We staan als Nederlanders bekend om het open en direct aansnijden van gespreksonderwerpen. Maar toch zijn er ook thema’s waar we liever niet zo graag over praten, zoal soa’s. Ze worden gezien als een taboe. Het gaat immers om een mogelijke aandoening bij de intieme delen. Maar helaas komen soa’s vaak voor en dus is het als vrouw belangrijk om te weten wat nu wel en niet waar is over soa’s. Meer weten? In dit artikel vier feiten of fabels mét de juiste antwoorden en informatie.
Inhoudsopgave
Een soa geeft altijd klachten
Dat klopt niet. Gonorroe en chlamydia zijn de soa’s die het vaakst worden gevonden in Nederland. Tussen de 70 en 90 procent van de vrouwen merkt niets van een chlamydia besmetting. En slechts 40 tot 70 procent van de vrouwen krijgt last van klachten bij een gonorroe besmetting. Met andere woorden, je hebt het vaak niet door als je besmet bent. Maar dit kan wel vervelende gevolgen hebben voor je eigen gezondheid en die van de bedpartners waarmee je het onveilig doet. Zo kan chlamydia leiden tot onvruchtbaarheid bij vrouwen wanneer er niet tijdig wordt behandeld met antibiotica. Het is aan te raden om elk half jaar een soa-test uit te voeren. Zo weet je zeker dat je niets hebt.
Het testen op een soa is altijd gratis
Het testen en behandelen van een soa gaat van het eigen risico af als je bij de huisarts aanklopt. Risicogroepen kunnen gratis testen bij de GGD. Dit zijn bijvoorbeeld homomannen, jongeren onder de 25 jaar, prostituees, mensen met specifieke klachten of degenen die gewaarschuwd zijn door een positieve bedpartner. Maar velen worden vaak gewoon doorverwezen naar de huisarts, vanwege de drukte bij het testen. Dus dan gaat de test en behandeling gewoon van het eigen risico af. De laatste maanden is het testen op soa’s bij de GGD sowieso komen stil te liggen, aangezien alle aandacht uitgaat naar het testen op corona. Om je toch op bijvoorbeeld chlamydia te laten testen, kies je voor een online test. Die is goedkoper dan de huisarts, anoniem, pijnloos, even betrouwbaar en je kan die gewoon thuis uitvoeren.
Een soa komt alleen genitaal voor
Je kan als vrouw op verschillende plekken van het lichaam worden besmet met een soa. Bijvoorbeeld oraal, genitaal en rectaal. Hier zijn dan ook afzonderlijke soa-testen voor. Toch test de huisarts en GGD vaak alleen genitaal. Mede omdat ze niet altijd doorvragen naar mogelijk (onveilige) anale en orale seks. Laat je altijd testen op de plekken waar je onveilige seks hebt gehad. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat vrouwen met een genitale chlamydia besmetting ook rectaal positief kunnen zijn of na behandeling en zonder onveilige seks opnieuw een genitale soa hebben opgelopen. Onderzoekers stellen dat de chlamydia bacterie zich mogelijk verplaatst tussen vagina en rectum, waardoor zelfbesmetting kan optreden. Het is dus aan te raden om je altijd genitaal en rectaal te laten testen op soa’s, ook als je geen rectale klachten of anale seks hebt gehad.
Je kan maar één keer positief zijn op dezelfde soa
Helaas kun je opnieuw besmet raken met dezelfde soa. Dit gebeurt op verschillende manieren. Bijvoorbeeld als je het opnieuw onveilig doet met bedpartners. Maar zoals eerder aangegeven kan het ook gebeuren door zelfbesmetting. Voer dus altijd een genitale en rectale test uit als vrouw. Aanvullend kun je ook een orale test doen, als je met je mond risicovol seksueel contact hebt gehad. Soms gebeurt een nieuwe soa-besmetting op basis van het zogenaamde ping-pong effect. Dit houdt in dat een soa heen en weer gaat tussen twee partners in een relatie. Wanneer jij of je partner positief test, zorg dan dat de ander ook een soa-test uitvoert. Zo weet je zeker dat je niet opnieuw besmet raakt. Voor chlamydia geldt dat de kans toeneemt op onvruchtbaarheid als je meerdere keren positief bent geweest op chlamydia. Laat een soa je niet weerhouden om seks te hebben, maar doe het wel veilig en voer dus regelmatig een test uit.
*
Reacties op dit artikel