Huis & interieur

Getest! | ZACO V5s Pro robotstofzuiger & -dweil in één

16 november 2020

ZACO V5s Pro robotstofzuiger ervaring/review/test
Een paar weken geleden ontving ik echt een te leuk pakket bij de post, namelijk de ZACO V5s Pro robotstofzuiger die naast stofzuigen óók nog kan dweilen. Als ondernemende moeder met twee jonge kinderen en drie huisdieren klinkt dat als een ideaal huishoudelijk hulpje! Inmiddels is hij uitgebreid getest en is het tijd voor een review, waarin ik ook jullie vragen vanuit Instagram Stories beantwoord :)

‘Lees ook: Duurzame tips die eenvoudig toe te passen zijn.’

ZACO V5s Pro robotstofzuiger ervaring/review/test ZACO V5s Pro robotstofzuiger ervaring/review/test

ZACO robotstofzuiger review

ZACO V5s Pro

De ZACO V5s Pro is een intelligente robotstofzuiger en dweilrobot in één en komt in een witte basis met een goudkleurige ‘Luxury Gold’ bovenkant. Heel wat anders dan de meeste stofzuigers die vaak grijs zijn. Daarnaast is het een heel compacte stofzuiger, want hij is slechts zo’n 8,1cm hoog en stofzuigt en dweilt daardoor ook netjes onder banken en kasten op pootjes.

Wat mij vooral opviel was de volledigheid waarmee deze robotstofzuiger wordt geleverd;

– een stoftank voor de stofzuigfunctie
– een watertank voor de dweilfunctie
– een extra setje ‘verzamelhaartjes’
– twee extra stoffilters
– een dweilinzet met twee microvezeldoeken
– een oplaadstation
– een afstandsbediening inclusief batterijen
– een duidelijke handleiding en snelstartgids.

Je hebt hiermee dus alles in huis om er gelijk mee aan de slag te kunnen gaan. Nadat je hem hebt opgeladen zet je hem aan en gaat hij zijn gang door je huis. Heel fijn: hij zuigt zowel over je gladde vloer heen en rijdt zonder moeite ons (halfhoogpolig) vloerkleed op om ook die mee te nemen. Er zitten verschillende functies op:

– je kan hem met een timer instellen zodat hij iedere dag op dezelfde tijd zijn rondje maakt
– hij heeft een ‘Auto’ functie waarbij hij simpelweg automatisch aan de slag gaat nadat je hem aanzet
– hij heeft een ‘Spot’ functie waarbij je hem extra zijn werk kan laten doen op één specifieke plek (hij maakt dan perfecte cirkels, in zowel de stofzuigstand als de dweilstand)
– hij heeft een ‘Rand’ functie waarbij hij specifiek alle randjes en plinten extra goed af gaat
– hij heeft een ‘Max’ functie waarbij hij met meer kracht zijn werk zal doen.

ZACO V5s Pro robotstofzuiger ervaring/review/test

De stofzuigfunctie

Ik vind dat deze compacte robotstofzuiger echt verrassend goed zijn werk doet met het stofzuigen. Wij hebben twee jonge kinderen (6 jaar en 1 jaar) en drie huisdieren (1 hondje en 2 langharige poezen) en die verspreiden nogal wat kruimels, haren, zand, kattenbakkorrels en dergelijke door huis. Hier heeft de ZACO allemaal geen enkele moeite mee, mits je hem de tijd geeft.

Wat mij namelijk gelijk opviel is dat deze robotstofzuiger de hele tijd bezig is een patroon te maken, waardoor het een beetje lijkt op iemand die met een slok teveel op z’n fiets zit. Een beetje vreemd omschreven, maar dan heb je er wellicht gelijk een beeld bij. Hij gaat van een rechte lijn langs de keukenkastjes door naar een schuine maar rechte lijn tot de andere kant van de woonkamer, dan weer via een zijkant verder met een rechte lijn tot aan de trap. Er lijkt niet echt een systeem in te zitten, maar als je hem een tijdje volgt merk je dat hij uiteindelijk toch wel echt alle plekjes netjes meeneemt. De ‘verzamelhaartjes’ (de uitstekende zwarte sprietjes op de foto’s) lijken soms het één en ander weg te schieten, maar uiteindelijk worden dus ook die vuiltjes goed meegenomen.

Die uitstekende ‘verzamelhaartjes’ draaien dus rond en halen zo het vuil naar het midden toe waardoor het opgezogen kan worden. Omdat die haartjes uitsteken kan hij hierdoor heel nauwkeurig langs hoekjes en randjes komen en opvallend mooie rondjes maken rondom stoelpoten. En onder die laatste wil zich op de één of andere manier altijd wat extra stof verzamelen. De stoelen optillen om dat eronderuit te krijgen is dus niet meer nodig, want die haartjes halen dat allemaal eronder uit.

