Beauty

Skincare | Bakuchiol (het nieuwe huidverjongende wondermiddel?)

29 september 2020

bakuchiol informatie huidveroudering huidverjonging
Het leuke aan het zijn van een #skincarejunkie met veel inside knowhow vanuit merken, perspublicaties, gesprekken met huidtherapeuten en dergelijke is dat je altijd redelijk vlot op de hoogte bent van een nieuwtje. Sommige nieuwtjes blijken echter helemaal niet zo nieuw te zijn en komen iedere paar jaar weer terug in de hoop op nu wél een hype, en andere ingrediënten krijgen helaas minder aandacht dan ze verdienen. En dit laatste is duidelijk het geval met bakuchiol. Hoe meer ik erover lees en leer, hoe meer mijn interesse gewekt wordt. Kort gezegd is het een vervanger van het geliefde retinol, maar dan zónder de schadelijke effecten ervan. Interessant, nietwaar? Ik vertel je er dan ook graag wat meer over.

‘Lees ook: Mijn top 4 foundations voor de droge huid.’

bakuchiol informatie huidveroudering huidverjonging bakuchiol informatie huidveroudering huidverjonging

Alle informatie over bakuchiol op een rij

Wat is bakuchiol?

Samengevat is bakuchiol een plantaardig ingrediënt dat helpt bij het verminderen van huidveroudering. Het werkzame bestanddeel komt uit de Psoralea Corylifolia (Babchi) en is een sterke antioxidant met mooie eigenschappen. Een percentage van 0,5 tot 2% is gebleken effectief te zijn voor de beste resultaten.

Het wordt vooral in de markt gezet als een natuurlijk alternatief voor retinol (vitamine A), vanwege de redelijk gelijke effecten die het op de huid heeft. Maar, waar retinol onder andere een irriterende, verdunnende en uitdrogende werking op de huid kan hebben en deze gevoeliger maakt voor de zon, heeft bakuchiol die nadelen niet.

De voordelen van bakuchiol in huidverzorgingsproducten

Als het op skincare tegen huidveroudering aankomt, heeft bakuchiol een aantal mooie voordelen. Zo helpt het om pigmentvlekken te verminderen, het kalmeert de huid, helpt de huid egaler te maken, ondersteunt het huideigen vermogen om huidschade uit het verleden te herstellen, helpt bij acne op oudere leeftijd, versnelt de celdeling, vermindert de zichtbaarheid van lijntjes en rimpels, verzacht de textuur van de huid terwijl het je huid verstevigt en kan helpen de gevoeligheid van de huid te verminderen. Kortom; alles wat je zoekt als het op een krachtig anti-age ingrediënt aankomt.

Is bakuchiol geschikt voor alle huidtypes?

Waar retinol er zeker bekend om staat niet goed te werken met alle huidtypes, is bakuchiol geschikt voor eigenlijk iedereen die een effectief product tegen huidveroudering zoekt. Het is vanwege onder andere de kalmerende werking zelfs geschikt wanneer je last hebt van een (acne)gevoelige huid.

Wat zegt de wetenschap?

In een uitgebreide dubbelblinde studie onder 44 vrouwen werd gedurende twaalf weken door de ene helft dagelijks gesmeerd met 0.5% retinol en door de andere helft met 0.5% bakuchiol.  De uitkomst? In beide gevallen werd er een significant verschil waargenomen bij de vermindering in rimpels, lijntjes en pigmentvlekken, met als enig verschil dat de groep die retinol getest had meer last had van een dunner geworden, drogere en licht-geïrriteerde huid. Lees de informatie over deze studie hier terug.

Het toevoegen van bakuchiol in je huidverzorgingsroutine

Zeker als het om een wat intensiever werkend ingrediënt gaat, kan je dit het beste langzaam aan je huidverzorgingsroutine toevoegen zodat je huid kan wennen. Begin hiermee in de avond, door na het reinigen van je huid een kleine hoeveelheid van het bakuchiol-product aan te brengen, voordat je je nachtcrème aanbrengt. Begin door dit óm de dag te doen en enkel in de avond, totdat je merkt dat je huid het goed verdraagt. Je kan het daarna iedere avond gaan gebruiken en/of in de ochtend, maar net hoe je huid reageert en wat je zelf prettig vindt.

