Huis & interieur

Love it! | Ikebana, de Japanse kunst van het bloemschikken

9 augustus 2020

Fritz Hansen Ikebana vaas
Wat heb ik toch een zwak voor mooie designproducten als deze Fritz Hansen Ikebana vaas ♥ Ik was er al wat langere tijd op aan het azen, en helemaal sinds ik hem in het echt bij vriendin Karen (van MOMmag.) zag staan. En nu staat hij dan op onze eigen eettafel te pronken. De vaas is vernoemd naar de Japanse kunst van het bloemschikken: Ikebana. En daar vertel ik je in dit artikel graag wat meer over, ínclusief foto’s van onze nieuwe vaas.

‘Lees ook: Hier word ik heel blij van!

Fritz Hansen Ikebana vaas

Wat is Ikebana

Ikebana betekent letterlijk ‘levende bloemen’ in de Japanse taal en de bloemen, natuurlijke materialen en takken die je ervoor gebruikt staan symbool voor de kracht en de schoonheid van de natuur. Het is een grappig detail dat deze kunstvorm zich niet richt op de specifieke bloemen die je gebruikt, maar echt op het geheel van de compositie en het geheel van het uiteindelijke bloemstuk.

Sinds Ikebana in de 15e eeuw door ‘shogun’ Ashikaga Yoshimasa tot erkende kunstvorm werd gezien, zijn er in Japan duizenden scholen waar je de kunst aangeleerd kan krijgen. Want officieel zijn er heel veel regels waarbij je je ‘moet’ houden, zoals de grootte van de bloemen, bepaalde composities, kleurgebruik, lengte van de stelen, het materiaal dat je ervoor gebruikt zoals speciale scharen en vazen.. Ook in Nederland is er zelfs een officiële Ikebana Vereniging!

Doordat er bij deze vorm van bloemschikken net even wat meer tijd wordt genomen voor de perfecte compositie van een bos, werkt het ook nog eens heel rustgevend. Het is mooi om zo te spelen met balans, lijnenwerk en ruimte tussen de verschillende bloemen en takken en je krijgt zo misschien nóg wel meer liefde voor de wonderen van de natuur en het boeket dat je op tafel hebt staan.

Ik vind het in ieder geval een heel interessant onderwerp om over te leren en krijg er – zeker in combinatie met de prachtige vaas – veel zin in om ermee te gaan experimenteren. Zo wordt er bij Ikebana niet alleen maar gebruik gemaakt van bloemen, maar ook takken, bladeren, mossen, zelfs vruchten en andere natuurlijke materialen. En dat nodigt dan weer uit tot mooie seizoensstukken, waarbij ik bijvoorbeeld al veel zin krijg om met een mooi end-of-summer centerpiece aan de slag te gaan binnenkort.

Fritz Hansen Ikebana vaas Fritz Hansen Ikebana vaas Fritz Hansen Ikebana vaas Fritz Hansen Ikebana vaas

Fritz Hansen Ikebana vaas

Sinds kort pronkt dus deze prachtige Ikebana vaas van Fritz Hansen bij ons op tafel. Hij is ontworpen door de Spaanse designer en kunstenaar Jaime Hayón die graag gebruik maakt van zijn achtergrond in industrieel design. En dat is terug te zien in het ontwerp van deze prachtige vaas die hij voor Fritz Hansen maakte. Een mooie combinatie tussen vakmanschap, decoratie, kunst en design. Deze vaas is vanaf €100,- in drie verschillende formaten verkrijgbaar bij MisterDesign. Deze webwinkel vind ik echt een aanrader als je op zoek bent naar mooie designaccessoires en meubels, die nét even anders dan anders zijn :) En ja, ze hebben nog veel meer mooie design vazen waar ik heel hebberig van kan worden.. *oops*

De vaas is gemaakt van kristalhelder glas waarin een messing statief met twee plateaus is geplaatst. In deze plateaus zitten gaatjes van verschillend formaat, waar je zo de stelen en takken van de bloemen in kan steken om een mooie compositie te gaan maken. Ik was echt verbaasd hoeveel tijd het in beslag nam om mijn veldboeket hierin een plekje te geven en kwam er helemaal tot rust bij. De ene steel toch net even iets langer, de andere wat korter, die bloem wat naar voren en die tak naar achter.. En voila, een prachtige centerpiece op tafel!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Mieke
    Reply Mieke 10 augustus 2020 at 19:59

    Wauw! Supermooi gewoon 😍
    Lijkt me heel rustgevend om mee bezig te zijn. En je hebt een groots effect met minder bloemen. Top!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.