Lifestyle

Bewuster leven | Duurzame tips die simpel toe te passen zijn

18 juli 2020

duurzame tips eenvoudig simpel
Een tijdje geleden schreef ik in een artikel over planet friendly huishouden. Onder dit artikel werden heel erg fijne tips gedeeld als het aankomt op bewuster leven en meer duurzame keuzes maken. Zonde om deze tips niet verder te delen met je, daarom een artikel met deze tips op een rijtje. En het mooie is, dat deze duurzame tips niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook nog eens fijn zijn voor je portemonnee. Je zal zien dat duurzamer leven helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn!

‘Lees ook: Bewuster leven | Simpele tips om minder plastic te gebruiken.’

De beste duurzame tips | Op weg naar een bewustere levensstijl

Minder of geen vlees eten

Veruit de meeste tips over dit onderwerp die een heel grote impact kunnen maken; minder of geen vlees gaan eten. In restaurants zijn er veel vegetarische opties en ook als je bij vrienden of familie gaat eten zal je merken dat er steeds vaker rekening wordt gehouden met dieetwensen. Door geen of minder vlees te eten ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar bespaar je ook veel dierenleed. De veehouderij stoot jaarlijks net zoveel CO2 uit als de transportsector, namelijk zo’n 14,5% van alle broeikasgassen wereldwijd. Ook vereist het verbouwen van veevoer veel boskap, enorme hoeveelheden water en produceert het veel zelf enorme hoeveelheden mest en fijnstof. Door te beginnen met bijvoorbeeld een aantal dagen geen vlees te eten, bespaar je al heel veel. In de keuken kan je met vega gerechten lekker variëren en experimenteren. Probeer bijvoorbeeld eens deze tempeh & tofu sate met amandel-kokossaus.

Shop tweedehands

Grote kledingmerken wisselen iedere maand van collectie en mensen zijn gek op shoppen, maar deze hobby is niet duurzaam. De productie van kleding heeft een gigantische onzichtbare impact, door de grootschalige teelt van stoffen als katoen, waarvoor veel water en pesticiden wordt gebruikt, en door het gebruik van chemicaliën voor het verven van de kleding. Daarnaast wordt nog te veel kleding geproduceerd onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Om duurzaam te leven valt het dus aan te raden om de fast fashion zoveel mogelijk links te laten liggen en minder of niet te shoppen bij deze goedkopere en grote modeketens. Kies in plaats daarvan voor duurzame kledingmerken of shop tweedehands. Het is misschien even wennen, maar jij krijgt er mooie items voor terug en je hebt veel originelere kledingstukken.

Energie besparen in huis

Ook in huis valt er op dit punt veel winst te behalen. Je verkleint jouw ecologische voetafdruk nog verder door energie te besparen in huis. Met een energievergelijker kun je gemakkelijk kiezen voor een duurzame aanbieder van energie. De beste manier om vervolgens energie te besparen is door apparaten aan te schaffen met een goed energielabel, de ramen open te zetten in plaats van de airconditioning aan te zetten, je kleren buiten laten drogen in plaats van in een wasdroger te gooien en sluipverbruik van apparaten te voorkomen

door deze uit te schakelen. Als je je huis gaat verbouwen, heb je de meeste kansen om energie te besparen: bijvoorbeeld door te kiezen voor natuurlijke ventilatie, te zorgen voor goede isolatie en het plaatsen van zonnepanelen.

Enkele van jullie tips bij elkaar

– “met baking soda kan je veel producten vervangen, het werkt heel goed als schoonmaakmiddel en zelfs als deodorant”
– “draag sloffen en een vest en/of kruip onder een dekentje voor je de verwarming aanzet”
– “vang regenwater op en geef hier je planten water mee”
– “vervang single use producten voor wasbare en herbruikbare varianten zoals wasbare wattenschijfjes en rietjes”
– “neem een nettasje mee naar de winkel of de markt om je groente en fruit in te doen en een broodtas om bij de bakker je brood in te laten doen”
– “haal wat tegels uit je tuin en leg je eigen moestuin aan”
– “maak een vaste ‘restjesdag’ in de week zodat je minder voedsel weg zal gooien, of gebruik van alles wat er nog ligt in een groentesoep”

Zoals je ziet hoeven het niet altijd heel erg grote stappen te zijn die je hoeft te maken om een verandering in gang te zetten op weg naar een bewuster en meer duurzaam leven. Mooi om te zien hoe het juist in de kleine dingen kan zitten dat al met al flink op kan tellen :)

–> Ben jij bewust bezig met een stukje duurzamer te leven?

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pricewise.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Laura
  Reply Laura 18 juli 2020 at 11:00

  Leuke tips, ik eet minder vlees (voornamelijk voor het dierenleed) en gebruik herbruikbare wattenpads. Ik douche 9/10 keer onder de 5 min tenzij ik mijn haar moet wassen en wij gooien zelden restjes weg. Alle kleine beetjes helpen, zeker als iedereen het doet:)

 • Avatar van WILLEMSE
  Reply WILLEMSE 18 juli 2020 at 10:33

  Zonder dat ik er erg in had was ik al aardig duurzaam bezig.
  Eet al bijna heel mijn leven vegetarisch, koop maar 4 keer per jaar, ongeveer om de drie of 4 maanden kleding, en daardoor kijk je extra goed wat je echt nodig hebt.
  Eten word zeer zelden weggegooid, en hou van lopen en fietsen dus de auto word alleen als het niet anders kan gepakt.
  Soms is duurzaam leven gewoon een karakter eigenschap, want eigenlijk sta ik er nooit zo bij stil.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 18 juli 2020 at 07:30

  Dit zijn zeer goede tips.
  Ik heb er ook één doe standby knoppen uit.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.