Carrière & Geld Huis & interieur

Geldzaken | Zo bespaar je energie in de keuken

8 juni 2020

energie besparen in de keuken tips
De keuken is het hart van het huis – de plek waar je heerlijk kunt kokkerellen, met het gezin bij elkaar komt en de plek die er vaak het meest ‘geleefd’ uitziet. Het is ook één van de plekken in je woning waar je veel energie gebruikt en dus ook veel kunt besparen. Benieuwd hoe jij energiezuiniger te werk kunt gaan in de keuken? Deze tips helpen je op weg!

Met deze tips kan je energie besparen in de keuken

Koelkast

De koelkast is een energievreter, maar hoe je met dit apparaat omgaat kan een wereld van verschil maken op je energierekening. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je een energiezuinige koelkast aanschaft. Als je een koelkast met A+ label hebt, klinkt dit misschien zeer zuinig, maar niets is minder waar. Tegenwoordig is dat het minst zuinige label dat te koop is. Ga dus voor een A+++ koelkast als je echt wilt besparen. Zet je koelkast vervolgens niet te koud. Een goede temperatuur om aan te houden is drie of vier graden. De koelkast houdt de binnenkant koel door de warmte uit de lucht in de koelkast te trekken. Deze warmte moet natuurlijk ergens afgegeven worden en dit gebeurt aan de achterkant van het apparaat. Om ervoor te zorgen dat de warmte makkelijk weg kan komen, zet je de koelkast het beste minimaal tien centimeter van de wand af. En een inkoppertje: laat de koelkast niet onnodig open staan. Al de bovenstaande tips gelden ook voor de vriezer!

Vaatwasser

Onze beste vriend in de keuken is waarschijnlijk wel de vaatwasser. Na een lange dag heeft niemand zin om met de hand een grote vaat weg te werken, maar laten we wel wezen, met de hand afwassen is wel zuiniger. Wil je toch graag de vaatwasser aanzetten? Doe dit dan alleen wanneer deze goed vol zit en maak gebruik van het eco-programma. Natuurlijk geldt voor de vaatwasser hetzelfde als voor de koelkast: als het even kan, schaf dan een A+++ model aan.

Koken

Energie besparen met koken zit hem in de kleine dingetjes. Zet de afzuigkap bijvoorbeeld tijdig uit en laat in de winter de oven even open staan nadat je deze uit hebt gezet, zodat je de kachel even pauze geeft. Houd zoveel mogelijk de deksel op de pan tijdens het koken om zo min mogelijk warmte verloren te laten gaan en breng niet meer water aan de kook dan nodig.

Energie én geld besparen

Je kunt alle bovenstaande tips toepassen en toch te veel voor je stroom betalen. Als je echt flink wilt besparen, kun je het beste energie vergelijken op een energievergelijkingssite. Door een goedkoper contract te vinden dat bij je past, betaal je nooit meer dan nodig. Het kan echt lonen om hiervoor ‘rond te shoppen’ en als je dan toch bezig bent: kijk gelijk ook even je andere contracten na. Voor je het weet maak je er een jaarlijkse sport van zoveel mogelijk te besparen op je vaste lasten :)

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pricewise.

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.