Carrière & Geld Lifestyle

Geldzaken | Een nieuwe auto: leasen of kopen?

2 juli 2020

auto leasen of kopen tips
Wie toe is aan een nieuwe auto heeft twee keuzes: kopen of leasen. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een (private) leaseauto en dat begrijp ik wel; het is ook gewoon heel erg fijn om in een nieuwe auto te kunnen rijden zónder eerst een groot bedrag neer te leggen én er zit vaak flink wat bij het maandbedrag inbegrepen aan verzekering, belasting, afschrijving en onderhoud. Maar waar je ook voor kiest; er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden..

Zelf een auto kopen: spaargeld nodig

Als je zelf een auto koopt ben je ook écht de eigenaar van de nieuwe auto, in tegenstelling tot wanneer je een auto leaset want dan blijft deze van de leasemaatschappij. Zelf vind ik dit niet zo belangrijk, want het scheelt je ook weer moeite wanneer je over een aantal jaar weer een nieuwe auto wilt. Je hoeft niet je eigen auto te verkopen en kan vaak zó overstappen in een nieuw model naar keuze.

Een auto kopen kan al vanaf een laag bedrag als je kiest voor een tweede- of derdehands auto. Wel is het in dit geval lastig om in te schatten hoeveel geld je kwijt gaat zijn aan reparaties en onderhoud. Een nieuwe, kleine auto zoals een Kia Picanto, heb je vanaf ongeveer €13.000. Met kleine kinderen, de kinderwagen en kinderstoeltjes heb je waarschijnlijk een grotere auto nodig. En wat grotere modellen, zoals de populaire Volkswagen Golf, kosten al gauw meer dan €25.000. Met genoeg spaargeld ben je voor een nieuwe auto soms goedkoper uit dan private lease. Moet je juist lenen om een auto te kopen? Dan kan private lease juist weer voordeliger zijn.

Schadevrije jaren

Het aantal schadevrije jaren heeft een grote invloed op zowel de maandelijkse prijs om een koopauto te rijden als de maandelijkse kosten voor een leaseauto. Zo is het doorgaans voordeliger om een auto te leasen bij een 0 procent no-claimkorting. Heb je juist veel schadevrije jaren en ontvang je 75 procent korting of meer, dan is het vaak voordeliger om te kopen dan om te leasen. Hier kunnen wel grote verschillen zitten in het type auto, de looptijd en kilometrage.

Door te leasen weet je precies welk bedrag je maandelijks kwijt bent, terwijl je zelf de verschillende kosten betaalt wanneer je een auto koopt. Denk hierbij aan de motorrijtuigenbelasting, kosten voor keuringen, onderhoud, brandstof en verzekeringspremie. Hierdoor is het lastig om het overzicht te houden wat de auto nou echt kost. Een voordeel is wel dat je tot zekere hoogte invloed op de kosten hebt, onder andere door autoverzekering vergelijken. Je kunt zelf uitzoeken waar je het voordeligst uit bent voor een autoverzekering wat betreft prijs en voorwaarden.

Invloed op hypotheek

De keuze die je maakt hangt ook af van je toekomstwensen. Als je al een hypotheek hebt, heeft een lening hier geen verdere invloed op. Het is wat anders als je graag een huis wilt kopen. De kosten voor jouw leaseauto worden gezien als een lening en bij het Bureau Krediet Registratie BKR geregistreerd. Dit heeft invloed op de hoogte van het maximale bedrag dat je voor andere zaken kunt lenen. Dus óók op de hoogte van een eventueel nog af te sluiten hypotheek. Aan de andere kant geldt dit ook als je een lening afsluit voor de aankoop van een auto. Iets om dus zeker rekening mee te houden.

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pricewise.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Jojanneke
    Reply Jojanneke 22 januari 2021 at 13:50

    Vandaag heb ik iets nieuws geleerd. Ik zat altijd met de gedachte dat een auto leasen voor bedrijven was. Interessant dat ik ook deze optie heb. Prima dat je deze informatie met lezers deelt. Ik denk dat er veel mensen zijn die dat niet weten. Bij mijn volgende auto zal ik er goed over nadenken of ik een auto wil leasen of kopen.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.