Fashion

Expertblog | Zo voorkom je kleurfouten in je outfit

16 november 2020

Het Kleurengebeuren Natascha Pelgrom kledingcoach kleurcoach tips

Dit is een expertblog van Natascha van Het Kleurengebeuren | Misschien herken je het wel: je staat ‘s ochtends voor je kledingkast en zucht net iets te diep. Je weet wéér niet wat je aan moet. Er is teveel keus, of juist te weinig. Setjes maken vind je een crime, want die ene top met roze print, lila trui, of neongroene skinny passen totaal niet bij de rest. Ook kan het zijn dat je al een poosje een nieuwe weg bent ingeslagen en je huidige garderobe totaal niet meer past bij de levensfase waar je nu in zit..

Het Kleurengebeuren Natascha Pelgrom kledingcoach kleurcoach tips

Dit zijn de meest gemaakte kleurfouten op kledinggebied, + tips wat wél werkt!

Ja, bovenstaande klinkt je vast niet vreemd in de oren. Maar weet je, je hoeft niet elke ochtend balend voor je kledingkast te staan. Of snel naar de winkel te rennen om impulsaankopen te doen, want misschien bespaar je jezelf een hoop miskopen als je onderstaande adviezen leest ;) Hieronder beschrijf ik de meest gemaakte kleurfouten op kledinggebied. Want kleur behoort tot de basis van jouw garderobe, naast stijl en de juiste pasvorm. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hoe ik een positieve draai geef aan onderstaande kleurfouten!

Kies voor neutrale kleuren als je gaat winkelen om miskopen te voorkomen

Als je nu voor je kast staat, zie je het vast meteen. Het kleurenpalet is niet om over naar huis te schrijven. Veel zwart, grijs, bruin, beige of wit, met wellicht hier en daar een uitschieter qua kleur. Waarom durf je niet te kiezen voor wat meer kleur? De meesten van ons vinden dat lastig omdat ze niet goed weten wat hen nou precies staat. Dus dan kies je maar voor ‘veilig’. Wist je echter dat iedereen kleur kan hebben, en dat zwart en wit theoretisch gezien geen kleuren zijn (het kleurpigment hierin ontbreekt namelijk)? Als je het lastig vindt om een nieuwe kleur te kiezen, bedenk je dan dat middenkleuren de meesten van ons goed staan. Middenkleuren of -tonen zijn kleuren die niet te donker zijn (dus waar zwart aan is toegevoegd), maar ook niet te licht (pasteltinten).

Dan zou je je nog kunnen afvragen of je koele of warme tinten moet hebben (bij twijfel raad ik je aan om voor een kleuranalyse te gaan), maar je kunt ook kiezen voor een van de universele kleuren. Dit zijn kleuren die in principe iedereen staat. Enkele voorbeelden hiervan zijn petrol, navy, off-white, turquoise, taupe, koraalroze en paars. Dus ben je er klaar voor om hier eens wat meer mee te gaan experimenteren, kies dan voor een uitgebreider palet in je kast dan de 2-3 (basic)kleuren waar je altijd voor gaat.

Goud en zilver met elkaar mixen is not done!

Als jij een warm kleurtype bent, staan gouden sieraden je over het algemeen het mooist. Koele kleurtypes kunnen beter voor zilver kiezen. Maar wie zegt dat je deze kleuren nooit kunt mixen? Goud en zilver tegelijkertijd dragen kan juist ontzettend leuk en creatief staan (helemaal voor het creatieve stijltype onder ons). Bovendien, stel dat jij als warm kleurtype maar geen afstand kunt doen van die ene zilveren ring, dan draag je deze toch lekker samen met jouw gouden sieraden? Er zijn zelfs sieraden en andere accessoires waarin het zilver en goud al gemixt zijn! En dat staat gewoon hartstikke hip, want net even anders. Dus misschien toch eens uitproberen als je niet kunt kiezen?

Zwart staat iedereen en kleedt het beste af

We hebben ooit allemaal geleerd dat je met zwart altijd goed zit. Maar wist je dat alleen het koele wintertype deze kleur kan hebben? Voor het koele zomertype, maar ook voor de warme lente- en herfsttypes is deze kleur echt te koel en donker. Ik werk zelf met 12 verschillende kleurtypes, dus moet je nagaan hoe weinig vrouwen zwart goed kunnen hebben vlak onder hun gezicht. Onderkleding in het zwart is overigens geen probleem, het kleed namelijk zeker slank af en is goed te combineren met veel kleuren. Maar wist je dat donkerblauw (voor het zomertype) of warm donkerbruin (herfsttype) net zo goed afkleedt? Ook een outfit in dezelfde mooie middenkleur, werkt fantastisch en kleedt goed af.

Je oogt slanker als je bovenkleding en onderkleding dezelfde kleur hebben. Gooi er een soepelvallend (driekwart) vest over en je snijdt eventuele love handles optisch van je lichaam af, zodat de focus op hetgeen ligt dat je daaronder draagt. Ben je toch niet van plan om het zwart te vervangen door een andere kleur, combineer het dan eens met een mooie middenkleur, dat staat nog chic ook (al hangt je stijl natuurlijk ook af van de soort schoenen die je eronder draagt).

