Beauty

How to | Lief zijn voor je haren

27 mei 2020

lief zijn voor je haren tips & tricks
Het is jullie op mijn social media foto’s en de foto’s bij artikelen als Foundation Friday duidelijk opgevallen dat mijn haar flink aan het groeien is. Ik krijg hier namelijk meerdere keren per week complimentjes over én ook een heleboel vragen over hoe ik mijn haar zo snel kan laten groeien en of ik tips wil delen. Daarom deze uitgebreide blog over lief zijn voor je haren zodat ze sneller groeien, stevig en vol aan voelen, er minder haaruitval is en je lokken mooi gaan glanzen. Inclusief een heleboel fijne producttips!

Lief zijn voor je haren

In the end is dat waar het op neer komt. En ja, ook ik maak me wel eens schuldig aan een verfbeurt (ja hallo, ik wil nog niet toegeven aan grijs haar hoor!), een keertje te heet föhnen omdat ik te weinig tijd heb en het dan snelsnel voor elkaar wil hebben of tóch eigenwijs die stijltang erover haal omdat het anders niet mooi wil vallen. Maar door voor het overgrote deel vast te houden aan onderstaande ‘haarregels’ merk ik wel dat mijn haar op een zo gezond mogelijke manier aan het groeien is én ook mijn gevoelige hoofdhuid minder opspeelt. Een win-win-win situatie dus!

‘Lees ook: Zondossier 2020 | Alles dat je moet weten over zonbescherming.’

lief zijn voor je haren tips & tricks

Shampoo zonder sulfaten

Deze tip is niet alleen heel erg fijn voor je haar, maar ook je hoofdhuid zal je dankbaar zijn. Stap over op een shampoo zonder de sulfaten SLS (sodium lauryl sulfaat) en SLES (sodium laureth sulfaat). Dit zijn ‘harde’ reinigende ingrediënten in een shampoo die er vooral voor zorgen dat een product lekker schuimt. Daarmee verwijderen ze helaas niet alleen vuil van je haren, maar ‘strippen’ ze je haar droog en tasten ze het huideigen vet en vocht van je hoofdhuid aan. En dat laatste zorgt dan weer voor een jeukende hoofdhuid, schilfertjes, een ‘strak gevoel’ op je schedel en rode vlekken langs je haargrens.

De zoektocht naar een shampoo zonder SLS en SLES is tegenwoordig een stuk gemakkelijker geworden, want er komen steeds meer merken en producten zonder deze harde reinigers op de markt. Een aantal merken die ik aan kan raden zijn:

Maria Nila, een Zweeds, 100% vegan en cruelty free haarverzorgingsmerk dat geen gebruik maakt van sulfaten en parabenen en ook nog eens heerlijk ruikt

Beauty Kitchen, en dan vooral de nieuwe organic vegan aloe shampoo & conditioner omdat ze enorm kalmerend voor je hoofdhuid zijn en mild voor je haren (ook een aanrader voor als je gevoelig bent voor parfum in producten, want ze zijn parfumvrij)

FNGRPRNTS, okee dit is misschien wel het meest luxe merk voor haarproducten dat ik ooit geprobeerd heb maar na enkele keren wassen was ik helemaal om. Deze shampoo en conditioner wordt op maat gemaakt op jouw haarwensen en je kan zelfs een eigen geur kiezen. Ik ga hier binnenkort een apart artikel over schrijven, want ik ben hier enorm enthousiast over en er is teveel over te vertellen voor in dit artikel

ZENZ, ik maakte door middel van travelsizes in een goodiebag kennis met dit merk. Het heeft een ecolabel, is AllergyCertified, bevat alleen vegan ingrediënten en de geur van de Deep Wood lijn is heerlijk warm en kruidig

Olaplex, zeker wanneer je haar echt beschadigd, gekleurd, geblondeerd is en/of wanneer je krullend haar hebt dan ga je hier enorm van genieten. Zeker wanneer je de hele lijn van deze producten gebruikt merk je een enorm verschil in de kwaliteit van je haar. Ook hier kom ik binnenkort in een afzonderlijk artikel over terug.

Maar er zijn ook zeker een heleboel merken die gewoon in de supermarkt en drogisterij verkrijgbaar zijn die steeds vaker kiezen voor een variant zonder sulfaten. Denk hierbij aan merken als Weleda, Andrélon heeft sulfaatvrije lijnen en Nature Box dat bij Etos verkrijgbaar is.

