Huis & interieur

Home | Ons verticale moestuintje

20 mei 2020

DIY verticale moestuin
Ik heb in een blogpost van vorig jaar zomer al eens onze tuin gedeeld. En ondanks dat het toen redelijk ‘af’ voelde, blijf je tussendoor alsnog het één en ander veranderen. Zo wilde ik heel erg graag iets van een moestuintje, omdat het leuk is om zelf iets te laten groeien en hier van te kunnen eten maar ook omdat het leerzaam is voor de meiden. Omdat onze tuin niet heel erg groot is was het even zoeken hoe we dit aan konden pakken.. Het resultaat? Een verticale moestuin. Ik ben er zó blij mee en deel het resultaat graag met je!

‘Lees ook: Home | Waar moet je op letten bij een barbecue kopen?

DIY verticale moestuin

DIY Project | De verticale moestuin

Eigenlijk de enige plek die ik kon bedenken voor dit project, was het stuk schutting naast de tuindeur waarmee je – door de draairichting van de deur – niet echt iets mee kon doen. Hierdoor ontstond er zo’n ‘kaal’ gedeelte en ik bedacht me eerst dat het wel leuk zou zijn om hier van die moestuinbakken op poten neer te gaan zetten. Maar aangezien ik ook een oppottafel wel fijn zou vinden, bedacht ik er wat anders op en dit is het resultaat.

Een oppottafel naar onze wens bleek echter nogal een zoektocht en we konden steeds maar niet vinden wat we in ons hoofd hadden. Uiteindelijk kwamen we de IKEA Bror werkbank tegen die enorm stevig en vocht- en vuilbestendig is en het houten blad behandelde ik met houtlazuur voor buiten zodat de plank ook tegen een regenbuitje bestemd is. Zo heb je een lekker groot werkoppervlak om op te kunnen werken, maar het is ook handig als bijzettafel voor wat te drinken, hapjes, bij de barbecue etc.

Aan de schutting hing ik twee Elho Loft Urban Green wandrekken en een aantal Elho Loft Urban potten die je eraan kan hangen. Vullen met moestuingrond, zaadjes van verschillende kruiden en mini-groentes, regelmatig water geven en wat geduld hebben en ‘hoppa!’ het één en ander schiet al uit de grond. Té leuk om samen met de meiden voor te zorgen en te zien groeien :)

DIY verticale moestuineen kijkje in onze tuin

Waarom onze keuze voor kunstgras

In foto’s op bijvoorbeeld Instagram Stories krijg ik wel eens de vraag waarom we voor kunstgras gekozen hebben en hoe je tussen alle verschillende soorten nou een mooie kwaliteit kan kiezen. Laat ik beginnen bij het begin: het liefst hebben we een zo groen en natuurlijk mogelijke tuin. We hebben natuurlijke/groene tuinafscheidingen, een lekker aantal potten met planten en bloemen erin, hanging baskets, een vogelwaterplekje, vogelvoerhuisje en nu dus ook een verticaal moestuintje. Het liefst hadden we ook echt gras gehad, maar we hebben drie jaar lang geprobeerd een mooi stukje gras te krijgen maar kregen het niet voor elkaar. Iets met de zonligging en ondergrond bleek, want er zijn ook geen buren hier met een mooi gazon..

Dus vorig jaar maakten we de keuze om over te gaan op kunstgras. De tuin helemaal volleggen met tegels was voor ons in ieder geval geen optie, omdat we zo’n grijs geheel achter het huis niet mooi vinden en we iets wilden dat zacht aan de voeten is waar de meiden lekker op kunnen spelen. Al snel kwamen we bij kunstgras uit. Even goed uitzoeken welke kwaliteiten er zijn in verband met de ondergrond, mooie kleur (wij kozen voor een variant die wat donkerder groen is, niet glanst en ook bruinige ‘grassprietjes’ tussendoor heeft voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat), dicht begroeid, niet te kort is én lekker zacht aan de voetjes zou zijn. Met dit wensenlijstje bestelden we een aantal stalen, vergeleken deze in buiten/zonlicht met elkaar en maakten onze keuze. Het leggen van het kunstgras voor in de tuin hebben we vervolgens zelf in een dagje gedaan en we zijn er heel blij mee. De meiden kunnen er fijn op spelen, het oogt lekker clean en stiekem is het ook fijn dat er geen onderhoud aan nodig is behalve af en toe overheen vegen om blaadjes weg te halen en langs de randjes wat onkruid wegplukken.

een kijkje in onze tuin

Mijn lievelingsplekje in de tuin

Hierboven zie je trouwens ook gelijk mijn lievelingsplekje in onze tuin. Het is een foto van vorig jaar en inmiddels ligt het ligbed op twee witte pallets en hangen er nieuwe hanging-baskets vol met paarse bloemetjes, maar het doel is hetzelfde: een heerlijke plek om lekker tot rust te kunnen komen. Ook fijn: het ligbed is groot genoeg voor ons tweetjes, of om samen met kind(eren) en/of hond op te kunnen duiken ♥

En wat boffen we maar weer lekker met dit weer he? Eén dezer dagen komt er een mooi schaduwdoek binnen dat we hebben besteld. En dan is daarmee de tuin voorlopig echt wel even helemaal ‘af’. Denk ik ;)

–> Mocht je nog tips hebben voor fruitsoorten die het als beginnende-moestuinierder goed en gemakkelijk doen, dan hoor ik het graag. Leuk voor met de meiden om zelf uit te smullen!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 29 mei 2020 at 15:30

  Een prachtige tuin…
  Ik wilde ook naar een link vragen van het ligbed…..

  Xoxo

 • Avatar van Judith
  Reply Judith 24 mei 2020 at 17:40

  Heb je een linkje naar het ligbed?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 mei 2020 at 19:41

   Hi! Het is de Outbag Peak in de kleur Nature van canvas :)

 • Avatar van Yvonne
  Reply Yvonne 21 mei 2020 at 20:19

  Super leuk zo! Goede tip, die rekken met potten. Ik was er niet op gekomen. Heb ook verticale planken in de tuin en wist niet hoe ik daar bakken of potjes aan kon hangen. Zo dus …. hahaha, ik ga ook aan de slag.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 mei 2020 at 10:44

   Hey, wat leuk om te horen dat ik je ermee heb weten te inspireren! Veel plezier met het maken van jouw verticale moestuintje :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.