ga ermee aan de slag. Doordat een sjaaltje wat breder is kan je op deze manier zowel met korter als langer haar verschillende leuke kapsels maken en verbergt de shawl je (grijze) uitgroei
– er bestaan zogenaamde uitgroei-sprays in veel verschillende kleuren, die je aan kan brengen op je uitgroei en daar als het ware een kleurwaasje over aanbrengt. Je hebt deze van Kruidvat eigen merk (Colors to Cover spray), high-end kappersmerken en de meest bekende: de L’Oréal Magic Retouch spray
– een kapsel met een beetje meer textuur en volume laat een uitgroei minder opvallen. Een beetje oefenen met je krultang of krulset of maak waves met je stijltang.

zelf haren verven (uitgroei verbergen, haarverf kopen, stappenplan haren verven)

Tips om thuis zelf je haren te verven

Met alle haarverf en haarkleuringsproducten die eenvoudig te bestellen zijn via bijvoorbeeld bol.com kan je in een paar simpele stappen thuis je haren verven. Maar (!) als je een beetje te enthousiast aan de slag gaat kan je al snel eindigen met een veel te donkere uitkomst of heb je een heel ander eindresultaat dan je voor ogen had.

Tips bij het uitzoeken van haarverf

– Heb je geen tot weinig last van grijze haren, kies dan voor een kleurspoeling in plaats van een permanente kleuring. Dit is een uitwasbare haarkleuring waardoor je het tot de volgende sessie bij je kapper kan bijhouden zonder dat er al teveel verkeerd kan gaan
– heb je duidelijk meer grijze haren, dan is een permanente haarverf eigenlijk de enige optie omdat deze de grijze haren goed mee kan kleuren
– twijfel je tussen twee kleuren haarverf? Kies dan de meest lichte van de twee opties omdat haarverf voor thuisgebruik vaak donkerder uitvalt dan de verpakking je laat geloven
– heb je een redelijk neutrale haarkleur, dan verkrijg je vaak de mooiste tint met een basiskleur qua kleurnummer. Kies bijvoorbeeld voor een ‘lichtblond’ of ‘middenbruin’ met een kleurnummer zonder cijfers achter de komma. Een kleur 4 of 4.0 is bijvoorbeeld een neutrale middenbruine kleur. De cijfers achter de komma geven daarna een kleuraccent aan zoals goudbruin, asblond, roodbruin en dergelijke. En met dit kleuraccent gaat het met thuis verven vaak mis en kan er een groene of oranje gloed ontstaan waar je niet op zit te wachten
– zorg dat je voldoende haarverf aanschaft. Heb je normaal haar tot een schouderlengte, dan kom je met één verpakking vaak wel uit. Maar heb je langer en/of dikker haar dan kan het zomaar zijn dat je twee verpakkingen nodig hebt
– heb je een specifiekere haarkleur waarvoor je altijd naar een vaste kapper gaat? Maak deze dan blij door op afstand jouw vaste kleuring te bestellen. De meeste kappers doen dit heel erg graag en geven daarbij ook nog een aantal tips. Zo kan je het een keertje zelf doen en heb je gelijk echt die juiste kleur te pakken. En steun je gelijk je vaste kapper in deze onzekere tijden :)

Stappenplan om zelf je haren te verven

Zo! Nu je met bovenstaande tips een haarverf, haarkleuring of haarspoeling in huis hebt gehaald is het tijd om aan de slag te gaan.

1. Zorg dat je de tijd hebt om dit klusje aan te pakken, trek een oud shirt aan en maak deze met een klem vast om je schouders en lees de gebruiksaanwijzing van het gekozen product goed door qua inwerktijd.

2. Zorg dat je je haren niet voor de tijd wast, maar verf je haren eerder op de dag dat je haren een beetje vettig zijn. Zo heeft je hoofdhuid en je haren een beschermlaagje van natuurlijke oliën en vaak pakt een haarverf dan ook nog beter.

3. Breng een beetje vettere crème of wat vaseline aan op de huid langs je gehele haargrens en op je oorschelp, zodat je eventuele vlekken eenvoudig van je huid kan vegen.

4.  Doe de handschoenen aan, maak de haarverf klaar volgens de verpakking en ga secuur te werk. Breng de haarverf in scheidingen aan en concentreer je vooral op het gedeelte waar de uitgroei en grijze haren zichtbaar zijn en kies ervoor om de haarverf op deze delen de langste inwerktijd te geven. Verdeel de rest van de verpakking voor de laatste tien minuten over je gehele haren zodat hier niet te veel kleurstapeling plaatsvindt. Anders eindig je al snel met een mooi bijgewerkte uitgroei en weggewerkte grijze haren, maar zullen de lengtes en punten te donker uitgevallen zijn.. En ook zeker niet de gehele verpakking hoéft leeg. Als je volledige haren bedekt zijn, doe dan gewoonweg het teveel aan haarverf in de verpakking weg.

5. Spoel je haren aan het eind van de inwerktijd met lauwwarm water uit totdat het water helder van kleur is. Was je haren met een milde shampoo om de laatste restjes verf te verwijderen en gebruik als afsluiting een conditioner om de haarschubben te sluiten, de kleur te sealen en je haren zacht en makkelijk doorkambaar te maken.

Good luck!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 24 april 2020 at 20:03

  Ik heb het van de week nog geverfd, doe het al jaren zelf, dat scheelt nu een stuk, nu nog even zelf mijn krullen leren knippen😉

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 23 april 2020 at 17:57

  Ik had mijn kapsel al jarenlang niet meer zelf geverfd.
  Wel had ik het pasgeleden wat geknipt.
  Met bovenstaande tips zou ik het heel graag weer willen verven…..

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.