Huis & interieur

Home | Tips om je tuin winterklaar te maken

13 december 2020

tuin winter winterklaar winterproof maken tips onderhoud en aankleding
Nu we met z’n allen veel meer tijd vanuit huis doorbrengen draaien de interieur- en woonwinkels overuren omdat we ons thuis, ons eigen veilige plekje, nóg een stukje aangenamer willen maken. Dit geldt ook zeker voor onszelf, want ook wij zijn het afgelopen half jaar het één en ander in huis aan het aanpakken. Heerlijk om te doen en om daarna als gezin te genieten van een upgrade en (mini) make-over hier en daar! Maar waarom zou je het alleen bij je huis laten? Ook in de winter kan je meer gebruik maken van je tuin, terras of balkon dan je denkt. In dit artikel deel ik dan ook graag een aantal tips om je tuin winterklaar te maken!

Tips om ook in de winter van je tuin te kunnen genieten

Het liefst wil je natuurlijk het hele jaar door van jouw stukje buiten kunnen genieten. Of je nu een terras, balkon of tuin hebt, het is een deel van ons thuis waar we in de herfst en winter maar weinig gebruik van maken. Zonde! Want met een paar kleine aanpassingen kan je ook in deze seizoenen hier op je luie verstelbare stoel gaan zitten. Heb je gelijk een extra plekje waar je je kan terugtrekken als het binnen te druk wordt met de rest van het gezin thuis ;)

De aankleding

Mocht je het echt wat groter aan willen pakken en heb je een ruim budget, dan kan je ervoor kiezen om een overkapping neer te (laten) zetten zodat je het gehele jaar door droog buiten kan zitten. En dan kan je daaronder ervoor kiezen om een heerlijke zithoek met bijvoorbeeld een fijne tuinbank van hout en een buitenhaard te creëren met verdere knusse aankleding en (doe eens gek) wellicht is er nog ruimte over voor een fijne Finse hottub. Dromen mag, nietwaar?

Maar ook met een kleiner budget is er heel erg veel mogelijk! Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van buitenverlichting – van gezellige verlichting langs je tuinpad tot aan lampjes in de pergola en/of in bomen – en het neerzetten van een terrasverwarmer of warmtelamp, vachtjes en dekentjes op de tuinmeubels, het neerzetten van tuinfakkels of een vuurkorf en door te kiezen voor een aantal planten die ook in de wintermaanden groen blijven.

tuin winter winterklaar winterproof maken tips onderhoud en aankleding

Handen uit de mouwen

Maar laten we ook de tuin zelf niet vergeten, dus dit moet ook zeker even gebeuren: het handen-uit-de-mouwen-steek-werk. Verwijder alle uitgebloeide bloemen, planten en dor blad uit je tuin, steek graskanten netjes af, verwijder de herfstbladeren van het gras, bemest eventueel je gazon met wintermeststof, plant eventueel nog de allerlaatste bloembollen voor we echt continu grondvorst hebben, tap en sluit je buitenkraan af, dek tuinmeubels netjes af of zet ze in de schuur, berging of garage, bescherm eventuele potten en nier-winterharde planten met noppenfolie of haal ze naar binnen en vergeet vooral onze gevleugelde vriendjes niet deze seizoenen door te komen door wat gezond vogelvoer en vogelsnacks op te hangen.

Zoals je ziet kan je met ieder budget op een leuke manier aan de slag in de tuin zodat je hier het hele jaar door van kan genieten en het echt een verlengstuk van je huis wordt. Ben je gelijk helemaal klaar om een Winter BBQ te organiseren. Enjoy!

–> Heb jij jouw tuin al helemaal winterproof gemaakt? Of heb je nog wensen wat je er graag mee zou willen doen? Altijd leuk om over zulke woonprojecten na te denken :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.