Lifestyle

Expertblog | 3 Yoga oefeningen voor het losmaken van je nek en schouders

31 oktober 2020

yoga tips Happy with Yoga
Dit is een expertblog door Happy with Yoga | 
Vraag aan menig persoon met stressklachten waar de spanning zich ophoopt in hun lichaam en je zal vaak de nek en schouders te horen krijgen. Daarnaast worden steeds meer beroepen uitgevoerd achter een bureau en we zitten daardoor vaker en langer dan ooit tevoren. Iets waar ons lichaam niet op gebouwd is, helemaal niet in de – vaak – verkeerde houding die we aannemen. In dit blog schenken we hier graag wat aandacht aan en delen we drie eenvoudige Yoga oefeningen voor het losmaken van je nek en schouders.

‘Lees ook: Expertblog | Yoga inplannen in een drukke agenda, zó doe je dat!

yoga tips Happy with Yoga

Nek- en schouderklachten

We brengen veel tijd zittend door achter een beeldscherm. Denk hierbij aan  de laptop, computer, tablet, smartphone en televisie. Vooral bij het werken/surfen op een laptop, tablet of computer hangt vaak ons hoofd naar voren terwijl de rest van ons lichaam in een kromme houding zit. We krijgen hierdoor last van rug- en schouderklachten. Je ziet hierdoor dan ook steeds vaker de uitspraak voorbijkomen: “Zitten is het nieuwe roken”. Het is namelijk echt ongezond voor je.

Omdat het misschien lastig is om de hele setup van je werk aan te passen, geven we je in dit blog graag 3 oefeningen om nek- en schouderklachten tegen te gaan of te verminderen. Via YouTube kan je heel eenvoudig tutorials voor iedere oefening vinden. Doe je mee?

Yoga oefeningen voor het losmaken van je nek en schouders

Oefening 1: De cat/cow pose
De eerste oefening voer je uit door terwijl je op een stoel zit je rug afwisselend hol en bol te maken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het ademritme aan te houden en hiermee de houding af te wisselen. Het voordeel van deze houding is dat je hem gemakkelijk tijdens je werk kunt doen en zelfs door kunt werken terwijl je hem doet. Je verbetert hiermee je houding en voorkomt dat je houding verslechterd.

Oefening 2: Rotaties van de schouders en nek
Ook deze tweede oefeningen kun je goed uitvoeren vanachter je bureau. Om je schouders los te maken kun je deze in beide richtingen laten draaien, naar voren toe en naar achter. Ook kun je je schouders optillen en weer laten zakken. Op die manier maak je je schouders in zowel horizontale als verticale richting los. Je nek kun je losmaken door met de kin richting de rechterschouder te bewegen en deze vervolgens naar de linkerschouder te laten wijzen. Ook kun je rustig ‘ja knikken’ om je nek wat meer los te maken.

Oefening 3: Het bovenlichaam draaien
Een derde oefening die je kunt doen vanachter je bureau, is het rustig draaien van je volledige torso van links naar rustig. Zorg er hierbij voor dat je voeten contact maken met de grond en je houding verder keurig recht is.

Overige tips

Een van de beste manieren om je houding te verbeteren, is om te proberen om staand en zittend werken af te wisselen. Wanneer dat niet mogelijk is, is het goed om in de pauze even een wandeling te maken in plaats van zittend te lunchen of tijdens je werk af en toe op te staan om jezelf even uit te rekken. Verder kun je de oefeningen natuurlijk ook gewoon thuis doen. Werk is namelijk niet altijd de (enige) oorzaak van nek en schouderklachten. Je hebt er dus altijd baat bij :)

Succes!

Rolf &Melanie

“Twee ‘down-to-earth’ Yogi’s met als missie zoveel mogelijk mensen inspireren het beste in zichzelf naar boven te halen door Yoga!”

Happy with Yoga is het grootste en leukste Yoga platform van België en Nederland, dat wordt gerund door Rolf en Melanie. Hun missie met Happy with Yoga is de tijdloze traditie van Yoga te vertalen naar praktische en doelgerichte tools voor moderne mensen. Op hun platform delen ze blogs over Yoga, Meditatie, Mindfulness en Lifestyle en daarnaast geven ze cursussen, workshops, retreats en kan je ook verschillende mooie online cursussen volgt via de Happy with Yoga Academy.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Natascha
  Reply Natascha 1 november 2020 at 20:15

  Fijne tips! Ik heb ze net gedaan want mijn rug en schouders zitten echt compleet vast. Helpt toch meteen wel een beetje!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 november 2020 at 11:00

   Hey, wat fijn om te horen dat de tips hebben geholpen! Gewoon vaker doen als je er behoefte aan hebt :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.