Eten & drinken

Recept | Romige paddenstoelen stroganoff

29 augustus 2020

paddenstoelen stroganoff recept (BK pannen voor inductie)
Voordat wij in dit huis kwamen hebben we zo’n elf jaar in een appartement gewoond waar ik kookte op gas. “Nooit meer anders!” riep ik steevast. Totdat we ruim drie jaar geleden verhuisden en hier een inductiekookplaat in de keuken was. Het bleek niet eens zo heel erg wennen te zijn en zelfs een aantal grote voordelen te hebben waardoor ik al snel mijn mening begon bij te draaien. En nu zou ik niet meer zonder willen! Ik vertel je graag wat over de voordelen van het koken op inductie en daarbij deel ik een heerlijk recept voor een romige paddenstoelen stroganoff met je, omdat dat perfect past bij het weer van deze dagen.

‘Lees ook: Recept voor een heerlijk broodje pulled salmon.’

paddenstoelen stroganoff recept (BK pannen voor inductie)

De voordelen van koken op inductie

Als ik voor mijzelf spreek kan ik natuurlijk het best de vergelijking maken met het koken op gas tegenover inductie, maar zo tijdens weekendjes weg en dergelijke kook ik ook wel eens elektrisch of keramisch. Mijn grote favoriet was altijd het koken op gas, maar dit is dus de afgelopen jaren omgedraaid naar het koken op inductie.

Koken op een inductiekookplaat is veiliger dan koken op een gasfornuis, omdat je natuurlijk niet werkt met open vuur én het feit dat er nog geen warmte geproduceerd wordt totdat er daadwerkelijk een pan op de betreffende kookplaat gezet wordt. En dat is dan ook weer fijn als je klaar bent met koken, want de plaat is in korte tijd ook weer afgekoeld. Daarnaast is het schoonmaken van een inductiekookplaat een heel stuk gemakkelijker omdat het simpelweg één plaat zonder gekke kiertjes en randjes is. Ook fijn: koken op inductie is energiezuinig omdat het snel tot een hoge temperatuur komt en er weinig energie verloren gaat langs de pan.

Wel was er één nadeel waar we tegenaan liepen toen we hier kwamen wonen: onze voorgaande pannen konden niet op inductie gebruikt worden. Pannen voor op een inductiekookplaat moeten namelijk magnetiseerbaar zijn om de inductie op te wekken. Daarnaast werkt een inductiepan het beste op een kookzone op je kookplaat die ongeveer even groot is als de bodem van de pan. Zo kan de warmte het beste over het oppervlak verdeeld worden en krijg je het beste eindresultaat met je gerechten.

paddenstoelen stroganoff recept (BK pannen voor inductie)

New in | BK-pannen voor op inductie

Ik ben er best wel trots op dat ik benaderd ben door BK voor een mooie, langdurige samenwerking. Het eerste resultaat hiervan heb je al kunnen zien met de BK Black Steel koekenpan die zelfs op de barbecue kan en waar ik het recept voor een broodje pulled salmon mee deelde.

Voor dit onderdeel van de samenwerking kreeg ik een aantal prachtige BK-pannen die allemaal geschikt zijn om te gebruiken op een inductiekookplaat. Zo’n 80% van de pannen van BK zijn inmiddels geschikt voor inductie en hiermee maken ze zich klaar voor een gasloze kooktoekomst. Ik stond te glunderen bij het uitpakken, want wát kan ik hier blij van worden: mooi materiaal om mee de keuken in te kunnen duiken. Helemaal omdat ik een tijdje geleden besloten heb weer echt vaker aan de slag te willen met receptontwikkeling, kwam dit als geroepen :) De Infinity hapjespan is al snel een favorietje geworden die echt meerdere dagen per week gebruikt wordt en de Fortalit braadpan geeft lekkere oldskool vibes en is met de mooie petrol-kleur bijna zonde om in de kast te zetten.

