Huis & interieur

Home | Duurzame keuzes maken in je interieur

14 mei 2020

duurzame keuzes interieur (milieu, duurzaamheid, tips)
In onder andere het Greenminds artikel schreef ik al dat we hier in huis stapje voor stapje meer bewuste en duurzame keuzes aan het maken zijn. In de reacties hieronder kwamen vanuit jullie nog meer tips binnen op dit vlak en het inspireerde me tot het schrijven van dit artikel. Want ook in je interieur kan je zonder al teveel moeite duurzame keuzes maken. En vaak is dit niet alleen fijn voor het milieu, maar ook nog eens voor je portemonnee. Ik deel in dit artikel een aantal tips met je!

Tips om duurzame keuzes in je interieur te maken

Sommige keuzes lijken misschien op het eerste gezicht niet per se een meer duurzame keuze, maar ik vind het hiermee altijd een beetje lastig om enkel naar het woordje duurzaam te kijken. Als iets wellicht niet heel erg duurzaam geproduceerd wordt, maar als het vervolgens vanwege de eigenschappen wél een stuk zuiniger in gebruik is en veel langer mee gaat dan is het alsnog een bewuste/duurzame keuze te noemen. Zo zal je bij bepaalde tips bij aanschaf misschien iets meer kwijt zijn, maar als het vervolgens tig jaar langer meegaat dan een minder duurzame/bewuste keuze dan scheelt het op de lange termijn in de portemonnee én af- en aanvoer van nieuwe producten. En dat laatste is dan weer heel erg fijn voor Moeder Natuur :)

Soms komt de duurzaamheid niet direct uit een keuze voor milieuvriendelijke en grondstofbesparende productontwikkeling, maar is de duurzaamheid te halen uit het feit dat bepaalde items tweedehandse zijn, langer mee zullen gaan of zuiniger in gebruik zijn. Ook dat zijn – op langere termijn – bewustere keuzes.

‘Lees ook: Home | Tips om ruimte te maken in huis.’

duurzame keuzes interieur (milieu, duurzaamheid, tips)

Kiezen voor de juiste basis

Zelfs bij de basis van het inrichten van je huis kan je al gemakkelijk een stuk bewustere keuzes maken. Door alleen al echt goed na te denken bij je wensen op de langere termijn en wat past bij het type woning dat je hebt en door bijvoorbeeld te kiezen voor een wat hogere kwaliteit in een redelijke basistint zodat je er minder snel ‘genoeg’ van krijgt, ben je al een stuk op de goede weg.

Qua vloer kan je bijvoorbeeld denken aan een PVC vloer. Dit type vloer is een stuk sterker dan laminaat en vinyl en kan zeker tegen een stootje waardoor het jaren mee zal gaan. Ook fijn: het is geluiddempend, eenvoudig in onderhoud, heeft geen (lelijke) plakplinten nodig en voelt een stuk warmer aan dan laminaat of parket. En is tegenwoordig zelfs in prachtig visgraatpatroon te koop. Ohhh, als ik hier in huis voor een nieuwe vloer mocht gaan dan zou ik het wel weten!

besparen op je energiekosten tips

Type verlichting

Als je zo door je huis heen loopt zal het je, zeker bij het inrichten van een nieuw huis, opvallen hoeveel lampen er door het huis heen verspreid nodig zijn. Van de basis plafondlampen tot aan sfeerverlichting, spotjes, een leeslampje hier en een bureaulamp daar. Door te kiezen voor het juiste type verlichting maak je al snel een bewuste keuze voor je interieur.

De meest zuinige lichtbron is de LED lamp, en dan nog het liefst eentje uit de A++ categorie. Deze heeft zo’n 20.000 branduren, wat al zo’n drie keer meer is dan de spaarlampen waarvan zo lang gedacht werd dat ze zuinig waren. Ze gaan dus veel langer mee! Daarnaast ontwikkelen ze minder warmte tijdens gebruik en verbruiken ze minder stroom. Gelukkig heb je tegenwoordig ook LED-lichtbronnen die niet meer die kille/ijzige kleur geven, maar heb je ze ook in mooie vormen en warme lichtkleuren en er zijn zelfs dimbare modellen waardoor ze in zo’n beetje alle type lampen te gebruiken zijn.

Omdat LED lampen in aanschaf wel duurder zijn dan andere alternatieven hebben wij dit geleidelijk aan aangepakt in huis. Telkens in de aanbieding een aantal lampen kopen en wanneer een gloeilamp het had begeven vervingen wij deze door een LEDlamp. En nu hebben we door het hele huis nergens meer iets anders en ik kan me niet herinneren wanneer we voor het laatst een lamp hebben hoeven te vervangen. In the end ben je er zo dus niet eens meer geld aan kwijt.

duurzame keuzes interieur (besparen/duurzaamheid, tips)

Meubels

Echt duurzame meubels zijn nog niet zo heel erg gemakkelijk om te vinden in de winkels. Maar, je kan ook kiezen voor andere vormen van duurzaamheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tweedehands meubels aanschaffen via Marktplaats of bij de kringloop. Zo geef je deze een tweede kans, de zoektocht ernaar kan heel erg leuk zijn én met een opknapbeurtje met bijvoorbeeld een likje (biologisch afbreekbare ;) verf erover of een nieuwe bekleding op een fauteuil kan je zo echte unieke pareltjes in je interieur krijgen. Kies daarnaast voor meubels van duurzaam materiaal zoals FSC hout, steigerhout of bamboe en of meubels bijvoorbeeld fair trade gemaakt zijn.

Nog meer tips

In onderstaande artikelen die aansluiten bij dit onderwerp deelde ik ook al fijne tips die – vaak – niet alleen fijn zijn om het milieu te ontlasten, maar ook nog eens fijn zijn voor je portemonnee:

Geldzaken | 5 tips om te besparen op je energiekosten
De beste tips om energie en het milieu te besparen
Bewuster leven | Tips om minder plastic te gebruiken
Geldzaken | De ultieme lijst met bespaartips

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Rachel Kromdijk
  Reply Rachel Kromdijk 14 mei 2020 at 15:40

  Verlichting is zo belangrijk, maar ik vond dit ook echt enorm lastig!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 mei 2020 at 12:18

   Een lichtplan opstellen kan zeker een klusje zijn, maar kan ook echt zóveel doen voor een ruimte.. Leuk uitzoekklusje! :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 14 mei 2020 at 15:03

  Prachtige meubelen 👌🏽

  Xoxo

 • Avatar van Anja
  Reply Anja 14 mei 2020 at 14:24

  Volgend jaar krijgen wij de sleutel van ons nieuwe duurzame woning, dus deze tips voor het interieur komen altijd goed van pas

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 mei 2020 at 12:19

   Leuk om te horen dat je er inspiratie uit kan halen! En wat een leuk vooruitzicht, laat de voorpret voor het inrichten maar beginnen :)

 • Avatar van Wies | Nature of Happiness
  Reply Wies | Nature of Happiness 14 mei 2020 at 13:13

  Als ik een eigen appartementje heb (ben nu nog student), ga ik zeker bij kringloopwinkels kijken naar leuke meubeltjes!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 mei 2020 at 12:19

   Die ‘jacht’ alleen al kan zo leuk zijn! :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.