Hij heeft een heel goed afgestelde obstakel detectie, waardoor hij nooit heel hard tegen een meubel of iets anders op de grond aan zal stoten. Zodra hij dichterbij een obstakel komt remt hij af in vaart tot een subtiel tikje ertegenaan waarna hij een kwartslag draait om verder te werken. En als hij klaar is rijdt hij simpelweg terug naar het oplaadstation waardoor hij zichzelf zal opladen.

De dweilfunctie

Door de stoftank te vervangen met de watertank, waarin je wat water en een drupje schoonmaakmiddel doet, en door onderop het apparaat een dweilinzet vast te klikken met daarop een microvezeldoek verander je de robotstofzuiger in een robotdweil.

Positief: door het iDropping systeem met Intelli AquaStop laat hij nooit teveel water op één plek los en dweilt hij juist redelijk ‘droog’. Heel erg fijn met een laminaatvloer zoals wij hebben, want daar wil je echt niet teveel water bij gebruiken met dweilen. Ook een pluspunt: hij dweilt netjes en streeploos. Op één gevulde watertank kan hij op de Automatische stand tot wel 180m2 dweilen. Hij doet het als dweil echt prima voor een dagelijks rondje en dat is fijn, want het neemt zo wat werk uit handen en dat levert weer wat tijd op voor andere dingen :)

Negatief: in de dweilstand kan hij niet echt veel kracht zetten, waardoor een echt vieze vloer niet in één keer schoon zal worden. Dan kan je er toch beter nog de handdweil bij pakken en zelf aan de slag gaan. Je kan hem alsnog op een bepaalde plek met de Max-functie of Spot-functie extra z’n werk laten doen, maar dat haalt het niet op een vloer die een stevige boenbeurt nodig heeft.

De dweilfunctie is dus zeker een leuke extra en fijn als je een dagelijks dweilrondje doet, maar als je al even niet gedweild hebt of door het weer/kluswerkzaamheden etc. een echt vieze vloer hebt dan raad ik wel aan echt even aan om zelf met de hand te dweilen voor een beter resultaat.

ZACO V5s Pro robotstofzuiger ervaring/review/test Jullie vragen beantwoord

Ik heb deze robotstofzuiger inmiddels al een aantal keer op Instagram en Instagram Stories voorbij laten komen, zodat – als je mij daar volgt – hem ook al werkend hebt kunnen zien. Toch merkte ik dat er nog heel wat vragen voorbij kwamen. Hieronder beantwoord ik de meest gestelde vragen:

1. Valt de robot niet van een trap af?
Nee, dit kan niet gebeuren doordat er een valbeveiliging met sensoren op zit. Hij zal dan net voor de trap of een andere hoogte stoppen en omdraaien.

2. Is hij geschikt voor mensen met een allergie?
Jazeker! Deze ZACO robotstofzuiger komt met een tweetraps filtersysteem dat bestaat uit een afwasbaar deeltjesfilter en een extra breed fijnstoffilter dat allergenen uit de lucht filtert.

3. Maakt hij veel geluid?
Nee. Hij maakt duidelijk minder geluid dan onze Dyson steelstofzuiger maakt.

4. Kan hij zand en (dieren)haar opzuigen?
Hier in huis heeft hij geen enkele moeite met het opzuigen van zand, kruimels, vuiltjes, kattenbakkorrels en dierenharen. Wij hebben twee langharige Perzische poezen en die haren zijn geen probleem voor de robotstofzuiger, zelfs ‘klitjes’ die hier en daar op de grond liggen. Die vinden we allemaal na afloop netjes terug in het opvangbakje. Het enige dat in die ‘verzamelhaartjes’ vast blijft hangen zijn soms een paar lange mensenharen. Maar als je die paar haren na ieder rondje gelijk weghaalt is dat amper extra moeite.

5. Stofzuigt en dweilt hij net zo goed als wanneer je het zelf doet?
Qua stofzuigen kan ik daar duidelijk een ‘ja’ op beantwoorden, zoals je aan bovenstaande review wel kan merken. Qua dweilfunctie vind ik het een leuke extra functie voor een dagelijks dweilrondje, maar bij een echt vieze vloer doet de ouderwetse handenarbeid het wel beter.

6. Gaat hij gemakkelijk over drempels?
Aangezien wij een zo goed als drempelloos huis hebben kan ik die vraag niet helemaal beantwoorden, maar.. aangezien hij zonder moeite van de vloer het vloerkleed op gaat en terug, denk ik dat dat geen probleem moet zijn.

