Fashion

Fashion | 5x Tips voor het vinden van de perfecte jeans

10 december 2020

perfecte jeans vinden tips
Er zijn van die kledingstukken waarvan het vinden van hét perfecte model nog wel eens een hele zoektocht kan zijn. Zo is dat vaak ook met een spijkerbroek. Maar gelukkig zijn er een aantal tips en tricks waar je rekening mee kan houden tijdens je zoektocht en voor je het weet kan je zo alsnog zonder al teveel moeite jouw perfecte jeans vinden. Zeker nu we meer online shoppen dan ooit kunnen deze tips nog wel eens heel goed van pas komen :)

‘Lees ook: Fashion | 6 tips om je wollen trui zacht en mooi te houden.’

perfecte jeans vinden tips

Met deze tips vind jij jouw perfecte jeans

Ohhhh, wat kan de zoektocht naar een spijkerbroek met een perfecte fit toch een vervelens klusje zijn. Zit de broek aan de benen mooi, dan heb je vaak een te ruime taille waardoor deze ‘hapt’ bij de onderrug, de ene stof lubbert al snel waardoor je de hele dag blijft hijsen, de andere is net te laag waardoor je lovehandles erbovenuit komen of dat je bij het bukken het gevoel hebt dat je in je blote kont zit en een andere keer is de stof weer te stug waardoor je te weinig bewegingsruimte hebt. En dan heb je het nog niet eens gehad over het vinden van de – voor jou – perfecte kleur, wassing, plaatsing van de zakken.. Aaargh! Maar ik weet zeker dat met onderstaande tips de zoektocht echt een heel stuk minder frustrerend wordt!

Kwaliteit boven kwantiteit

We zijn gelukkig steeds duurzamer aan het worden en dat kan ook goed doorwerken in de keuzes die je maakt voor je kleding. Door te kiezen voor een spijkerbroek van een betere kwaliteit zal de broek langer mooi blijven, zal je hem vaker dragen en kan het echt een geliefd item worden waar je jarenlang plezier van zal hebben. De meer kwalitatievere merken hebben wel een wat hoger prijskaartje, maar persoonlijk vind ik dat minder erg als ik er dan écht een goed kledingstuk voor terug heb. Daarnaast hebben broeken van merken zoals Levi, G-Star, 7 For All Mankind en Lee vaak toch net even wat meer keuze, een betere kwaliteit en vooral een duidelijk betere fit. Maar vergeet ook niet te kijken bij de wat onbekendere merken als bijvoorbeeld Cambio en Rosner. Zo heeft laatstgenoemde merk als tip het Audrey-model dat net even iets ruimer valt, met een hogere tailleband en een licht corrigerende werking in veel verschillende kleuren. Een aanrader om eens naar te kijken!

Bedenk vooraf wat je zoekt

Dit lijkt nogal een inkoppertje, maar het maakt de eerste stap in je zoektocht toch echt een heel stuk gemakkelijker. Het aanbod van spijkerbroeken in een winkel kan namelijk al overweldigend zijn, laat staan het enorme online aanbod bij de vele webwinkels. Door goed voor ogen te hebben waar je precies naar op zoek bent en waarmee je de jeans wil/kan combineren kan je al flink gaan filteren waardoor er een kleinere selectie overblijft. Denk hierbij al aan de juiste maat en lengte, maar ook of je een voorkeur hebt voor een clean jeans of juist eentje met een bepaalde wassing of destroyed effect, het model en de kleur. Bij de meeste goede webshops kan je dit allemaal filteren en dan zal je zien dat je al een flink stuk dichterbij jouw perfecte jeans bent. Of als je naar een fysieke winkel gaat, kan je in ieder geval al duidelijk aangeven wat je wel en vooral ook niét wil.

