Eten & drinken Huis & interieur

Home | Een barbecue kopen, waar moet je op letten?

7 mei 2020

barbecue kopen tips
Als onze tuin een stukje groter zou zijn en het Nederlandse klimaat iets stabieler aan de zonnige kant, dan zou ik het wel weten.. Dan zou ik gaan voor een heerlijke overkapping met een fijne loungehoek en daarbij een ruime buitenkeuken. We hebben nu onze tuin zo goed als af (yay, weer een projectje klaar!) en hebben qua wens alleen nog een fijne barbecue. Maar, waar moet je op letten bij de aanschaf hiervan en wat is nu verstandig?

Nu de lente begonnen is en het warmer wordt is het tijd voor…. Barbecueën! Zodra het kwik boven de 20 komt gaat heel Nederland massaal buiten eten. Ik snap het wel, want het is heerlijk om in het zonnetje samen te eten. Maar als je nog geen barbecue hebt, of als hij vorig jaar na jaren trouwe dienst gesneuveld is, waar moet je dan op letten voordat je eentje aanschaft?

Barbecues zijn er in allerlei modellen, maten en prijscategorieën. Hierdoor kan het voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als je een helder beeld hebt wat je wil is het gemakkelijker zoeken en kom je minder snel in verleiding om iets aan te schaffen wat achteraf toch niet helemaal bij je past. En dat is natuurlijk zonde! Hierbij enkele tips om rekening mee te houden bij je zoektocht naar een barbecue:

Bedenk welke soort bij je past

Bepalen welk soort is de eerste logische stap. Er zijn namelijk een heleboel verschillende soorten en elke soort heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn houtskoolbarbecues bijvoorbeeld minder snel op temperatuur maar heb je wel die overheerlijke rokerige smaak. En is de elektrische variant snel en veilig op temperatuur maar zijn de bereidingsmogelijkheden beperkt. Bedenk dus goed wat je belangrijk vindt.

Hoe vaak en waar gebruik je hem voor

Als je een variant hebt gevonden die bij jouw voorkeuren past is het verstandig om realistisch te bedenken hoe vaak en waarvoor je van plan bent om hem te gaan gebruiken. Bepaal hoeveel geld je ongeveer kwijt wil zijn en hoeveel ruimte hij mag innemen. Zo is het misschien niet slim om een volledige buitenkeuken te laten installeren als je maar 2x per jaar een paar hamburgers wil bakken in de tuin. Daarentegen, als je van plan bent om vaker met grotere groepen te gaan barbecueën is een buitenkeuken misschien juist wel wat voor jou!

Duurzaamheid van de barbecue

Daarnaast is het stukje duurzaamheid ook steeds belangrijker. Hierbij zijn twee dingen handig om mee te laten wegen in jouw besluitvorming; de levensduur en de milieu impact van het verwarmen van de barbecue. Het is natuurlijk het beste als de barbecue zo lang mogelijk mee gaat. Hiervoor geldt bij aanschaf vaak: goedkoop is duurkoop. Erg goedkope barbecues gaan vaak maar één of een paar seizoenen mee. Wanneer je iets meer investeert in kwaliteit zul je daar jaren lang plezier van hebben. Qua milieu-impact is het goed om een barbecue te kopen die niet te groot is. Dit zorgt ervoor dat je zo min mogelijk oppervlakte hoeft te verwarmen. Daarnaast zijn elektrische- en gasbarbecues beter voor het milieu en jouw gezondheid omdat er minder rook vrijkomt.

Vraag om advies

Weet je zelfs na bovenstaande tips niet waar je moet beginnen, of wil je gewoonweg eerst rondkijken, voelen en persoonlijk advies hebben? Ga dan langs bij een bedrijf als Fonteyn, die de grootste barbecue showroom van Europa én een heleboel experts in huis hebben. Zo wordt de kans op een miskoop wel heel erg klein :)

‘Lees ook: Een kijkje in onze zomertuin.’

barbecue kopen tips

Onze zoektocht

Als we op een rijtje zetten wat wij belangrijk vinden in een barbecue dan is het dat het een wat compacter model moet zijn, maar toch voldoende ruimte voor het bereiden van voedsel voor 4 mensen (liever nét iets groter voor als vrienden of familie mee-eten), dat we wél graag met kooltjes of briketten willen voor de ‘echte BBQ’ ervaring en smaak maar dat het wel eenvoudig en redelijk vlot op temperatuur moet zijn. Als we rondkijken komen we dan al snel uit op een tafelmodel zoals bijvoorbeeld een Everdure Cube, Weber Smokey Joe, Barbecook Carlo of Joya, LotusGrill of Cobb.. Mocht iemand ervaring hebben met een barbecue uit dit rijtje, dan hoor ik het graag!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fonteyn.

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.