Met de herfst die vol zijn intrede heeft gedaan, merk ik dat ik me graag terugtrek in de cocoonmodus en in de keuken kies voor echte herfstgerechten. Het recept dat ik vandaag met je deel is hier perfect voor en is ook nog eens heel eenvoudig te bereiden: bakplaat met spruitjes, prei en feta. En in het kader van (eet geen) Dierendag is dit een vegetarisch recept. Enjoy!
‘Lees ook: Recept voor romige paddenstoelen stroganoff met whisky.’
Inhoudsopgave
Bakplaat met spruitjes, prei en feta
Ingrediënten
– 2 grote preien
– 350 gram spruitjes
– 300 gram krieltjesmix met schil
– 1 flinke rode ui of 2 kleintjes
– 100 gram feta
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 theelepels gerookte paprikapoeder
– peper en zout naar smaak
– handje citroentijm
– 1 eetlepel citroensap
– 2 flinke tenen knoflook
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200C
2. Was de krieltjes schoon met een borsteltje en snij deze in grove stukken, maak de prei schoon en snij deze diagonaal in stukken van ongeveer twee centimeter, snij de rode ui in kwarten, maak de spruitjes schoon en halveer deze en snij de knoflook in stukjes
3. Meng dit samen met de citroensap, olijfolie, het paprikapoeder, peper en zout door elkaar en verdeel het over een bakplaat
4. Verkruimel de feta over het geheel heen en maak af met de citroentijm
5. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 35 minuten, totdat de aardappeltjes en groentes goudbruin zijn.
Zet de bakplaat op tafel en serveer met bijvoorbeeld tzatziki en/of ‘knoflook peper mayo’ (AH).
Rukmini Iyer | De wereldse bakplaat
De inspiratie voor dit recept haalde ik uit dit nieuwe kookboek van Rukmini Iyer: De wereldse bakplaat. Er staan 75 recepten in, die allemaal met weinig moeite gemaakt kunnen worden en waarmee je toch een gezonde en veelzijdige maaltijd op tafel zet. Extra leuk: de recepten zijn heel afwisselend en variëren van zoet tot hartig, vegetarisch tot aan vlees of vis en komen uit allerlei streken over de hele wereld.
Bovenstaand recept is eigenlijk zonder de krieltjes en knoflook en wordt aangeraden als vulling voor tussen een warme tortilla om te serveren met zure room of yoghurt en wat verse koriander. Ik vond de combi met de krieltjesmix en het toevoegen van knoflook (liefde voor knoflook!) net even iets herfstiger en het maakte zo op één bakplaat een complete maaltijd waar we heerlijk van hebben gesmuld. Maar ik gok dat ik nog heel vaak met dit kookboek in de keuken te vinden ben, er staat zoveel lekkers in!
Rukmini Iyer | De wereldse bakplaat | ISBN 9789023016557 | 240 pagina’s | Uitgever Becht | Onder andere te koop bij bol.com voor €19,99
Liefs,
Desirée
Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥
Reacties op dit artikel
Hoi desiree,
Ik vraag me af , worden de groenten nu ook gaar op deze manier. ?
Ik heb zoiets ook eens geprobeerd met zoete aardappel en uien, maar de uien werden aan de randen donker maar niet gaar en aardappels ook niet.
Ik bedoel er zit geen vocht bij en met spruitjes lijkt me dat nog moeilijker.
Misschien oven lager en langer erin, want gerechten zien er altijd heerlijk uit.😀
Hi Johanna, jazeker worden ze gaar! Maar wel mét een bite. Ik vind het persoonlijk lekker zo, maar als je van zachtere groentes en aardappelen houdt, dan kan je alles eventueel even een paar minuten koken van tevoren?