Mama & Kind

Mom talk | Op welke leeftijd een mobiele telefoon voor je kind?

29 juli 2020

welke leeftijd kind mobiele telefoon (afspraken en regels)
Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de kinderen van tien jaar of ouder een mobiele telefoon heeft. Vaak ziet je kind het bij één of meerdere kinderen uit de klas en voor je het weet staat er ook bij hun eentje op de wishlist. Nu is Shae met haar zes jaar nog echt wel te jong voor een eigen smartphone, maar we zijn er af en toe al wel over aan het praten voor als dat moment zal komen. Zoals hoe je je kind leert hier veilig mee om te gaan, de kosten ervan en welke afspraken erover gemaakt zullen gaan worden..

welke leeftijd kind mobiele telefoon (afspraken en regels)

Vanaf welke leeftijd heeft je kind een telefoon nodig?

Veel kinderen vragen al vanaf een jaar of negen om een mobiele telefoon en dit heeft er dan vaak mee te maken dat ze een ander kind ermee gezien hebben. Jouw kind wil natuurlijk niet ‘achter lopen’ maar voor die leeftijd is een mobiele telefoon natuurlijk nog niet noodzakelijk. Dit zal echt meer komen vanaf het moment dat ze naar de middelbare school gaan en vaak wat verder weg van huis zullen zijn, een langere weg af te leggen hebben met de fiets of het OV en ze dan ook meer zelfstandig speelafspraakjes met vriendjes of vriendinnetjes zullen maken. De gemiddelde leeftijd dat veel kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen, is dan ook rond de twaalf jaar.

De voordelen van een mobiele telefoon voor je kind

Je kan als ouder best een tijdje je kind van de schermpjes af houden, maar vanaf een bepaalde leeftijd is een eigen telefoon voor een kind toch echt wel handig. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

– het leert je kind dat je netjes om moet gaan met een kostbaar product
– het kan helpen om je kind inzicht te geven in uitgaven en vaste kosten, of je nu kiest voor een losse telefoon met sim-only of een telefoon met abonnement (tip: er bestaat tegenwoordig heel handig een specifieke kids sim, dit geeft toezicht in het verbruik, je krijgt 1 factuur voor jouzelf en je kind kan hiermee zelf geen extra bundels of opties afsluiten zoals extra MB’s of diensten als Spotify)
– op veel (middelbare) scholen hebben klassen een eigen appgroep om contact te onderhouden en informatie over het rooster uit te kunnen wisselen, zoals bijvoorbeeld uitval van een lesuur
– je kind is altijd bereikbaar en kan andersom ook jou als ouder(s) bereiken en dit geeft, zeker als je kind wat verder op school zit, een fijn gevoel. Niet alleen voor eventuele noodgevallen, maar ook als je kind bijvoorbeeld vanuit school bij een vriendje of vriendinnetje huiswerk wil maken en/of spelen
– een telefoon kan ondersteuning bieden bij de opleiding, omdat ze er dingen mee op het internet op kunnen zoeken
– een telefoon biedt een stukje ontspanning, omdat ze er onder andere spelletjes op kunnen spelen, ermee kunnen leren filmen en fotograferen, erop naar filmpjes kijken en muziek mee kunnen luisteren
– het helpt je kind bij het wegwijs worden op internet en de wereld van social media.

‘Lees ook: Mom talk | Hoeveel zakgeld is normaal en wanneer begin je hiermee?

welke leeftijd kind mobiele telefoon (afspraken en regels)

Regels en afspraken

Als je je kind voor het eerst een eigen mobiele telefoon geeft, dan is het aan te raden om hierbij gelijk een aantal regels en afspraken op papier te zetten. Juist door dit wat formeler aan te pakken, door middel van enkele punten op papier te zetten en beide te ondertekenen, zal je kind dit serieuzer oppakken. Denk hierbij aan:

– hoelang mag je kind per dag op de mobiele telefoon of is er een tijd op de dag waarop de telefoon ingeleverd wordt (bijvoorbeeld niet mee aan tafel of mee naar boven als het bedtijd is)
– wie betaalt de kosten van de telefoon, zoals de aanschaf van eventueel een los toestel of de maandelijkse kosten van het abonnement
– welke (soort) websites of social media zijn off limit en welke spelletjes mogen wel of niet gespeeld worden
– wie draait er op voor de kosten als je kind over de bundel heen gaat of de kosten voor de prepaid op zijn of als je kind apps koopt of naar het buitenland belt
– hoeveel privacy krijgt een kind op zijn of haar telefoon. Wil je als ouder inzage of is het écht iets dat helemaal van hem of haar is. Tip: zo stel je eventueel het ouderlijk toezicht telefoon in
– en denk ook aan het afspreken van consequenties als besproken regels of afspraken niet nageleefd worden.

