Mama & Kind

9x Leuke activiteiten voor de Kerstvakantie met kinderen

17 december 2020

activiteiten kerstvakantie met kinderen 2020 (lockdown/corona)
Ohhh, wat keken we al een tijdje uit naar de Kerstvakantie dit jaar. Paul heeft namelijk voor het eerst sinds jaren deze weken tijdens de schoolvakantie ook vrij en dus hadden we – ondanks de rare coronatijd – al een aantal uitjes op de planning staan. En toen werd er een harde lockdown uitgesproken voor juist deze periode.. Dus geen dierentuin, pretpark of schaatsbaan en zelfs ook liever helemaal geen bezoekjes aan vrienden en familie. Slik. Dan duren twee weken met kleine kinderen best wel lang!

Ik was daarom al bezig met een leuke aftelkalender voor de aankomende feestdagen en Oud & Nieuw en bedacht me dat het leuk zou zijn als hier een soort Holiday Bucket List bij zou komen te hangen. Met een aantal leuke activiteiten voor in de Kerstvakantie om samen met het gezin te kunnen doen zodat onze oudste daar telkens wat uit kon zoeken om die dag samen te kunnen gaan doen. Stuk voor stuk helemaal lockdown– en coronaproof. Zo ontstonden er al snel een aantal leuke ideetjes. Té leuk om niét te delen!

Leuke activiteiten met kinderen voor in de Kerstvakantie (2020)

Bakken maar!

Hier in huis is het altijd een groot succes om samen de keuken in te duiken. Lekker knus samen deeg kneden, uitrollen en koekjes bakken of samen beslag maken en cupcakes bakken. Naderhand als ze afgekoeld zijn kan het leukste werk beginnen: het versieren van het zelfgebakken lekkers. Maar je kan bijvoorbeeld ook een ronde brownie bakken, in puntjes snijden en versieren zoals op de foto.

Stenen versieren

Wij vinden al een tijdje af en toe een mooi versierde steen in de wijk en na wat speurwerk kwamen we uit op een Facebookpagina met uitleg. Het is de bedoeling dat je mooie stenen zoekt, deze schoonmaakt, mooi versierd met bijvoorbeeld verf, oogjes en glitters, ze daarna aflakt en laat drogen en ergens op straat verstopt. Leuk om de straten een beetje op te vrolijken en als je er eentje vindt mag je hem mee naar huis nemen. Voor je het weet ontstaat er een leuke verzameling en een nieuwe hobby met het maken van mooi versierde stenen en het hopelijk terug vinden van jouw exemplaar op bijvoorbeeld de Facebookpagina van Kei026.

De natuur in

Okee, het moet er wel een beetje een droge en het liefst zonnige dag voor zijn maar dan is het hier altijd een succes om de natuur in te gaan. We wonen in de buurt van heel veel mooie natuurgebieden dus er is bijna altijd weer een nieuwe wandelroute te ontdekken. Heb je gelijk een fijne gelegenheid om mooie stenen, blaadjes en andere natuurschatten te vinden. En die frisse neus halen helpt bij het opladen, iets waar we allemaal wel aan toe zijn zo aan het einde van het jaar.

Thuisbioscoop

Het kan zo simpel zijn! Verse popcorn maken, chipjes en drankjes erbij, de gordijnen dicht en lampen uit, de televisie net even een beetje luider dan normaal en samen een leuke film kijken. Met Disney+ en Netflix is er altijd wel wat te vinden waar het hele gezin voor te porren is. Perfect voor een regenachtige en grauwe dag om samen te cocoonen.

Kamperen

Huh, wat? Jazeker! Je kan natuurlijk simpelweg de matrassen van de bedden halen en in de woonkamer op de grond leggen, maar als je een kleine tent hebt liggen dan kan je deze met een beetje geluk ook kwijt in je woonkamer. Eén groot avontuur! Cate is hier nog wel iets te jong voor en die slaapt nog te slecht om dit mee te kunnen doen, maar Shae gaat dit geweldig vinden <3

Knutselen

Bedenk je even welke knutselwerkjes leuk zijn om te maken, helemaal in Kerstthema of iets met Oud&Nieuw, bestel hier het één en ander aan benodigdheden voor bij bijvoorbeeld bol.com en ga samen aan de slag. Je brengt er zo zonder moeite uren mee door en het is zo lekker knus samen aan de eettafel bezig zijn met (Kerst)liedjes op de achtergrond en wat lekkers erbij. Heb je geen knutselinspiratie? Neem dan eens een kijkje op de website van Lady Lemonade, deze dames hebben echt de leukste DIY ideetjes!

Videobellen

Zeker nu we onze vrienden en familie in het echt een heel stuk minder zien dan we zouden willen, is deze activiteit niet alleen leuk om te doen maar je kan er ook een ander z’n dag mee maken. Even een rondje videobellen met (o)pa’s en (o)ma’s, ooms en tantes, neefjes en nichtjes of de klasgenootjes van je kinderen die ze vast en zeker erg missen in de vakantieperiode. Te grappig trouwens: als Shae dit doet, dan is ze eerst een tijdje stil maar komt ze op een gegeven moment los en dan gaat ze als een volleerde vlogger nieuwe kleding, een verandering op haar kamer of een knutselwerkje showen aan de ander. Zó leuk :)

Pannenkoeken bakken

Als ik pannenkoeken in mijn eentje sta te bakken vind ik het best een saai klusje. Maar samen met de kinderen ben je vanaf het maken van het beslag tot aan het bakken van de laatste pannenkoek behoorlijk wat tijd kwijt. Okee, neem het voor lief dat je keuken waarschijnlijk een bende wordt maar als je dit los kan laten is het één van de favoriete kookmomenten van de oudste hier in huis. Lekker samen kletsen, roeren, bakken en zelf de pannenkoeken laten flippen of omdraaien met een spatel. En dan natuurlijk aan tafel en de pannenkoeken versieren en opsmikkelen met z’n allen. Yum!

Beautysalon aan huis

Op dit punt boft Shae maar met een mama zoals ik, want hier is er altijd een overschot aan beautyproducten in huis. Maar je komt met gezichtsmaskertjes, nagellak en wat (kinder)make-up een heel eind. Lekker samen tutten, een muziekje aan, kletsen, zingen, lachen.. Hier eindt het trouwens steevast met Shae die mijn haren wel even ‘mooi wil maken’ (lees: haren in de knoop, tig staartjes, frutsels en knipjes erin. Let it goooooo… haha!)

Maak het één en ander jezelf een beetje gemakkelijk, door vooraf een aantal knutselschorts met mouwen, een plastic tafelkleed en voldoende bakspulletjes en knutselmateriaal in huis te hebben.. Op zoek naar nog meer leuke ideeën? Lees dan eens de blog van Mamaliefde en Love2bemama voor meer leuke activiteiten voor in de Kerstvakantie.

–> Mocht je zelf nog leuke aanvullende tips hebben, laat ze dan gerust achter in de comments!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Mieke.
  Reply Mieke. 21 december 2020 at 00:08

  Heel leuke tips! Spelen met klei of playmobil is hier ook altijd een groot succes. Knutselen, boekjes lezen, buiten spelen en fijn knuffelen zullen allemaal meermaal aan bod komen.
  Fijne vakantie!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 17 december 2020 at 21:07

  Zulke leuke en fijne tips om iets net kinderen te ondernemen thuis of buiten de deur tijdens de lockdown.
  Dat van de stenen klinkt heel interessant…

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.