Beauty

Striae | Wat is het precies en wat kan je eraan doen?

5 augustus 2020

striae (informatie, tips en tricks)
Veel vrouwen hebben er last van en toch is het voor velen iets om heel onzeker over te zijn: striae. Ook wel huidstriemen, stretch marks, groeistrepen of tijgerstrepen genoemd. De opvallende strepen van deze cosmetische aandoening ontstaan als een bepaald lichaamsdeel sneller groeit dan je huid kan bijhouden, waardoor het bindweefsel onderhuids scheurt. Denk bijvoorbeeld aan een vrouw waarbij tijdens de zwangerschap de huid van de buik en borsten flink opgerekt kan worden. In dit artikel lees je meer over striae en wat je eraan kan doen.

Wanneer ontstaat striae?

Zoals eerder gezegd, ontstaat striae dus als een lichaamsdeel sneller groeit dan de huid bij kan houden. Striae komt dan ook vooral voor bij zwangere vrouwen, waarbij je een nog grotere kans hebt als je voor je dertigste zwanger wordt. Maar ook sporters, opgroeiende kinderen en jazeker: ook mannen kunnen last krijgen van striae. Het komt het meest voor op de buik, billen, borsten en bovenbenen en het is het beste te omschrijven als een litteken. Aan het begin zijn de strepen paars of felrood en na verloop van tijd worden ze steeds lichter tot ze uiteindelijk iets lichter zijn dan je eigen huidskleur. Het is vooral een cosmetisch probleem, want – op wat jeuk na – kan het geen kwaad en zal je er lichamelijk geen last van hebben.

Crèmes tegen striae

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de behandeling van striae en hieruit blijkt dat een crème met vitamine A-zuur goed kan werken. Dit zorgt namelijk voor de aanmaak van collageen en het stimuleert de aanmaak van elastine, het gen dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van striae. Deze medische crème wordt ingezet tegen verschillende huidaandoeningen en is alleen op recept verkrijgbaar vanwege de hoge concentratie werkzame stoffen. Vooral wanneer je striae net is ontstaan blijkt het zuur effectief te zijn. Zo worden de strepen bij veel vrouwen korter en smaller. Maar let op: crèmes met vitamine A mag je niet smeren tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft en het kan de huid gevoeliger maken voor de zon, dus als je naar buiten gaat met ontblootte huid dan is het aan te raden de huid minimaal met een SPF30 in te smeren.

Laser- en lichttherapie

Verschillende laser- en lichtbehandelingen kunnen de huid met striae verbeteren. Voor de meeste behandelingen geldt dat voornamelijk striae rubra vermindert, dit is striae die recentelijk is ontstaan en dus nog paars of rood is. Je hebt wel wat geduld en dus meerdere laserbehandelingen nodig en dit kan redelijk kostbaar zijn. Hierdoor is het een dure optie met een beperkte kans op goed resultaat. Een aantal huidtherapeutische behandelingen komt echter wel in aanmerking voor vergoeding via de zorgverzekering en het kan dus zeker aan te raden zijn om dit uit te zoeken. Afhankelijk van de voorwaarden van jouw basisverzekering of aanvullende zorgverzekering kun je een deel van de kosten of zelfs het hele bedrag vergoed krijgen. Het kan dus verstandig zijn om voor bijvoorbeeld de goedkoopste zorgverzekering te gaan en daarbij een passend aanvullend pakket te kiezen wat deze behandeling vergoedt.

Beschermen tegen de zon

Door je huid goed tegen de zon te beschermen kun je de zichtbaarheid van striae verminderen. Deze strepen zijn namelijk littekens en daardoor extra gevoelig voor zonschade. Ook is het belangrijk om je huid goed te hydrateren, zowel met een vochtinbrengende crème of olie als door voldoende water te drinken. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge factor om de striae littekens te beschermen en ervoor te zorgen dat je huid niet verder beschadigd wordt. Een trucje om de strepen in de zomer minder op te laten vallen, is door een zelfbruiner te gebruiken. Hierdoor krijgt je striae net even wat meer kleur waardoor er minder contrast ontstaan met je eigen huid.

Maar eigenlijk zou je je er niet door tegen moeten laten houden om te genieten van de zomer. Trek aan wat je leuk vindt, wat lekker zit en waar je je mooi in voelt en geniet van het lekkere weer want je mag er zijn!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pricewise.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Yvette
    Reply Yvette 7 augustus 2020 at 08:20

    Dankjewel, wat een fijne info! Ik ga zeker eens informeren naar die behandelingen.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.