Carrière & Geld Lifestyle

Geldzaken | Met deze 3 tips kan je flink geld besparen

14 september 2020

geld besparen tips vaste lasten
Houd je aan het eind van de maand standaard minder geld over dan je zou willen, of merk je dat je helemaal niet meer uitkomt? Tijd om eens even goed je financiën onder de loep te gaan nemen en stappen te gaan zetten. Geld besparen is – vaak – gemakkelijker dan zorgen voor meer inkomsten, en zeker met de tips in dit artikel kan je verrassend veel besparen op je uitgaven en vaste lasten.

Geld besparen | Deze tips kunnen je maandelijkse lasten flink verminderen

Houd een kasboekje bij

Het klinkt misschien wat simpel, maar je zal al snel merken dat het heel effectief is: koop een schriftje (of wellicht heb je nog wel een leeg schrift of notitieboekje liggen) en ga opschrijven wat je de afgelopen maand hebt uitgegeven buíten je vaste lasten om. Denk hierbij aan zowel online aankopen als je aankopen die je in winkels doet en vergeet ook zeker die koffie to go, kleding, make-up, een lunch buiten de deur, een beautybehandeling, verjaardagscadeautjes en dergelijke niet. Hierdoor krijg je al snel meer overzicht in waar je geld naartoe gaat en zullen waarschijnlijk bepaalde posten al direct opvallen als bespaarmogelijkheid.

Doordat je nu inzicht hebt gekregen in waar je geld naartoe gaat, zal je vanzelf al beter op gaan letten met nieuwe aankopen. Maar toch is het aan te raden om als tweede stap in het hele inzichtsproces vanaf nu je uitgaven bij te blijven houden. Hoe klein de uitgave of (online) bestelling ook was: opschrijven maar! Totdat je merkt dat je je uitgaven goed onder controle hebt.

Je kan bij bovenstaande ook een aparte kolom maken met je maandelijkse uitgaven aan boodschappen. Zeker als je een deel via een bezorgdienst laat komen en toch nog meerdere keren per week voor wat verse producten en/of weekend-extraatjes naar de winkel loopt, kan het overzicht snel verloren raken en ben je onbewust veel meer kwijt aan je boodschappen dan nodig is. Als extra tip werkt hierbij een weekmenu heel goed, waarbij je rekening houdt met de gerechten met verse groentes aan het begin en die met groentes uit de vriezer of pot meer richting het eind van de week en ook alvast je weekend-extraatjes met je weekboodschappen mee te nemen. Hoe minder vaak je in een winkel bent, hoe minder je kan uitgeven en je je kan laten verleiden door extraatjes mee te nemen. Ook het maken van en houden aan een boodschappenlijstje is hierbij onmisbaar.

Check je lening(en)

Waarbij de eerste tip nog een soort van sport kan worden om jezelf minder onnodig geld uit te laten geven en op lasten als boodschappen geld te gaan besparen, is dit een minder leuke tip. Maar zeker eentje die je niet moet negeren. Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen en hebben schulden, maar om hulp vragen hierbij durf je vaak uit schaamte niet. En zeker als je al een lening hebt lopen, is het heel aantrekkelijk om deze in tijden van nood een beetje op te hogen of om bij verschillende bedrijven in termijnen te gaan betalen. Maar, zeker bij deze laatste optie zijn de rentes bizar hoog zonder dat je dat wellicht weet. Ondanks dat het misschien om ‘een paar honderd’ euro bij bijvoorbeeld H&M of ‘een paar honderd euro’ bij Wehkamp gaat: het blijven leningen waarbij de rentes oplopen tot wel 14% rente betaald. Een stuk meer dan bij de bank!

Wederom voor je eigen inzicht, maar zeker ook om geld te kunnen besparen, is het slim om al je leningen op één hoop te gooien. Neem hiervoor de tijd en ga verschillende leningen vergelijken zodat je de rentetarieven en voorwaarden op een rij hebt staan. Vaak zal je dan bij een bekende bank uitkomen. De rente is hier vaak een stuk lager waardoor je met je maandelijkse aflossing ook daadwerkelijk meer aflost en je schuld sneller zal kunnen aflossen. En omdat je op deze manier meer overzicht hebt gekregen zal je ook sneller geneigd zijn om meer af te gaan lossen om zo sneller van je lening(en) af te kunnen zijn.

Duik je administratie in

Nee, ook dit punt is misschien niet de meest leuke indeling van je tijd. Maar wederom wel eentje die je écht flink wat kan gaan opleveren als het om geld besparen gaat. Zoek uit wat je vaste lasten zijn aan verzekeringen, abonnementen, streamingdiensten, je internetprovider en telefonie en ga vervolgens per onderdeel na of je het überhaupt nódig hebt (zo nee: opzeggen maar!) of dat je het bij een andere partij voor minder kan krijgen. Gek genoeg zijn veel mensen ook voor bepaalde dingen dubbel verzekerd; zo heb je soms een reis- en annuleringsverzekering bij je zorgverzekering inzitten en heb je dus geen afzonderlijke reisverzekering meer nodig. Ook zijn er providers waar je flink kan besparen als je voor een alles-in-één-pakket kiest (internet, televisie, vaste telefonie en mobiele telefonie) en zijn er verzekeraars waar je stapelkorting krijgt als je meerdere verzekeringen bij ze afsluit. Uitzoeken, checken en vergelijken maar zodat je daarna kan opzeggen, aanpassen en/of oversluiten.

Ik vertelde het al eerder: dit is geen artikel met tips die wellicht heel erg gemakkelijk of snel te realiseren zijn. Het zal je misschien iets meer moeite en/of tijd kosten, maar dat zal het je dan ook zeker opleveren. Succes!

Lees ook:
Een nieuwe auto; leasen of kopen?
Zo bespaar je flink op je energiekosten!
Tips om te besparen op je zorgverzekering.

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Rachel Kromdijk
    Reply Rachel Kromdijk 15 september 2020 at 11:15

    Het is inderdaad zo goed om een kijkje te nemen in je eigen administratie, wij hebben ook de eerste maanden onze uitgaven genoteerd, zo krijg je er een beter beeld bij.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.