Huis & interieur

Home | Welke ficus past bij jou?

10 januari 2021

ficus verzorgen tips
De Ficus is een prachtige en karaktervolle kamerplant en neemt in populariteit toe, omdat er zoveel variaties zijn en het een relatief makkelijk te verzorgen plant is. Er zijn misschien wel honderden verschillende ficus soorten; waaronder bomen, struiken, klim- en hangplanten die al dan niet bladverliezend of groenblijvend zijn. De Ficus Carica, de vijgenboom met de bekende vrucht (vijg) is misschien wel één van de meest bekende, maar er zijn nog veel meer soorten die het leuk doen als kamerplant of als boom en struik in je tuin. In dit artikel meer informatie over de populairste soorten zodat je gemakkelijker een keuze kan maken voor een ficus in jouw huis of tuin.

‘Lees ook: DIY | Zelf een planten terrarium / ecosysteem maken.’

ficus verzorgen tips

Ficus Carica (Vijgenboom)

De Ficus Carica boom, of soms ook struik, is wijd vertakt. Vaak heeft het als boom overhellende takken die omhoog staan en knobbelig zijn, ze hebben een metaal grijze bast. Wanneer de boom ouder wordt zal deze grijze kleur steeds donkerder worden. De boom kan maximaal tien meter hoog groeien en de bladeren worden ongeveer 30 centimeter groot. De bladeren zijn donkergroen en hebben ruwe haren en de onderkant van het blad heeft witte erven.

Het bijzondere aan de Ficus Carica is dat ze maar liefst drie keer per jaar bloemen en vruchten produceren. De vijgen zelf zijn eerst groen en hebben de vorm van een peer. Naarmate ze rijp worden zullen ze een violet of zwarte kleur krijgen.

Ficus Lyrata (Vioolplant)

De Ficus Lyrata staat ook bekend als de tabaksplant, alhoewel deze plant helemaal niets met tabak te maken heeft. Het is een plant die voorkomt in het westen van Afrika en deze groeit in het regenwoud.

De Ficus Lyrate, ook wel vioolplant genoemd, wordt zo genoemd vanwege de vioolvormige bladeren. De plant heeft mooie en grote bladeren wat een hele mooie uitstraling geeft. De vioolplant produceert ook luchtwortels, die zorgen er voor dat er wortels geproduceerd worden die verder de grond in groeien dan normaal gebouwde wortels. Deze zorgen er uiteindelijk voor dat de boom waarop de plant groeit verstikt wordt.

ficus verzorgen tips

Ficus Elastica (Rubberboom)

De Ficus Elastica wordt ook wel de rubberboom genoemd en is een boom die maar liefst 30 meter hoog kan worden. De stam zelf is echter wel erg kort, maar de boom wordt zo hoog door de hoeveelheid houtachtige wortels die groeien. In tegenstelling tot andere Ficus bomen groeit deze in de hoogte in plaats van in de breedte.

Jonge bladeren groeien in een roodachtige punt om vervolgens uit te groeien tot een soort ovaal-achtig blad met een mooie donkere groene kleur. De bloemen zijn erg klein en lijken op een vrucht, maar de werkelijke vrucht binnenin worden tot 2 centimeter lang. De vruchten worden rood van kleur tijdens het rijpen.

Ficus Benjamina (Waringin)

De Ficus Benjamina wordt ook wel eens de waringin of de treurvijg genoemd. Deze plant komt van nature het meeste voor in het zuiden van Azië en in Australië. De bladeren van deze plant glanzen erg mooi en zijn ongeveer 5 tot 15 centimeter lang en hebben een ovale en toegespitste vorm. De plant kan in het wild uitgroeien tot een boom van maar liefst 30 meter. Dit komt vooral voor in tropische omgevingen, waar de plant het erg goed bij doet. In gematigde klimaten wordt de plant meer als kamerplant gebruikt en zal deze niet snel tot een 30 meter hoge boom groeien. Maar ook binnenshuis is het mogelijk, bij goede verzorging, om hem te laten uitgroeien tot een grote plant waardoor het een unieke eyecatcher in je interieur kan worden!

ficus verzorgen tips

Ficus Ginseng (Bonsai)

Dit is misschien wel de populairste variant van de ficus. De Ficus Ginseng, beter bekend onder de naam Bonsai. De Bonsai is eigenlijk een miniatuur boom die je binnenshuis kunt kweken en valt onder de bekende Japanse kunstvorm. De plant wordt tijdens de groei gemanipuleerd tot een miniatuurboom, waardoor het werkelijk lijkt alsof je een ‘mini boom’ in je huiskamer hebt staan. Dat is ook de reden waarom deze plant zo populair is: het is een waar kunstobject in huis. Door de plant goed te snoeien en te onderhouden is het mogelijk om de boom zo in vorm te brengen zoals jij dat wilt. Het vergt dus wel wat onderhoud en verzorging.

Het verzorgen van de ficus

De meeste Ficusplanten groeien het beste in tropische klimaten, maar ook in je minder tropische woonkamer kan een Ficus goed groeien. Dit betekent ook dat ze in het zonlicht mogen staan, maar dat ze het in de schaduw even goed doen. Het verschilt per plant hoeveel water er precies nodig is, maar als ze aandacht krijgen gaat het helemaal goed komen. Houd goed in de gaten of de aarde niet te droog is en geef ze anders even wat water, want de grond moet altijd vochtig zijn. Maar geef ze vooral heel veel liefde! Dat doet wonderen in het groeiproces :)

Ik hoop dat je nu meer hebt geleerd over de meest populaire soorten Ficus planten en op weg ben om een echte Ficus expert te worden. Heb jij er al eentje in huis?

———

Dit artikel is geschreven door Kimberly van JNGL,  een webwinkel waar je terecht kan voor mooie kamerplanten die rechtstreeks vanaf de kweker bij jou thuis of op kantoor worden bezorgd. Mooi om te weten: voor elke verkochte plant, planten ze een boom. Zo wordt dus niet alleen je huis, maar ook de wereld weer een stukje groener ♥

* Beeldmateriaal via mooiwatplantendoen.nl 

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.