Eten & drinken

Recept | Zachte kardemombroodjes (Zweedse kardemummabullar)

19 september 2020

kardemombroodjes kardemummabullar recept
Ohhh, de geur die deze broodjes in huis brengen terwijl je ze aan het bakken bent.. Love it! Deze sticky, luchtige en zachte kardemombroodjes zijn een variant op de Zweedse kardemummabullar. Zelf broodjes maken lijkt misschien veel werk, maar dat valt echt wel mee en is eigenlijk in een paar stappen gedaan. Ik deel mijn recept graag met je!

‘Lees ook: Bananenbrood met chai kruiden (recept).’

kardemombroodjes kardemummabullar recept

Recept voor zachte kardemombroodjes

Ingrediënten voor 10/12 broodjes
– 300 gram bloem
– 100ml handwarme melk
– 80ml handwarm water
– 70 gram roomboter
– 25 gram lichte basterdsuiker
– 1 eetlepel lichte basterdsuiker
– een zakje gedroogde gist (7 gram)
– 1 heel ei
– 1 eidooier
– een flinke snuf zout

Ingrediënten voor de vulling
– 1,5 eetlepel kardemompeulen
– ½ theelepel kaneel
– 50 gram lichte basterdsuiker

Bereidingswijze
1. Meng de melk en het water (beide lauwwarm!) met een eetlepel suiker en de gist en laat dit mengsel een minuut of tien staan
2. Meng er vervolgens de bloem, het zout en een heel ei doorheen tot een gladde massa
3. Smelt de roomboter en meng dit als laatste door het deeg tot er een plakkerig en glad geheel ontstaat. Dek de kom af en laat het geheel ongeveer een uurtje op een warme plek in huis staan om te rijzen
4. Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en doe deze met de kaneel en de basterdsuiker voor de vulling in een vijzel of een kleine keukenmachine om dit fijn te malen en meng dit luchtig door het deeg heen zodat het er gemarmerd doorheen zit
5. Maak 10 á 12 gelijke ballen en leg deze in een ingevette ovenschaal, ik gebruik hiervoor een brownietin, dek wederom af en laat dit een half uurtje rijzen
6. Verwarm de oven voor op 170C, klop de eidooier los en strijk dit over de broodjes, strooi er een eetlepel lichte basterdsuiker overheen en zet het geheel voor ongeveer 30 minuten in de oven totdat de broodjes mooi goudbruin zijn
7. Als de broodjes uit de oven komen bestrijk je ze direct met koud water voor een mooi glansje en na het afkoelen kan je ze zo als losse broodjes van elkaar afbreken.

kardemombroodjes kardemummabullar recept kardemombroodjes kardemummabullar recept
Ben je geen liefhebber van kardemom, dan kan je dit ingrediënt gerust achterwege laten. Sowieso kan je het recept voor de broodjes zonder de vulling gebruiken om lekkere luchtige ‘basis’ bolletjes te maken of kan je de kardemom eventueel vervangen voor grove suikerstukken om er een variant op Fries suikerbrood van te maken. Al met al een heerlijke weekend treat waar iedereen van zal smullen. Enjoy!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.