Het kan zijn dat je even moet wennen aan het gebruik van een shampoo zonder sulfaten, omdat ze minder schuimen en je daardoor al snel geneigd bent er meer van te gebruiken. Maar geloof me: zeker na een tijdje wanneer je haren en hoofdhuid meer en meer in balans komen heb je er juist minder van nodig om dat schone en frisse gevoel te ervaren.

Reverse hair washing

Zeker wanneer je last hebt van een gevoelige hoofdhuid die snel jeukend aanvoelt en schilfertjes krijgt is deze techniek een aanrader. Het betekent niet meer of minder dan simpelweg je normale routine omdraaien. Dus eerst je hoofdhuid en haren onder de douche nat maken, overtollig water ‘uitknijpen’, conditioner aanbrengen, dit laat je een paar minuten intrekken en je brengt dan (zónder de conditioner uit te spoelen!) de shampoo aan óver de conditioner heen tot er een crèmig schuim ontstaat en dit spoel je vervolgens uit.

De gedachte achter deze techniek is dat je zo je haren en hoofdhuid beschermt met de voedende ingrediënten uit je conditioner. Het legt als het ware een laagje over je hoofdhuid en om je haren heen waardoor de wat hardere reinigende bestanddelen uit de shampoo hier minder makkelijk bij kunnen.

Ik pas deze techniek zelf regelmatig toe, zeker in periodes van stress wanneer mijn gevoelige hoofdhuid om de hoek komt kijken.

lief zijn voor je haren tips & tricks

Air dry

Natuurlijk wéten we dit allemaal wel: de warmte (hitte!) van je föhn, stijltang en krultang zijn echt niet goed voor je haren. Tijd om je natuurlijke haarstijl te omarmen! Of, als je het echt niet laten kan: laat je haar in ieder geval voor het overgrote deel aan de lucht drogen zodat het heel wat warmte en föhntijd scheelt om dan alleen nog het laatste beetje te drogen en/of in model te föhnen.

Je haren na het wassen uitknijpen, er een verzorgend leave-in product in aanbrengen en je haar in een tulband-handdoek van microvezel op laten drogen is ook zeker een tip. Dit maakt de haren veel sneller droog en laat zeker golvend/krullend haar mooi en minder pluizend opdrogen.

Van binnenuit

En ja, ook van binnenuit kan je lief zijn voor je haren. Dit klinkt een beetje raar, maar het werkt echt tot zelfs in je haren door hoe goed je voor je lijf zorgt door middel van voeding (denk aan je eiwitten!), voldoende vitamines (lekker veel groente en fruit eten) en het drinken van voldoende water. Er zijn zelfs supplementen op de markt die je haren en de haargroei kunnen stimuleren door de haarwortel te voeden van binnenuit.

–> Geblondeerd (wit)blond haar heeft een unieke aanpak nodig om de kleur mooi te horen, hiervoor kan je het beste een goede paars zilvershampoo gebruiken.

Nóg een tip voor je hoofdhuid

Zeker wanneer je last hebt van een gevoelige hoofdhuid of wanneer je haaraanzet sneller vet wordt: vermijd het aanbrengen van een leave-in product en stylingproducten op en dichtbij je hoofdhuid. Probeer deze echt alleen op de lengtes en de punten van je haren aan te brengen, zodat je hoofdhuid ontzien wordt en hier geen producten op kunnen stapelen. Dit zorgt vaak juist voor een vettere of juist een heel droge en geïrriteerde hoofdhuid waardoor je het eerder zal willen of moeten wassen.

Lief zijn voor je haren door het kiezen van zachtere producten zonder sulfaten en door je hoofdhuid te ontzien qua verzorging- en stylingproducten zal het voordeel opleveren dat je na verloop van tijd je haren minder vaak hoeft te wassen. Zo komen je haren en hoofdhuid weer in balans én mocht je geverfd haar hebben dan is dit ook weer fijn voor een langer kleurbehoud.

‘Lees ook: Stappenplan om zelf je haren te verven.’

lief zijn voor je haren tips & tricks

Borstelen en kammen

Het begint met het doorkammen van je haren wanneer je net onder de douche vandaan komt. Natte haren kan je namelijk beter niet kammen, omdat je ze zo sneller uittrekt of afbreekt. Mocht je het per se door willen kammen als het nat is, kies er dan voor dit alleen te doen na het aanbrengen van een verzorgend leave-in product en doe dit dan met een grove kam.