Ik vind het in ieder geval een heel interessant onderwerp om alvast over na te denken en het lijkt me ook best lastig om te bepalen wanneer je kind echt een eigen telefoon nodig heeft. Want de wereld van internet en social media kan een heleboel moois brengen en heel handig zijn, maar er zitten ook zeker gevaren, haken en ogen aan.. Maar het is zeker een onmisbaar iets in de financiële opvoeding van je kind en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Zo krijgt Shae nu al een tijd iedere week zakgeld en moet ze ook echt wel eens zelf wat bijleggen als ze iets graag wil hebben. En stiekem vind ik dit stukje van de opvoeding ook wel echt heel erg leuk om te doen, om je kind zo te helpen steeds zelfstandiger en bewuster te maken :)

–> Op welke leeftijd kreeg/krijgt jouw kind haar/zijn eerste telefoon?

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met KPN.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Anne
  Reply Anne 23 januari 2023 at 16:49

  Interessant artikel! Het biedt zeker voordelen als een kind een mobiele telefoon heeft. Zelf vind ik het heel prettig om te weten dat hij altijd bereikbaar is. Ik heb met hem wel duidelijke afspraken gemaakt, zodat hij een verantwoordelijkheidsgevoel krijgt. Als de telefoon om wat voor reden dan ook kapot gaat, betalen we allebei de helft om het toestel te laten repareren. Bedankt voor het delen van dit artikel!

  Met vriendelijke groet,

  Anne

 • Avatar van Charlotte
  Reply Charlotte 2 augustus 2020 at 22:07

  Vind mijn dochter nog te jong voor een eigen telefoon, maar het is inderdaad lastig te bepalen. Zal er toch nog eens over nadenken :)

 • Avatar van Heidi
  Reply Heidi 1 augustus 2020 at 16:24

  Mijn zoon had op zijn 9 jaar al een smartphone. Vooral omdat we soms een uurtje weg waren en dan kon hij ons steeds berijken. Hier is wel de huisregels van niet mee naar boven en naar school. Hij mag der maar 2urtjes op. Tot nu toe lukt echt ons huisregels.

 • Avatar van VW
  Reply VW 29 juli 2020 at 15:29

  Ik heb kinderen in verschillende leeftijden.
  De oudste mocht niet eerder dan dat hij naar de brugklas ging een eigen telefoon (zelf) kopen.
  Hij kon er alleen mee sms-en en z’n beltegoed moest hij zelf betalen van zijn zakgeld en later van zijn salaris.
  Meer dan bellen of sms-en kon ook niet.
  Mijn dochter kreeg al meer luxe voor haar geld, maar zeker nog niet zoveel dat ze uren op een schermpje zat te loeren of gewaarschuwd moest worden.
  De derde wist niet beter en kreeg de oude telefoon’s van broer en zus.
  Die hoefde gelukkig geen uitleg want had al genoeg verhalen gehoord aan de keuken tafel inmiddels.
  Ik heb dus geluk gehad dat alles vanzelf ging, maar als ik hoor hoe het òòk kan lopen schrik ik er best van.
  Ben iniedergeval blij dat mijn kinderen nog lekker kind konden wezen zonder pap en mam continue hun locatie konden checken.
  Noem me maar ouderwets, maar weet zéker dat je een stuk verandwoordelijker bent als je weet dat je je eigen boontjes moet doppen en niet zomaar de hulptroepen thuis kan bellen.
  Begrijp dat dit een andere wereld is met andere gewoontes, en daar zitten heus voordelen aan, maar ben blij dat ik hier nooit over heb moeten dubben.

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 29 juli 2020 at 15:05

  Grappig toch hoe snel de samenleving verandert. Ik zat ook ver van mijn ouderlijk huis op school en mijn ouders vonden het prima dat ik overdag niet bereikbaar was. Ik ook. Ik benijd kinderen vandaag de dag echt niet: ze lopen in mijn ogen continue met een babyfoon op zak (j/k).
  Ik denk dat de leeftjd van het kind niet uitmaakt, maar wel de technologische kennis van ouders. Als je de settingen van je telefoon en/of laptop/pc niet kunt vinden moet je je kind geen mobiele telefoon geven. En zeker geen smartphone.
  Voor studie is het niet echt ideaal om dingen op je telefoon op te zoeken. Tenminste, dat ervaar ik zo. Kinderen weten niet hoe ze iets moeten opzoeken en kunnen niet beoordelen of informatie op internet betrouwbaar is. Ze kunnen dat niet checken.
  Denk maar aan de site over bonsai-katten … heel wat tieners dachten in de jaren 00 dat er echt kittens in flessen werden gestopt zodat ze niet groter zouden groeien.

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.