Laat de kleur van je bovenkleding terugkomen in je schoenen

Als je om je heen kijkt in het straatbeeld, hoeveel kleuren gebruiken vrouwen dan gemiddeld in hun outfit? 1, 2, 3 of meer? Het meest ideale is om minimaal drie verschillende kleuren in je outfit (incl. schoenen) terug te laten komen. Kies je voor een zwarte pantalon met daarop een witte trui + witte sneakers, dan kan dit een beetje saai overkomen. Liever kies je voor (minimaal) drie verschillende kleuren.

Kleine nuanceverschillen mogen natuurlijk, zeker als je het liever wat rustiger wilt houden qua kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een rode trui, een blauwe jeans, en daaronder roze schoenen. Roze is rood gecombineerd met wit. Probeer het thuis maar eens uit, je maakt een outfit er net even wat spannender mee als je voor een kleurtje extra kiest.

Een heldere kleur toevoegen aan een ‘saaie’ outfit maakt alles weer goed

Ja, en waarom niet zal je denken. Dat ene grijze vest met die donkere jeans moet je toch een beetje opleuken met een opvallende top? Ja, dat klopt helemaal, wil je wat meer opvallen. Maar, ik heb een kleine tip: zorg er namelijk wel voor dat je bij het combineren van kleuren altijd dezelfde grijswaarden gebruikt. Grijswaarden wat? Nou kijk, twee heldere kleuren, bijvoorbeeld felrood en felgroen, hebben dezelfde grijswaarde als je er een zwart-wit foto van maakt. Een grijsblauwe top in combinatie met (vergrijsd) oudroze, laat je ook dezelfde grijswaarden zien. De kleuren hebben namelijk dezelfde kleursterkte.

Een middenkleur die niet fel is, zoals zeegroen, turquoise of mosterdgeel ziet er hartstikke vrolijk uit wanneer je deze combineert met een grijze outfit, want beide kleuren zijn niet helder/ fel. Mocht je wel kiezen voor die ene felgekleurde top, combineer dit dan ook met een heldere broek en/of blouse. Succes voor een harmonieus geheel = gegarandeerd!

Print op print oogt te druk

Niet iedereen is weggelegd voor kleding met printjes. Je houdt ervan, of je vindt het vreselijk. Maar mocht je nu, net als ik, fan zijn van een printje in je t-shirt, blouse, of broek, weet dan dat je deze ook kunt combineren met een andere print! Over het algemeen geldt dat je nooit twee precies dezelfde printjes met elkaar combineert (tenzij het een kant-en-klare set of een jumpsuit is ;)

Interessanter wordt het namelijk als je met verschillende vormen gaat spelen. Zo heb je ronde vormen (bloemenprint), organische vormen (dierenprint) maar ook stipjes, ruitjes of streepjes (abstracte print). Tip:  De Bretonse streep) kun je overal mee combineren. Heb je een leuke pantalon in bloemenprint, combineer deze dan met een streepje erboven! Ga je voor de dierenprint, dan kun je deze perfect matchen met stipjes, ruitjes of streepjes. Abstract & organisch samen werkt top! Let daarnaast ook op de grootte van de printjes. Een grote bloemenprint gecombineerd met een wat fijnere dierenprint kan prima (en is zelfs lekker gewaagd!) maar twee printjes die precies even groot zijn, werkt net even wat minder lekker ;)

Het Kleurengebeuren Natascha Pelgrom kledingcoach kleurcoach tips

Over Het Kleurengebeuren

We zijn aan het eind gekomen en ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Kleuren en vormen zijn echt een passie van me, omdat ik weet hoe groot hun effect is op onze gemoedstoestand en uitstraling. Daarom ben ik in 2019 ook gestart als kledingcoach en interieurstylist om vrouwen hier bewust van te maken en tevens zelfredzaam op kledinggebied. Als je van jezelf weet welke verhoudingen, kleurcombinaties en vormen goed voor je werken, dan is aankleden elke ochtend weer een feestje!

Naar mijn idee begint het grondig aanpakken van je garderobe met het kijken naar jouw beste kleuren. Om die reden bied ik onder meer kleuranalyses aan, en geef ik vanaf 23 november de online cursus Color Your Life! op Instagram. Deze 4-dagen durende cursus is maar liefst een maand lang in te zien, zodat je deze ook in je eigen tijd (bijvoorbeeld in de avond, rustig op de bank met een kop thee of glas wijn erbij) kunt volgen. Leuk als je je aansluit bij de andere dames die zich al hebben opgegeven! Mocht je er nu zelf niet uitkomen op kleur- of stijlgebied, dan help ik je graag jouw beste kleuren, stijl en pasvorm te ontdekken, bij jou thuis.

Kleurrijke groet,

Natascha Pelgrom
Kleurcoach & kledingcoach bij Het Kleurengebeuren

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 16 november 2020 at 20:09

  Fijne tips…
  Ik hou van zeer felle en kleurrijke teinten….
  Het maakt me noet uit hoe…..

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.