Je droge haren kan je ook het beste zo min mogelijk borstelen om haarafbreuk te voorkomen. Een grovere kam gebruiken of in ieder geval een goede borstel met het liefst natuurlijke haren scheelt hierbij al heel erg. Mocht je langere haren hebben dan kan je er voor kiezen om ’s nachts met een knot bovenop je hoofd, op een satijnen kussensloop en/of met een vlecht in te gaan slapen zodat het in de ochtend duidelijk minder klitten zal hebben.

Mijn haarroutine

Het lijkt nu net alsof ik zelf uren in de week met mijn haren bezig ben, maar dat valt echt wel mee :) Ik heb op dit moment een heel fijne haarroutine en die pas ik twee keer in de week toe, aangezien ik mijn haar zo om de vier dagen was.

1. Mijn haren wassen met een sulfaatvrije shampoo en daarna een milde conditioner gebruiken
2. Ik ‘knijp’ mijn haren uit onder de douche, breng er een leave-in conditioner (op dit moment eentje van Olaplex) in aan, haal er een grove kam door (deze wit met roze van HEMA is een aanrader!) en laat het vervolgens bijna geheel opdrogen in een tulband-handdoek (wederom van HEMA)
3. Vervolgens breng ik mijn haren in model en laat ik het zo verder opdrogen of gebruik ik een ronde föhnborstel en de föhn op een zachte en lauwwarme stand om het ietwat in model te föhnen
4. In de ochtend en de avond gebruik ik sinds kort de Mason Pearson borstel die ik van Paul voor Moederdag cadeau kreeg (hallo, hoezó verwend!) en ik merk een enorm verschil met andere borstels. Zelfs bij Shae die regelmatig klitten heeft en waarvoor ik eerder een Tangle Teezer gebruikte, krijg ik zonder getrek of moeite de knopen uit haar haren.

–> Welke producten uit jouw haarroutine kan je aanraden om eens te proberen? Deel ook gerust jouw aanvullende tips & tricks in de comments onder deze blog :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Esther
  Reply Esther 11 november 2022 at 15:51

  Ik heb ook gemerkt dat je haren kleuren zorgt voor een gevoelige hoofdhuid. Goede verzorgingsproducten gebruiken is erg belangrijk. Ook voor de kwaliteit van je haar natuurlijk.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 november 2022 at 09:27

   Daar heb je zeker gelijk in, haren kleuren is niet even goed voor je hoofdhuid (maar soms wel ‘nodig’ voor die grijze lokjes of een andere look :)

 • Avatar van Marie de Jonge
  Reply Marie de Jonge 22 december 2021 at 16:49

  Ik heb ook gemerkt dat mijn haar snel vettig wordt wanneer ik leave-in producten gebruik. Ook merkte ik dat mijn extensions er niet mooier op werden. Goede verzorging en producten om je haar tegen de zon te beschermen gebruik ik wel altijd in de zomer.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 29 mei 2020 at 15:19

  Goed artikel want ons kapsel heeft zoveel te verduren….
  Hier besteed ik veel aandacht aan goede haarverzorgingsproducten….

  Xoxo

 • Avatar van VWillemse
  Reply VWillemse 27 mei 2020 at 09:13

  Ook hier is goed gereedschap het halve werk.
  Gelukkig kan je nu (online) steeds makkelijker aan goede producten komen , al is het voor een leek nog best lastig om door de bomen het bos te zien denk ik.
  Een coupe kiezen die je niet met veel geweld en stylings producten in model hoeft te brengen is toch wel het beste advies ever.
  Dan moet je het zeker reddden met een goede zachte borstel en een milde shampoo.
  Ben zelf nog steeds benieuwd naar de producten van Maria Nila.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 27 mei 2020 at 11:34

   Dat van de juiste coupe kiezen vind ik een heel erg goede tip inderdaad! Zodat je niet in de weer moét, maar het gewoon natuurlijk mooi zit :) Ik vind Maria Nila echt een aanrader, zulke zachte en fijne producten en merk zowel bij mijzelf als bij Shae duidelijk een verandering in haar als we deze gebruiken!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.