Lifestyle Media

Zó maak je de mooiste foto’s met je smartphone

23 december 2020

smartphone fotografie tips - Zó maak je de mooiste foto's met je smartphone
Er was een tijd dat je nog helemaal geen foto’s met je smartphone kon maken, maar tegenwoordig zijn mobiele telefoons uitgerust met geweldig goede camera’s en handige snufjes, waardoor je bij veel gelegenheden niet eens meer een losse fotocamera nodig hebt. Helemaal als je een aantal tips in gedachten houdt. Deze camera heb je namelijk zo’n beetje altijd op zak en daardoor hoef je nooit meer een leuk, speciaal of mooi moment op beeld te missen. Met onderstaande tips maak je prachtige foto’s, gewoon met je telefoon!

Resolutie

Om te beginnen zorg je er natuurlijk voor dat je de resolutie van de foto’s op de hoogste stand hebt ingesteld en dat je de lens van je camera even goed schoon hebt geveegd. Het klinkt nogal logisch, maar dit wordt vaak vergeten waardoor de foto’s er minder scherp en soms zelfs wat wazig uit komen te zien.

Stil staan

Zorg dat je een vaste hand hebt en gebruik anders een statief voor je telefoon. Gelukkig zit er vaak een autofocus stand tussen de instellingen die je aan kan zetten, maar een statief helpt pas echt als je scherpe foto’s wil maken of laat je handen/ellebogen ergens op rusten voor ondersteuning. De beste tip hierin is dat je je telefoon met twee handen vasthoudt tijdens het fotograferen. Houdt de positie na het nemen van je foto nog even vast, omdat sommige telefoons op dit moment nog aan het voltooien zijn en je scherpe foto anders toch niet zo scherp opgeslagen wordt. Telefoons worden steeds groter en zijn – zeker als je kleinere handen hebt – nog best lastig te bedienen met de afstand tussen vasthouden en op de ‘knop’ te kunnen drukken. Een handig hulpje hierbij kan iets als een Handygrip of een popsocket zijn.

De juiste focus

Bij veel camera’s kan je nog extra handmatig scherpstellen door in het beeld te tappen op welk punt je de foto het scherpst wil hebben. Een voordeel hiervan is ook dat op dit moment bij veel telefoons de belichting iets wordt aangepast aan de situatie.

Gebruik de verschillende functies

Zet de witbalans van je camera niet op automatisch, maar pas deze aan aan het moment waarop je gaat fotograferen. Zo kan je vaak kiezen voor daglicht, bewolkt, kunstlicht en TL-verlichting en het zal zo je fotokwaliteit verbeteren.

De gulden snede

Veel camera’s hebben een grid-functie. Zet deze aan om een raster te krijgen tijdens het fotograferen waardoor je een object mooi op 1/3e van links of rechts en boven of onder (ook wel de gulden snede of regel van derden genoemd) kan zetten of de horizon recht kan aanhouden. Natuurlijk zie je dit grid niet meer op de uiteindelijke foto. Een klein hulpje dat ervoor kan zorgen dat je foto simpelweg ‘lekkerder kijkt’.

Natuurlijk licht

Maak het liefst gebruik van natuurlijk licht om je foto’s te maken en probeer de flits zo min mogelijk te gebruiken. Foto’s met veel buitenlicht zijn mooi helder en foto’s die binnen gemaakt zijn krijgen zo een bepaalde sfeer mee door het kunstlicht wat er is. Is het te donker dan is de camera van je telefoon vaak minder geschikt omdat de flits veel objecten overbelicht. Bij sommige smartphones kan je de ISO verhogen of de HDR modus inschakelen voor een beter resultaat, maar je zou anders bijvoorbeeld een wit zakdoekje voor de flitser kunnen houden om zo toch het beste uit deze situatie te halen.

Do not zoom!

Hoe minder je hoeft in te zoomen, hoe mooier en scherper de foto’s. Probeer dus dichtbij het te fotograferen object te komen. De meeste smartphones hebben namelijk enkel een digitale zoom waardoor het beeld vergroot wordt in plaats van dichterbij gehaald wordt. Moet je toch regelmatig inzoomen dan is een opzetlens met optische zoom eenvoudig via bijvoorbeeld Ebay aan te schaffen. Of als fotografie een deel van je werk is, hou rekening met deze specificatie bij het uitzoeken van je nieuwe telefoon.

Durf!

Door de compacte sensor is het vaak erg gemakkelijk om bijvoorbeeld dichtbij een object te komen voor een foto en zo leuk te kunnen spelen met macrofotografie waardoor de voorgrond mooi scherp wordt en de achtergrond wat wazig. Wil je iets heel dichtbij de grond fotograferen, hou dan je telefoon op de kop waardoor je nog iets lager tot de grond kan komen voor toffe shots met reflecties in regenplassen etc. Experimenteer en ‘speel’ er gewoon eens lekker mee!

Nabewerking

Ook al ben ik persoonlijk geen heel erg grote fan van het flink bewerken van foto’s, het kán echt je redding zijn. Mocht je een foto hebben gemaakt en daar nèt niet tevreden over zijn, dan zijn er gelukkig nog gratis bewerkingsprogramma’s voor de PC zoals PhotoScape of verschillende apps voor de telefoon zoals Snapseed, waardoor je met een klein beetje bewerking zoveel meer uit je gemaakte foto kan halen. Zeker wanneer fotografie part of the job is, zoals bij mij als blogger, of wanneer je een perfectionist bent ;) dan zorgt dit wel voor nét even die extra touch aan de foto’s.

Nog een laatste tip..

Zeker als je weet dat er een dag gaat volgen waarop je veelvuldig foto’s met je telefoon zal maken, dan is het aan te raden ervoor te zorgen dat je telefoon volledig opgeladen is. Zeker als je een beetje wil experimenteren en niet alles snelsnel op de automatische stand schiet, dan kan het fotograferen met je smartphone flink wat van je batterij afsnoepen. Vooraf goed opladen en bijvoorbeeld een powerbank (mét juiste kabel, zoals bijvoorbeeld USB-C kabel!) met je meenemen zijn wel handige tips hiervoor, anders mis je misschien alsnog dat mooie moment vast te leggen.

Ik hoop dat je lekker aan de slag kan met bovenstaande tips en tricks, het belangrijkste: oefenen en plezier erbij hebben! Mocht je zelf nog een aanvullende tip hebben, laat deze dan zeker achter in de reacties onder dit artikel :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.