Lifestyle

Health | De invloed van je leefstijl op je zorgverzekering

24 november 2020

invloed gezonde leefstijl op zorgverzekering/zorgpremie

In Nederland betaalt iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of leefstijl, met dezelfde zorgverzekering dezelfde premie. En daar is steeds meer onenigheid over omdat mensen het raar vinden dat iemand die veel sport en gezond leeft net zoveel betaalt als iemand die bijvoorbeeld regelmatig rookt en drinkt. Een lastig discussiepunt, maar een gezonde leefstijl kan wel degelijk gunstig zijn voor je zorgpremie. In dit artikel lees je hier een interessant onderzoek en meer informatie over.

‘Lees ook: Health | 5x Waarom je vaker seks zou moeten hebben.’

invloed gezonde leefstijl op zorgverzekering/zorgpremie

De invloed van een gezonde leefstijl op je zorgpremie

Hoe ongezond is Nederland?

Het CBS heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat veel mensen vinden dat een ongezonde leefstijl moet leiden tot een hogere zorgpremie. Met een ongezonde leefstijl wordt bedoeld: mensen die roken, drinken, onvoldoende bewegen of overgewicht hebben. Hierbij vinden de meeste mensen roken het ergst en dat rokers daarom het meeste moeten betalen. Het blijkt trouwens dat een deel van de rokers het hier zelf ook mee eens is.

Ook zware drinkers zouden volgens anderen meer premie moeten betalen. Over mensen die onvoldoende bewegen en/of overgewicht hebben, is men het niet helemaal eens. Ongeveer 20% van de ondervraagden vindt dat zij meer premie moeten betalen.

Hoe zit het met mensen die chronisch ziek zijn?

Het huidige zorgstelsel is met name gebaseerd op solidariteit. Iedereen betaalt dus hetzelfde. Je zou daarom kunnen zeggen dat mensen die gezond zijn de kosten betalen voor mensen die ongezonder leven. Hoewel vrij veel mensen vinden dat een ongezonde leefstijl best mag leiden tot een hogere premie, kunnen mensen met een chronische aandoening op meer solidariteit rekenen. 80% van de ondervraagden vindt namelijk dat deze groep niet meer zou moeten betalen. Het gaat de meeste mensen dus vooral om een ongezonde leefstijl en niet om hoe vaak en hoeveel behandelingen iemand nodig heeft. Overigens is zo’n 40% ook van mening dat mensen met een hele gezonde leefstijl juist minder premie hoeven te betalen.

Veel verzekeraars bieden rokers een gratis begeleidingstraject aan om te stoppen met roken. Dit levert enerzijds positieve reacties op, omdat stoppen met roken natuurlijk altijd beter is en het stimuleren hiervan daarom ook. Anderzijds vindt men het krom dat rokers hetzelfde betalen qua zorgpremie als niet-rokers, en vervolgens ook nog gratis programma’s kunnen volgen om te stoppen. Het is daarom verstandig om hier rekening mee te houden met je zorgverzekering vergelijken.

Een gezonde leefstijl werpt zijn vruchten af

Laten we voorop stellen dat een gezonde levensstijl simpelweg voor zowel je body als mind een heel stuk beter voor je zijn. Maar ook gezien je zorgpremie kan het zo zijn voordelen hebben. Hoewel je altijd hetzelfde betaalt ongeacht je leefstijl, werpt een gezonde leefstijl toch ook daar zijn vruchten af. Je kunt er namelijk voor kiezen om je eigen risico zo hoog mogelijk in te stellen en daardoor je premie verlagen. Dit loont natuurlijk alleen als je niet veel zorg nodig hebt. Ook zijn er enkele verzekeraars die een leefstijlprogramma aanbieden, om je leven gezonder in te richten en zijn er steeds vaker beloningsprogramma’s via een app waarbij je gezonde leefstijl je punten opleveren die je kan inzetten voor (korting op) mooie cadeaus.

Een gezonde leefstijl is een van de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat je weinig zorg nodig hebt. Natuurlijk zijn bepaalde zaken, zoals ongevallen of andere pech, ook met een gezonde leefstijl niet te voorkomen. Maar veel andere problemen wel. Nog een extra reden om er een zo gezond mogelijke leefstijl op na te houden!

Wellicht zet het één en ander uit dit artikel je aan het denken voor je goede voornemens voor het komende jaar?

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.