Lifestyle

Health | 5x waarom je vaker seks zou moeten hebben

6 oktober 2020

vaker seks, gezond en meer
Je zou denken dat we vaker seks hebben, aangezien we vanwege de coronacrisis meer thuis zijn, maar meerdere onderzoeken* laten resultaten zien dat we juist minder vaak intiem zijn dan voorheen. Zonde! Tijd om je seksleven een upgrade te geven en wel om deze 5 redenen. Ach, alsof de ‘lust’ alleen niet genoeg is ;)

Seks houdt je gezond

En we weten allemaal dat we, zeker in deze tijd, onze weerstand goed hoog moeten houden. Een actief seksleven zorgt voor meer immunoglobuline A in ons lichaam, een antilichaam dat je lichaam beschermt tegen indringers zoals virussen en bacteriën. Daarnaast helpt het de bloeddruk te verlagen en verbrand je met een half uurtje seks gemakkelijk 100 calorieën. Time for some sexercise!

Seks maakt je gelukkig

Intimiteit, zoals knuffelen, seks en het krijgen van een orgasme, laat je lichaam het stofje oxytocine aanmaken. Dit stofje wordt niet voor niks het knuffelhormoon genoemd en het zorgt ervoor dat je je meer verbonden zal voelen met je partner. Maar voel je niet verplicht om de druk te voelen om te ‘moeten’, want volgens dit onderzoek zijn de voordelen van regelmatig seks hebben hetzelfde bij een gemiddelde van één keer per week als stellen die het bijvoorbeeld iedere dag doen.

Seks bevordert de kwaliteit van je slaap

We weten allemaal dat we best wel moe kunnen worden van een lekker potje vrijen, maar de vrijgekomen oxytocine zorgt er ook nog eens voor dat je makkelijker wegdoezelt in een diepere slaap. Naast oxytocine maakt je lichaam tijdens de seks ook endorfine aan en dat zorgt er dan weer voor dat je minder pijn en stressklachten ervaart, waardoor je met een fijn(er) gevoel de dag af kan sluiten. Daarbovenop maakt je lichaam bij een orgasme het hormoon prolactine aan, wat je slaperig en ontspannen laat voelen. Een topcombinatie dus! Good to know: dit werkt zoveel bij sex met een partner als bij masturbatie.

Seks maakt creatiever

Bij een onderzoek aan de Universiteit van Newcastle werd ontdekt dat hoe meer seks je hebt, hoe beter dit is voor je creativiteit. Wel bleek dat dit enkel zo is wanneer seks met liefde en intimiteit gecombineerd werd. De deelnemers bleken na een periode met regelmatig seks met een vaste partner tot veel creatievere antwoorden en oplossingen op bepaalde vraagstukken te komen, dan na een periode met weinig seks of met enkel one-night-stands. Interessant! En hey, die creativiteit kan je dan ook weer gebruiken in de slaapkamer door je seksleven een boost te geven met bijvoorbeeld seksspeeltjes kopen om eens wat nieuws uit te proberen met elkaar :)

Seks maakt je mooier

Tijdens de seks maakt je lichaam nog veel meer stofjes aan, dan die eerder genoemd zijn in dit artikel. Zo maakt het vrouwenlichaam oestrogeen aan (maakt je huid zachter en gladder), produceert je lijf collageen (helpt bij een soepelere en stevigere huid), het feel good gevoel laat je stralen en werkt door tot een aanhoudend geluksgevoel (dat straal je uit en werkt heel aanstekelijk op anderen) en het geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Win-win!

* Bron: De invloed van corona op op ons seksleven

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.