Eten & drinken

Kerstrecept | Deense risalamande (dessert)

12 december 2020

risalamande recept (Deense rijstepap) dessert/toetje Kerst Kerstmis
Ben je voor de komende feestdagen nog op zoek naar een lekker toetje of dessert en zoek je iets dat goed past bij het koude weer én niet al te moeilijk te maken is? Dan zit je met het Deense risalamande helemaal goed. Het is een recept voor een traditionele rijstepap of rijstepudding uit Denemarken met amandelen, slagroom en een warme kersensaus. Yum!

‘Lees ook: Family Travel | Ons vakantiehuisje in Denemarken.’

risalamande recept (Deense rijstepap) dessert/toetje Kerst Kerstmis

Historie

De Denen vieren Kerst redelijk traditioneel waarbij het vooral draait om het samenzijn met elkaar, praten, lachen, verhalen vertellen, spelletjes spelen en.. samen eten. Zo begint het vaak met een redelijk sober ontbijt, maar wordt er tegen 12:00 uur al uitgepakt met een kerstlunch (julefrokoster) waarbij er flink wordt uitgepakt met klassieke gerechten als zure haring, eend, rijstpudding, allerlei versgebakken zoetigheden, kerstbier en schnaps. Voor deze ‘lunch’ wordt gerust de gehele middag uitgetrokken!

Het verhaal gaat dat de risalamande (Een Deense verbastering voor het Franse riz à l’amande = rijst met amandelen) oorspronkelijk gegeten werd als voorgerecht. Omdat het relatief goedkope ingrediënten bevat en flink vult, waardoor er daarna minder van de duurdere ingrediënten voor een hoofdgerecht uitgegeven hoefde te worden. Maar, tegenwoordig wordt het als dessert gegeten óf zelfs als ontbijt.

Leuk weetje: wil je echt een traditionele Deense Kerst vieren, dan verstop je één hele amandel in de rijstpap. Degene die die hele amandel in zijn toetje heeft wint vervolgens een leuk cadeautje :)

risalamande recept (Deense rijstepap) dessert/toetje Kerst Kerstmisrisalamande recept (Deense rijstepap) dessert/toetje Kerst Kerstmis

Recept voor risalamande (Deenste rijstepap)

Ingrediënten

Onderstaande hoeveelheden maakt voldoende voor 8 desserts of 4 keer ontbijt.

– 200 gram dessertrijst
– 1 liter halfvolle melk
– 250ml verse slagroom
– 2 eetlepels witte basterdsuiker
– 1 vanillestokje
– een snufje zout
– 90 gram gehakte amandelen zonder vlies
– één hele amandel met vlies
– 150 gram kersen (vriezer of vers) of een blik vlaaifruit kersen

Bereidingswijze

1. Doe de dessertrijst met de liter melk en het snufje zout in een pan, schraap het merg uit het vanillestokje, voeg zowel deze zaadjes als het opengesneden stokje toe en laat dit volgens het aantal minuten van het pak zachtjes koken terwijl je af en toe roert (Lassie dessertrijst = 12 minuten)
2. Zet het vuur uit, verwijder het vanillestokje uit de pap, roer 75 gram van de gehakte amandelen zonder vlies erdoorheen en laat de rijstepap afkoelen voordat je verder gaat met de volgende stap. Ja, de rijstepap zal redelijk vast van substantie worden maar na het mengen met de volgende stap wordt dit lekker smeuïg en zacht. Trust me!
3. Klop de slagroom samen met de eetlepels basterdsuiker tot een yoghurtdikte en meng dit lepel voor lepel met de afgekoelde rijstepap
4. Serveer de rijstepap als toetje/dessert in glaasjes met een dot warme kersen en als topping wat gehakte amandelen, of serveer het in een grote schaal met warme kersensaus erover als Kerstontbijt om met een grote lepel lekker uit op te kunnen scheppen.

God jul!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 12 december 2020 at 12:09

  Dit ziet er zo heerlijk uit…
  Ik bewaar het recept.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 12 december 2020 at 12:10

   Dankjewel voor het compliment! Leuk als je het eens gaat maken :)

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.