ZACO V5s Pro robotstofzuiger ervaring/review/test

Prijs & Verkrijgbaarheid

De ZACO robotstofzuigers zijn te koop via de Nederlandstalige website met webwinkel van ZACO. De variant die je in dit artikel voorbij ziet komen, de ZACO V5s Pro, is verkrijgbaar voor €199,00. Dat is inclusief verzendkosten en hij komt met drie jaar garantie.

ZACO kortingscode 20%

Helemaal leuk! In samenwerking met ZACO mag ik maar liefst 20% korting aanbieden op je aankoop. Gebruik hiervoor de ZACO kortingscode Curvacious20 en de korting wordt bij het afrekenen automatisch verrekend.

Overall ben ik zeker blij met deze huishoudelijke hulp en we laten hem vaak een rondje maken door de woonkamer als we de meiden naar bed brengen. In een half uurtje is de vloer weer lekker schoon en dat zit toch net even wat lekkerder op de bank. Soms daarna nog even een dweilrondje erachteraan als wij aan de koffie zitten. En, naast dat de boel schoon wordt, merk je daar onze grootste winst: onze Zaco geeft ons wat meer vrije tijd op een dag en dat is heel erg fijn. Zo mooi, wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is als het op gadgets voor je huis aankomt!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Gerdine
  Reply Gerdine 17 augustus 2021 at 16:29

  Ik heb er gisteren er 1 gekocht via facebook maar nu kan ik geen Nederlandse handleiding vinden kan jij mij verder helpen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 augustus 2021 at 09:55

   Hi Gerdine, leuk dat je er eentje hebt aangeschaft! Ik kan online helaas alleen een Duitse handleiding vinden, dus kan je hierbij niet helpen. Maar wellicht kan je via de website van ZACO een mailtje sturen en kunnen ze een PDF mailen? Succes!

 • Avatar van Nathalie Bogaert
  Reply Nathalie Bogaert 17 januari 2021 at 15:29

  Wij hebben 1 besteld op 29/01/2020 en tot op heden nog geen track and trace noch antwoord via contactformulier en Instagram 😪😢. We blijven mailen want vinden nergens een telefoonnummer. Jammer want keek er zo naar uit.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 januari 2021 at 12:44

   Hi Nathalie, wat jammer om te horen dat er een leveringsprobleem is ontstaan bij jouw bestelling. Echter, kan ik hier niks mee aangezien ik niet gelinkt ben aan Zaco. Het is toch echt aan te raden ze direct te benaderen hierover. Succes!

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 8 januari 2021 at 20:42

  Is toevallig de code nog actief? Want zou eentje willen bestellen voor mn verjaardag 😄

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 januari 2021 at 14:30

   Hi Femke, helaas is de code niet meer actief. Maar als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van ZACO dan krijg je wel een kortingscode van 10% korting op een bestelling :)

 • Avatar van Jolie
  Reply Jolie 23 november 2020 at 23:09

  Dank je wel voor het uitzoeken! 😃

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 november 2020 at 12:03

   Hi Jolie, de kortingscode is weer geactiveerd en werkt tot 1 december :)

 • Avatar van Jolie
  Reply Jolie 23 november 2020 at 21:14

  Ik wilde hem net kopen maar krijg dat melding dat de kortingscode niet geldig is 😔

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 november 2020 at 22:42

   Hi Jolie, ik heb er even navraag over gedaan en kom er snel op terug bij je. Leuk dat je hem wil aanschaffen! :)

 • Avatar van Rachel Kromdijk
  Reply Rachel Kromdijk 17 november 2020 at 22:02

  Wat fijn dat het geluid wel een stuk minder hard is, hier heeft onze ollie ook soms echt last van! Maar je hebt een fijne review geschreven over dit product. Jammer dat alleen de dweil functie niet heel veel functie heeft haha..

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 17 november 2020 at 04:17

  Leuke gadget!
  O zo handig….

  Xoxo

 • Avatar van Aide Lewis
  Reply Aide Lewis 16 november 2020 at 14:41

  Dit klinkt echt aanrekkelijk, voor het eerst overweeg ik een robotstofzuiger. En die dweilfunctie lijkt me ook wel wat. Nou vroeg ik mij alleen iets af, wat als hij onderweg bij het stofzuigen een plasje water/ranja/urine of iets dergelijks tegenkomt, wat doet ie dan? Gaat hij de andere kant op of zuigt hij het op?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 november 2020 at 16:19

   Hi Aide, leuk dat je zo enthousiast reageert. Ik heb het even getest met een slok water en – helaas – gaat hij er niet omheen. Vooraf met het stofzuigen dus even checken of er ergens wat ligt. Met dweilen geen probleem natuurlijk, dan wordt het netjes schoongemaakt :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.