Carrière & Geld Reizen & vrije tijd

Geldzaken | Zo krijg je de Airbnb servicekosten terug

21 december 2020

airbnb servicekosten terug vragen tip
Als je in de afgelopen jaren nachtjes weg hebt geboekt via Airbnb dan heb je dit nieuwsbericht vast al meegekregen: je kan je Airbnb servicekosten terugvorderen. Airbnb berekende deze namelijk onterecht door aan de huurders, terwijl ze deze ook al door de verhuurders had laten betalen. De rechtbank oordeelde dat dit in strijd is met de wet en daarom kan je de door jou betaalde servicekosten terugvragen. In dit artikel lees je hoe je dit heel eenvoudig op kan pakken.

Laten we vooral niet té negatief doen over Airbnb, want dit is natuurlijk een geweldig platform waar je vakantiehuisjes, appartementen, B&B’s, villa’s en unieke overnachtingsadresjes kan vinden. De verhuurders zijn vaak heel gastvrij, geven je inside information over de omgeving en dat kan zeker bijdragen aan een heel toffe reis. Maar het is natuurlijk niet netjes dat deze partij zich niet aan het Nederlands recht houdt om zowel aan huurders als verhuurders dezelfde servicekosten door te berekenen..

Airbnb servicekosten

Eigenlijk zijn servicekosten niks anders dan commissie of provisie: een fee voor Airbnb en onderdeel van hun verdienmodel. Een huurder wil de laagste prijs betalen voor een overnachting en de verhuurder wil een zo hoog mogelijke opbrengst krijgen. Wanneer een verhuurplatform als Airbnb gelijktijdig beide partijen vertegenwoordigt, is het onduidelijk wiens belangen ze nu werkelijk dienen. Het doorberekenen van deze fee (de servicekosten) aan zowel de huurder als de verhuurder blijkt in strijd met de wet. Eerder dit jaar werd in een procedure door drie rechters van de Rechtbank Amsterdam veroordeeld dat Airbnb de servicekosten moet terugbetalen.

Reactie van Airbnb

Veel gebruikers van Airbnb hebben inmiddels zelf een verzoek ingediend bij Airbnb en krijgen allemaal dezelfde reactie terug: dat Airbnb zich niet kan vinden in de uitspraak van de rechter en dat er aan de uitspraak geen rechten ontleend kunnen worden. Airbnb weigert hiermee dus de servicekosten terug te betalen.

Tip voor het terugvorderen van de Airbnb servicekosten

De Procedeerwinkel, al jaren bekend met het succesvol terugvorderen van vergelijkbare onterechte kosten die door makelaars worden geïnd, besloot dat dit zo niet langer kon en zette een dienstverlening op waarmee de verschillende gebruikers – collectief als één groep – de kosten bij Airbnb kunnen terugvorderen. Momenteel loopt dit Airbnb servicekosten terug collectief voorop in de procedure om die kosten definitief terug te vorderen. Inmiddels hebben al tienduizenden huurders zo’n claim ingediend.

Hoe werkt het? Zorg dat je al je facturen of bevestigingen van je boekingen via je Airbnb-account opvraagt. Hier zijn namelijk de door jou (onterecht) betaalde servicekosten op terug te vinden. Deze boekingen kan je uploaden en laat je samen met je gegevens achter op de website van Servicekostenterug.nl. Deze stichting servicekosten airbnb neemt verder alles voor je over en neemt vrijblijvend deze opdracht in behandeling.

De kosten voor deze service? Servicekosten.nl werkt op no cure no pay basis. Met andere woorden: je betaalt niks als ze geen resultaat boeken. Lukt het ze om de terug te vorderen servicekosten terug te krijgen, dan betaal je hun 25% van het totaal teruggevorderde bedrag.

Is het de moeite waard?

Per boeking wordt al snel 14% aan servicekosten in rekening gebracht, dus zeker als je in de afgelopen jaren regelmatig via Airbnb hebt geboekt kan het lonen om hier even voor te gaan zitten. Aangezien de onbepaalde verjaringstermijn is het aan te raden álle gemaakte boekingen te uploaden. Zoals je in de gaten hebt kan het al snel flink oplopen als je een meervoudige gebruiker bent.

*

Reacties op dit artikel

    Antwoorden

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.