Lifestyle

Expertblog | 3 Yoga oefeningen voor een betere nachtrust (die je in bed kan doen!)

26 november 2020

yoga tips Happy with Yoga

Dit is een expertblog door Happy with Yoga | Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Yoga de afgelopen jaren steeds populairder geworden is. Een van de belangrijke redenen daarvoor is dat Yoga je ontzettend goed kan helpen bij het vinden van een betere nachtrust. In deze blog staan we erbij stil waarom dit de laatste jaren belangrijker dan ooit geworden is maar we geven je ook aantal tips over Yoga oefeningen voor een betere nachtrust. En het fijne? Die kan je gewoon uitvoeren terwijl je in bed ligt!

‘Lees ook: Expertblog | Deze simpele oefeningen maken je nek en schouders weer los.’

yoga tips Happy with Yoga

De oorzaak van slecht slapen

Wanneer je ons zou vragen wat de oorzaak van slecht slapen is, geven we je waarschijnlijk een wat onbevredigend antwoord. Dit kan namelijk van alles zijn. Sommige mensen zijn nu eenmaal piekeraars, het kan aan je hormoonhuishouding liggen of talloze andere oorzaken hebben. Toch lijkt er een ding vast te staan. Steeds meer mensen hebben last van slaapproblemen…

In de jaren dat we lesgeven hebben we gemerkt dat er steeds meer Yogi’s bijkomen die in Yoga geïnteresseerd zijn geraakt door Yoga Nidra of Yin Yoga. Allebei deze Yogavormen kunnen namelijk enorm helpen om je nachtrust te verbeteren. Ze zijn er namelijk op gericht om mentale en fysieke stress uit je lichaam af te voeren en ruimte te maken voor rust en ruimte.

Hier hebben we meteen een verklaring te pakken die er de laatste jaren vaak voor zorgt dat mensen minder goed kunnen slapen. Ze hebben simpelweg te veel stress in hun leven. Hieronder geven we je graag een aantal oefeningen die je kunt doen om beter tot rust te komen waardoor je de kans op een betere nachtrust sterk vergroot!

Rustgevende yoga oefeningen voor een betere nachtrust

Wanneer je Yoga wilt gebruiken om je nachtrust te verbeteren zijn er een aantal oefeningen die je zeker niet wilt missen.

De ratio ademhaling

Om te beginnen is de ademhaling essentieel om stress los te laten en je voor te bereiden op een betere nachtrust. Je kunt hiervoor een ademhalingstechniek gebruiken waarvan je de uitademing twee keer zo lang maakt dan de inademing.

Door je ademhaling te kalmeren zal je merken dat je mind automatisch rustiger wordt. Hierdoor kun je snel tot rust komen. Een bijkomend voordeel van deze oefening is dat je er letterlijk je bed niet voor uit hoeft. Ideaal dus!

Yoga Nidra

Een tweede oefening die perfect geschikt is om in slaap te komen, is het beoefenen van Yoga Nidra. Yoga Nidra kun je zien als een geleide meditatie die je helpt om meer rust te vinden in je hoofd voor het slapen gaan. Het is een van de krachtigste tools die Yoga je kan bieden om beter te slapen. Probeer de video in dit artikel maar eens en ervaar het zelf!

Meditatie voor het slapengaan

Een laatste oefening die we je graag willen meegeven is een meditatie voor het slapengaan. Je doet deze als volgt:

 • maak je klaar om naar bed te gaan en zet het licht uit
 • ga zitten met een rechte rug op je bed. Dit kan met de benen vooruit zijn of in kleermakerszit
 • sluit je ogen en focus op je ademhaling
 • focus je nu op het puntje tussen je ogen en probeer de gedachten die er voorbij komen te observeren.
 • doe de meditatie een aantal minuten en begin dan langzaam het lichaam weer te bewegen
 • verander je positie naar een slaappositie en probeer in slaap te komen.

Slaap lekker!

Rolf &Melanie

“Twee ‘down-to-earth’ Yogi’s met als missie zoveel mogelijk mensen inspireren het beste in zichzelf naar boven te halen door Yoga!”

Happy with Yoga is het grootste en leukste Yoga platform van België en Nederland, dat wordt gerund door Rolf en Melanie. Hun missie met Happy with Yoga is de tijdloze traditie van Yoga te vertalen naar praktische en doelgerichte tools voor moderne mensen. Op hun platform delen ze blogs over Yoga, Meditatie, Mindfulness en Lifestyle en daarnaast geven ze cursussen, workshops, retreats en kan je ook verschillende mooie online cursussen volgt via de Happy with Yoga Academy.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 28 november 2020 at 10:41

  Fijne tips om goed te kunnen slapen….

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 27 november 2020 at 19:46

  Ik ga dit zeker proberen. Ademhalingsoefeningen doe ik al. Ben benieuwd naar die laatste oefening.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.