paddenstoelen stroganoff recept (BK pannen voor inductie) paddenstoelen stroganoff recept (BK pannen voor inductie)

Veilig & eenvoudig afgieten

Ook kreeg ik de mooie BK Flow Cool pannenset van 18/10 edelstaal die door de ingekapselde sandwichbodem opvallend snel opwarmen, aan de binnenkant een maatverdeling hebben en – hoe geniaal – een veilig afgietsysteem hebben; door het deksel een kwartslag te draaien vergrendelt het deksel in de rand onder de greep en is het afgieten zó gepiept. Je kan het op de foto’s hierboven goed zien. Superslim bedacht!

paddenstoelen stroganoff recept (BK pannen voor inductie) paddenstoelen stroganoff recept (BK pannen voor inductie)

Recept voor romige paddenstoelen stroganoff

Ik wilde de pannen graag ook ‘in gebruik’ aan je laten zien en mijn ervaringen ermee met je delen en hoe kan dat nu beter dan met een lekker recept dat perfect past bij deze tijd van het jaar?

Ingrediënten voor 4 personen
– 500 gram paddenstoelen (ik gebruikte 250g witte champignons en 250g kastanjechampignons)
– 1 flinke of 2 kleinere rode uien
– 2 tenen knoflook
– 100ml groente- of kippenbouillon
– 40ml whisky (ik gebruikte Glenfiddich 12 jaar)
– klein blikje tomatenpuree (70g)
– 125g crème fraîche
– peper, zout, chilipoeder en paprikapoeder naar smaak
– 1 eetlepel Dijon mosterd

Bereidingswijze
1. Snijd de paddenstoelen/champignons in dunne plakjes
2. Doe voldoende boter in de pan op middelhoog vuur en wacht tot deze lichtbruin is
3. Snijd de rode uien in halve ringen en fruit deze aan tot ze glazig zijn
4. Voeg de champignons toe samen met de knoflook, peper, zout, chilipoeder en paprikapoeder
5. Laat dit geheel zo’n tien minuten op middelhoog vuur garen totdat de champignons zacht zijn geworden
6. Zet het vuur iets lager en voeg de crème fraîche, tomatenpuree, whisky en de bouillon toe en laat het geheel nog een minuutje of tien doorpruttelen.

Het resultaat? Een lekkere verwarmende en vegetarische variant op de bekende stroganoffsaus die je vervolgens met van alles kan combineren. Wij braadden er een lekkere kiprollade bij en ik maakte er een stevige puree bij. Heerlijk om mee op te warmen met dit gure herfstachtige weer én het laat goed zien dat je werkelijk alle kanten op kan met het koken op inductie, tot aan een goede braadpan aan toe :)

–> Wat is jouw favoriete opwarmmaaltje met dit gure weer? En wist jij dat het koken op inductie en de overgang hiernaartoe zo eenvoudig is?

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met BK.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 30 augustus 2020 at 04:50

  Dit gerecht ziet er heerlijk uit.
  Ik dacht er net zoals jou over….
  Maar niets is minder waar.
  Ik heb van heb mijn pannenset van dit TOP merk.
  Niets anders wil ik. Maar omdat ik doordat ik in coma had gelegen niet meer zelf kan koken komen weleens vriendinnen voor mij koken…..
  Ze koken graag. Speciale lepels etc. worden er in de pannen gebruikt want er mogen geen krassen in de pannen komen….
  Goed artikel.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 1 september 2020 at 13:42

   Wat leuk om te horen dat jij ook zo’n fan bent van de pannen van BK :) Dankjewel voor je compliment ook over het artikel!

 • Avatar van Laura
  Reply Laura 29 augustus 2020 at 18:57

  Oeh, dat ziet er heerlijk uit! En niet moeilijk 😊

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 1 september 2020 at 13:43

   Het staat inderdaad echt zó met een half uurtje op tafel en je kan tussendoor gerust de bijgerechten maken, tafel dekken etc. Maar toch weer even net wat anders op tafel :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.