Een kleine waarschuwing

Gebruik je een product dat bakuchiol met retinol combineert, dan zal de retinol je huid gevoeliger maken voor de schadelijke effecten van de zon. Gebruik dan overdag altijd als laatste stap in je huidverzorging een product met minimaal SPF30 om je huid te beschermen tegen de zon. Daarnaast is van vitamine A/retinol bekend dat het niet tijdens de zwangerschap en/of periode van borstvoeding gebruikt mag worden, maar naar de eventuele schadelijke effecten van het gebruik van bakuchiol is nog te weinig onderzoek gedaan. Better safe than sorry en het product deze periode dan ook liever niet gebruiken.

bakuchiol informatie huidveroudering huidverjonging

Skincare producten met bakuchiol

Aangezien dit interessante ingrediënt nu echt wat meer naam begint te krijgen, merk je dat het gelukkig al best wel terug te vinden is in beautyproducten. Nog lang niet bij ieder mainstream merk dat ‘op de hoek’ verkrijgbaar is, maar ik vond de volgende producten die zeker veelbelovend klinken en met slechts een paar klikken bij je thuisbezorgd worden:

Paula’s Choice Clinical 0.3% Retinol + 2% Bakuchiol 30ml, €61,00 (hier te koop)
Een soort van ’the best of both worlds’, maar dan wel met de kanttekening dat je huid dus tegen de negatieve effecten van retinol moet kunnen. De retinol in het product helpt het stabiliseren van bakuchiol en andersom helpt bakuchiol om de vitamine A (retinol) stabiel te houden en helpt je huid de retinol beter te kunnen verdragen. Een mooie en krachtige combi dus!

Indeed Labs bakuchiol reface pads 30 stuks, €22,95 (hier te koop)
Deze pads hebben een exfoliërende werking en bevatten onder andere bakuchiol, niacinamide, kalmerende ingrediënten en antioxidanten. Een mooi ready to use product dat je ook heel eenvoudig als kuurproduct kan gebruiken.

Medik8 bakuchiol peptides 30ml, €64,50 (hier te koop)
Verpakt in een mix van verhelderende peptides en een collageenstimulerende formule werkt dit product als een uiterst rustgevend en kalmerend anti-age product met een huidherstellende werking. In deze huidolie zit 1,25% bakuchiol en is verder vrij van parabenen, parfum, alcohol, is diervriendelijk én vegan.

SUIT Matters Bakuchiol 30ml, €24,50 (hier te koop)
Een huidolie met bakuchiol en verder slechts drie ingrediënten, dát klinkt nog eens goed! Ik heb persoonlijk nog geen ervaring met dit merk, maar ben er zeker nieuwsgierig naar geworden. Ik vind korte ingrediëntenlijsten altijd fijn, zeker als je verder al een redelijk specifieke skincare routine hebt. Zo weet je in ieder geval sneller of een nieuw product dat je om één specifiek ingrediënt wil proberen – bakuchiol – ook echt wat doet, of dat het wellicht meer komt door andere toegevoegde ingrediënten.

esse ressurect serum 30ml, €109,00 (hier te koop)
Het nieuwste paradepaardje van het prachtige merk esse, waar een aantal heel erg mooie en unieke ingrediënten in verwerkt zitten en hiermee een heel erg zachte oplossing biedt als effectief anti-age product bij een (zeer) gevoelige huid. Er zit onder andere extract van de myrothamnus (‘ressurection plant’), hyaluronzuur, probiotica en bakuchiol in verwerkt. Ik ben zelf dit serum sinds de lancering een paar weken geleden aan het testen en ga hier zeker uitgebreider op terugkomen binnenkort!

–> Had jij al van bakuchiol als ’the next big thing’ bij huidverjoning gehoord? Spreekt het ingrediënt jou aan om eens uit te gaan proberen? Mocht je er al ervaring mee hebben, laat deze dan zeker achter in de reacties onder dit artikel :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Fien
  Reply Fien 23 maart 2024 at 11:09

  Voor anti-aging betreft zijn peptides ook heel goed voor je huid lees ik vaak, ik zou hier graag meer over willen weten. Zou je er eens over kunnen schrijven?

 • Avatar van Ria
  Reply Ria 29 september 2020 at 14:24

  Ik had er al eens van gehoord.
  Retinol met beleid smeren in de avond , geeft prachtige resultaten.
  Zelf ben ik helemaal verzot op Image skincare produkten, vit.c serum , maskers en zonbescherming echt helemaal top.
  Zelfs mijn couperose is stuk minder geworden.
  I love it. Groetjes en kom graag op je blog lezen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 september 2020 at 14:34

   Wat enorm leuk om te horen, dankjewel voor het compliment!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.