Beauty

Foundation Friday | Tips voor het vinden van de perfecte foundation voor jouw huid

16 oktober 2020

tips voor het vinden van de perfecte foundation
Inmiddels zijn er al heel wat artikelen online gekomen waarin ik foundations review, maar ik krijg hierover regelmatig de vraag hóe je nu die perfecte foundation voor jouw huid kan vinden. In dit artikel deel ik hierover een aantal handige tips waardoor je hopelijk minder snel een miskoop zal doen en je wellicht sneller jouw holy grail foundation hebt gevonden.

Tips voor het vinden van de perfecte foundation

Passend bij jouw huidtype

Als ik op zoek ga naar een foundation om uit te proberen, dan wil ik dat deze in ieder geval past bij mijn huidtype. Ik heb een drogere en wat vochtarme huid en dan is bijvoorbeeld een matterende foundation al geen goede match, omdat deze ‘droog’ worden en zo juist die droogtelijntjes en eventuele velletjes zullen accentueren. Daarnaast vind ik een foundation waar wat mooie skincare ingrediënten en/of een olie aan is toegevoegd heel erg fijn, omdat het mijn huid zo niet alleen voorziet van een egalere kleur maar ook wat gewenste voeding en verzorging geeft.

Maar, als je een vettere huid hebt en je gezicht van zichzelf al meer glanst is een matterende foundation misschien juíst wat voor jou. Zo zie je maar dat het handig is om te weten wat jouw huidtype is, zodat je in ieder geval al gericht hierop op zoek kan gaan naar een foundation die qua omschrijving op de verpakking hiermee al een match lijkt te zijn.

De juiste dekking

Heb je bepaalde littekens, roodheid en/of vlekken die je graag wil verdoezelen of vind je een egaal canvas gewoonweg mooi? Dan kies je natuurlijk voor een foundation met een hoge dekking (full coverage). Ben je meer van het natuurlijke resultaat, maar kan je nog wel wat dekking gebruiken? Kies dan voor een medium coverage/dekking. En als je naar iets op zoek bent dat nét even je huid iets egaler maakt en een mooie basis geeft, dan is een lichte/light coverage voldoende.

De dekking van een foundation zegt vaak ook iets over het huidtype waarvoor hij geschikt is. Zo hebben veel full coverage foundations vaak een matte finish, simpelweg omdat verzorgende ingrediënten de ‘ruimte’ innemen in het ingrediëntenlijstje van een hoger percentage kleurpigmenten én een foundation vaak minder longlasting maken. En andersom hebben veel foundations met een lichtere dekking daardoor juist wat ruimte over voor het toevoegen van meer verzorgende ingrediënten. Maar gelukkig is de verpakking en (online) informatie op de website van het betreffende merk heel duidelijk in het aangeven van de te behalen dekking. Goed lezen en vooronderzoek doen op internet kan je zeker een miskoop voorkomen.

Kies voor de juiste ondertoon

Nog een stap waar je zeker op moet letten bij de aanschaf van een foundation, is er eentje te kiezen die de juiste ondertoon heeft voor jouw huid. Heb je een wat oranje gloed, dan kan je beter kiezen voor een foundation met een warme ondertoon om goed te matchen. Heb je een rozige huid, dan kies je juist beter voor een foundation met koele ondertoon. En zit je er net tussen in of twijfel je teveel, dan is het handig om te kiezen voor een neutrale ondertoon. Ook deze informatie is gelukkig goed terug te vinden in de kleurnaam of kleurcode van de foundation.

Bij teveel twijfel over je ondertoon kan ik je zeker aanraden om hiervoor advies te vragen bij een MAC of Bobbi Brown counter in een parfumerie, want het kan hét verschil maken in hoe mooi een foundation aansluit bij zowel de kleur van je gezicht alsook je hals/decolleté.

tips voor het vinden van de perfecte foundation

De juiste kleur

Dit onderdeel is altijd wat lastig, omdat veel vrouwen er voor kiezen om een foundation liever in een tintje (of twee..) donkerder te pakken ‘zodat ze er wat gezonder uitzien’. Maar vaak resulteert dit in een te oranje/bruine tint die niet mooi aansluit bij de hals en decolleté waardoor je hier en bij de haargrens een grote overgang – het ‘masker-effect’ – ziet. Kies dus liever voor een tint die op je wang ‘weg lijkt te smelten’ na een teststreep en breng na het aanbrengen van de foundation met een bronzer en blush wat warmte en kleur aan. Juist op deze manier krijg je juist dat mooie natuurlijke effect.

Nog een aantal handige tips & tricks

Heb je nu een foundation in de kast liggen die helemaal perfect is qua kleur en dekking, maar is de finish te droog/mat? Dan zijn er een aantal trucjes die je toe kan passen waardoor je hem alsnog kan dragen totdat hij op is:

– meng een druppel van je favoriete gezichtsolie door een pompje van je foundation
– zorg ervoor dat je je huid goed verzorgt (exfoliëren is key!) voor het aanbrengen én breng een hydraterende foundation primer onder je foundation aan
– poeder je foundation niet met een matte poeder maar juist met een heel klein beetje transparante finishing powder af
– is het resultaat alsnog te droog/mat? Dan kan je als laatste stap een finishing spray of face mist erover aanbrengen (helemaal fijn als hier ook nog wat verzorgende ingrediënten in zitten).

Is de finish van een foundation juist te glanzend? Dan kan je bij bovenstaande tips nét de andere kant op denken; draag er een matterende dagcrème en/of matterende foundationprimer onder en/of poeder je foundation af met een matte gezichtspoeder. Met een beetje spelen met andere huidverzorgings- of make-upproducten die je vast nog hebt liggen kom je echt een heel eind!

Foundations voor een droge huid

Omdat ik natuurlijk uit ervaring het beste advies kan geven voor mijn eigen huidtype, een droge en vochtarme huid, deel ik graag mijn persoonlijke aanraders voor soortgelijke huidjes:

Chanel Les Beiges healthy glow foundation
L’Oréal Infaillible 24H fresh wear foundation
IT Cosmetics CC+ cream (illumination variant)
bareMinerals Original foundation
Armani Luminous Silk foundation
Missha M Perfect Cover BB Cream
esse foundation
Clarins Skin Illusion foundation

–> Om elkaar te kunnen helpen én tips te delen: wat is jouw huidtype en jouw favoriete foundation?

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.