De juiste fit

Het kan even overweldigend zijn om te weten welke fit je het mooiste zal staan, maar vaak weet je het al zodra je de omschrijving ervan leest. Zo weet ik bijvoorbeeld dat een skinny niks voor mij is, ik een mom jeans heel comfortabel vind en mijn favo jeans een straight fit heeft.

skinny jeans: een van boven tot onder nauwsluitend model, vaak redelijk elastisch
slimfit jeans: een aansluitend model, maar vaak minder ‘strak’ en elastisch
tapered jeans: deze zit wat losser rond de heupen en bovenbenen en slanker vanaf de knie naar beneden
straight leg jeans: een klassiek model met een rechte pijp, waardoor deze bovenaan aansluit en onderaan net wat losser valt
bootcut jeans: dit model spijkerbroek loopt vanaf de knie naar onder wijder uit
flared jeans: een comfortabele snit bij de bovenbenen, maar vanaf de knie echt wijd uitlopend
loose fit jeans: net even wat meer ruimte over de gehele beenlengte
mom jeans: een hogere taille en comfortabele wijdte, net even iets taps vanaf de knie tot de enkel
cropped jeans: een model dat ergens tussen kuit- en enkellengte stopt, een moderne benaming voor het 7/8e model broek.

Materiaalkeuze

Als ik naar mijn persoonlijke voorkeur kijk, dan heb ik liever een broek met geen tot hooguit 3% elastine erin verwerkt zitten. Dit betekent wel dat je minder rek/speling hebt en het dus écht op een heel goede fit/maat aankomt, maar deze broeken hebben als voordeel dat ze amper tot niet uitlopen waardoor deze iedere dag dat je hem draagt mooi zit zonder dat hij gaat lubberen of je telkens aan het ophijsen bent. Ook is een spijkerbroek met een hoger percentage katoen lekker stevig, wat heel comfortabel en ‘warm’ draagt. Maar als je juist op zoek bent naar een wat losser model of een jeans voor de zomer, dan is eentje met een linnen- of viscosemix juist weer heel prettig. Bedenk wel dat hoe hoger het percentage katoen, hoe kwalitatief beter de jeans is, hoe meer wasjes deze mee zal gaan en hoe langer je er plezier van zal hebben.

Passen maar!

Nu je een selectie over hebt gehouden en je er een aantal besteld hebt is het tijd om te passen. En wees hier gerust kritisch bij! Een jeans moet eigenlijk vanaf het eerste moment al goed zitten, misschien net even iétsjes aansluitend omdat ze vaak nog een klein beetje uitlopen, maar neem hem zeker niet te strak. Trek hem aan en maak een aantal bewegingen zoals bukken en weer opstaan, je veters strikken, zitten, kan je je benen goed optrekken voor als je bijvoorbeeld gaat fietsen? En moet je na dit rondje bewegen gelijk aan het hijsen of de pijpen weer ‘goed’ duwen? Dan is het wellicht handig toch te kiezen voor een ander model of een andere maat. Pas een jeans ook met de schoenen waarmee je hem wil gaan dragen zodat je weet of hij de juiste lengte heeft en of hij mooi ‘valt’. En kan je de pijpen bijvoorbeeld mooi omrollen voor als je ze met sneakers wil dragen? Allemaal dingen om rekening mee te houden in jouw zoektocht naar de perfecte jeans.

Nog een extra tip

Heb je eenmaal die perfecte jeans gevonden, was deze dan zo min mogelijk. Natuurlijk kan je er niet onderuit als er echt een vlek in zit, maar anders doet een nachtje in de vriezer of uithangen in de buitenlucht al voldoende. Zo behoudt je de vezelstructuur van de stof en die perfecte fit het beste.

Als ik voor mijzelf spreek, dan ben ik qua jeansmerk en/of model heel erg trouw. Als ik er eenmaal eentje heb gevonden die echt alle boxxes checkt, dan koop ik hem vaak gelijk in meerdere kleuren of zelfs meerdere van precies dezelfde basickleur zoals een donkere clean jeans. Zeg me dat ik daar niet de enige in ben? ;)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 11 december 2020 at 02:21

  Wat een fijne tips om de perfecte fit te kopen….
  Mijn merk is NYDJ.. .
  Geweldig en stretch.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.